Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας: Όσα είπε για την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και την «Ατζέντα 2030»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Εν μέσω της επίσκεψής του στην ΓΔΑΕΕ και στην ΓΔΠΕΑΔΣ ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας τοποθετήθηκε για το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και τον σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030». Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην μελλοντική δομή της Πολεμικής Αεροπορίας, στο «οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας» και το ΕΛ.Κ.Α.Κ., τις επιλογές που εξετάζει το Πολεμικό Ναυτικό και την παραγωγή αμυντικών συστημάτων.

Όσα είπε ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας

«Επισκέφθηκα σήμερα την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030». Της ατζέντας που όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης Γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς.

Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος.

Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον σκοπό, σε αυτόν τον στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση των επισκέψεων του ΥΕΘΑ εδώ.

200 μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία

Ένα από τα πρώτα σημεία ενδιαφέροντος στο οποίο στάθηκε ο ΥΕΘΑ είναι η μελλοντική μορφή της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας μιας και σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει εν όψει της 25ης Μαρτίου, ο ΥΕΘΑ έκανε γνωστό ότι υπάρχει ο στόχος της πώλησης των Mirage 2000-5, των F-16 Block 30 και F-4 Phantom, με την παράλληλη αγορά 6 Rafale.

Τελική Αξιολόγηση για τα Rafale: «Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας»
By haf.gr

Αυτές οι δηλώσεις είχαν αφήσει αρνητικές εντυπώσεις, όμως, ο ΥΕΘΑ πλέον διευκρινίζει «Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς, από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης Γενεάς» όπως είπε, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αγορά παραπάνω μαχητικών, πέραν των 6 Rafale και των 40 F-35.

FDI, Constellation και Πολεμικό Ναυτικό

Σχετικά με το Πολεμικό Ναυτικό δεν ανέφερε κάτι νέο, το πρόγραμμα των FDI προχωράει κανονικά αλλά εξετάζεται παράλληλα και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την εγχώρια ναυπήγηση, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας: Όσα είπε για είπε για την Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και την «Ατζέντα 2030»
Photo by Naval Group

ΕΛ.Κ.Α.Κ και εγχώρια κατασκευή όπλων

Σχετικά με το «οικοσύστημα καινοτομίας» ο ΥΕΘΑ τοποθετήθηκε πως η ανάπτυξή του προχωρά κανονικά, με στόχο η Ελλάδα να προχωρήσει στην κατασκευή drones, συστημάτων anti-drone, UUVs, UGVs, USVs αλλά και «όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο».

Το τελευταίο αντικείμενο των δηλώσεών του ίσως δεν είναι αρκετά ξεκάθαρο και αφήνει να εννοηθεί σε έναν βαθμό την πιθανή συμπαραγωγή και αντιαεροπορικών συστημάτων, πέραν του συστήματος anti-drone. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι πλέον μέρος του ESSI και ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στην παραγωγή του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T GBAD, οπότε, ίσως, δούμε κάποια εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα