Ο Τραμπ θέλει κατάπαυση και στην Γάζα μέχρι την επόμενη εβδομάδα – Οι τελευταίες δηλώσεις και εξελίξεις

Από Nemesis HD
2 Λεπτά Ανάγνωσης
PHOTO: WHITE HOUSE /ISRAEL GPO

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα φιλοξενήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την επόμενη Δευτέρα, καθώς εντείνει τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για μια κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Η επικείμενη επίσκεψη — που επιβεβαιώνεται από αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλούνται αμερικανικά ΜΜΕ— θα είναι η τρίτη επίσκεψη του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον από τότε που ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Τώρα, ο Τραμπ στρέφει την προσοχή του στη Γάζα. «Πιστεύουμε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κατάπαυση πυρός», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί είναι τόσο αισιόδοξος.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, τόνισε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Είναι σπαρακτικό να βλέπουμε τις εικόνες που έρχονται τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου, και ο πρόεδρος θέλει να δει να τελειώνει. Θέλει να σωθούν ζωές», δήλωσε τη Δευτέρα.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για σημαντικές συνομιλίες που επικεντρώνονται στη Γάζα, το Ιράν και άλλα περιφερειακά ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έχουν επανειλημμένα ναυαγήσει, κυρίως λόγω διαφωνιών αναφορικά με την επόμενη μέρα στη Γάζα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα, με λιγότερους από τους μισούς να πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους — μια πτυχή που εξακολουθεί να περιπλέκει τις συνομιλίες.

Καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Νετανιάχου την επόμενη εβδομάδα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν αυτή η ανανεωμένη διπλωματική προσπάθεια μπορεί επιτέλους να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο και να φέρει μια συμφωνία που θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και θα επιστρέψει τους ομήρους στα σπίτια τους.

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Η συντακτική ομάδα του NEMESISHD.GR