Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Άγκυρα, Τουρκία – Σε μια σημαντική εξέλιξη για την πολιτική σκηνή της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα AKP, έχασε τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά μετά από περίπου δύο δεκαετίες, σηματοδοτώντας μια μεγάλη ήττα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σημείωσε μεγάλα ποσοστά σε ολόκληρη την Τουρκία και βγήκε πρώτο και στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου να επανεκλέγεται δήμαρχος της Πόλης.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές, θεωρώντας τα αποτελέσματα ως «σημείο καμπής» για το κόμμα του. Οι εκλογές της Κυριακής είδαν μια δραματική αλλαγή στην προτίμηση των ψηφοφόρων, με το AKP να χάνει τη λαϊκή υποστήριξη για πρώτη φορά από το 2002. Αυτές οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές σε περιοχές που θεωρούνταν προπύργια του κόμματος του Ερντογάν, αφού το AKP ηττήθηκε ακόμα και στον δήμο όπου μεγάλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία: Μεγάλη ήττα για τον Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές - Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Photo: Turkish Presidency

Στον δήμο Κωνσταντινούπολης, ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεξελέγη δήμαρχος με 51,1% των ψήφων, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας TRT. Σε δηλώσεις μετά τη νίκη του είπε πως «τελείωσε η παρακμή της δημοκρατίας» στην Τουρκία, αφήνοντας υπονοούμενα περί «απολυταρχισμού» για τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Παρά την πρόσφατη νίκη του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών δείχνουν απομάκρυνση των Τούρκων πολιτών από το κόμμα του πιθανότατα ως αποτέλεσμα απογοήτευσης από τις πολιτικές της κυβέρνησης της χώρας. Επιπλέον, η στάση αυτή των Τούρκων ψηφοφόρων θα μπορούσε ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια ενδεχόμενη ήττα του AKP και στις επόμενες προεδρικές εκλογές αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές εως τότε.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να επανέλθει ο Ερντογάν πιο επιθετικός απ’ ότι έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, τόσο κατά της χώρας μας όσο και στα άλλα εθνικά θέματα της Τουρκίας (π.χ. κουρδικό) με στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού του.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα