Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Κυβερνοπόλεμος ως νέα απειλή στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Κυβερνοπόλεμος και η κυβερνοασφάλεια είναι δύο όροι τόσο πολύτιμοι όσο ο αντίκτυπός τους στην επίτευξη στρατιωτικών στόχων στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στις εντάσεις μεταξύ χωρών που είναι γνωστό ότι έχουν επιθετικές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και αυτή η τάση πρόκειται να συνεχιστεί με τα έθνη να επενδύουν συνεχώς στην κυβερνοασφάλεια αλλα και στην δυνατότητα εξαπόλυσης επίθεσης σε κρίσιμες υποδομές του αντιπάλου χωρίς την χρήση πραγματικών πυρών.

Τι μπορεί να προσφέρει όμως η χρήση του κυβερνοπολέμου;

Κυβερνοπόλεμος
Κυβερνοπόλεμος & Κυβερνοασφάλεια – PHOTO: NEMESISHD.GR (Licensed & edited with Envato)

Μέσω αυτού αντίπαλα μεταξύ τους κράτη προσπαθούν να αποκτήσουν πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα και επιτίθενται στη βασική υποδομή και την τεχνολογία των αντιπάλων τους ακόμα και στις στρατιωτικές υποδομές τους.

Εδω έρχεται το κομμάτι της κυβερνοασφάλειας η οποία θα πρέπει να επέμβει έγκαιρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που θεωρείται δεδομένη καθώς προς το παρόν ολα τα συστήματα μπορούν να πληγούν και τίποτα δεν θεωρείται απόλυτα προστατευμένο στον κυβερνοχώρο.

Πώς μπορούν όμως οι κακόβουλοι χάκερ να εντοπίσουν κενά ασφαλείας;

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι με τον βασικότερο να είναι η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού για τη συλλογή πληροφοριών όπου μέσω αυτου θα επιχειρήσουν να “χαρτογραφήσουν” το εχθρικό δίκτυο ώστε να βρούν τα τρωτά σημεία του.

Σε αντίδραση σε αυτό το νέο μείγμα πραγματικής και ψηφιακής πίεσης, τα κράτη ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις στρατιωτικές και διπλωματικές τους πολιτικές και να συμπεριλάβουν τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου στις επαφές τους και στις σχέσεις τους με αλλα έθνη.

(Κυβερνοπόλεμος) Βασική υποδομή που κινδυνεύει σε επιθέσεις κυβερνοπολέμου
Βασική υποδομή που κινδυνεύει σε επιθέσεις κυβερνοπολέμου PHOTO: NEMESISHD.GR (Licensed & edited with Envato)

Ενα πραγματικό σενάριο Κυβερνοπολέμου υψηλής έντασης θα μπορούσε να θέσει εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτός λειτουργίας για μήνες, καταστροφή της οικονομικής ανάπτυξης μέσω της καταστροφής της οικονομικής υποδομής και της απώλειας της σταθερής επικοινωνίας μεταξύ των στρατευμάτων με αποτέλεσμα το χαός στο συντονισμό τους.

Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ακόμη και αν δεν έχει συμβεί έκδηλη πολεμική ενέργεια και δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί ότι ήταν μια εχθρική πράξη απο άλλο έθνος, με λίγα λόγια δεν θα μπορέσει να υπάρξει άμεση αντίδραση.

Με λίγα λόγια τι έχει πετύχει ο Κυβερνοπόλεμος…

Μέσω αυτού του άρθρου προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε οτι ο τρόπος που διεγάγονταν οι πόλεμοι ήδη έχει αλλάξει ριζικά και πρόκειται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αβεβαιότητα μεταξύ εθνών και κρατών καθώς ο κυβερνοπόλεμος έχει τη δυνατότητα να αποκρύψει τους πραγματικούς αντιπάλους και να ωθήσει την κρατική και στρατιωτική υποδομή στα όρια της ή ακομα και σε κατάρρευση.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

– Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα media χωρίς σχετική άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα