Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Τεράστιος κίνδυνος: Το Rubymar που χτύπησαν οι Χούθι κινδυνεύει άμεσα με βύθιση – Μολύνει ήδη την περιοχή

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ερυθρά Θάλασσα – Σε ένα πολύ κρίσιμο περιστατικό στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, το Rubymar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, υπέστη σημαντικές ζημιές μετά από επίθεση με πυραύλους των ανταρτών Χούθι στις 18 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή. Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανέφερε ότι το σκάφος, το οποίο μετέφερε πάνω από 41.000 τόνους λιπάσματος, αντιμετωπίζει τώρα τον άμεσο κίνδυνο να βυθιστεί, με μια εκτεταμένη πετρελαιοκηλίδα μήκους 18 μιλίων να έχει ήδη παρατηρηθεί μετά την επίθεση.

Τεράστιος κίνδυνος: Το Rubymar που χτύπησαν οι Χούθι κινδυνεύει άμεσα με βύθιση - Μολύνει ήδη την περιοχή

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, Γιαχία Σαρέα, ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), τόνισε την επικίνδυνη κατάσταση του φορτηγού πλοίου, το οποίο είναι πλέον αγκυροβολημένο αλλά σταθερά παίρνει νερό, σηματοδοτώντας την επείγουσα ανάγκη για περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας και την προσπάθεια επισκευής του πριν βυθιστεί.

Στον απόηχο της επίθεσης, το πλήρωμα του πλοίου εκκενώθηκε με ασφάλεια στο Τζιμπουτί. Το χτύπημα του ενός από τους δύο πυραύλους είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο νερού στο μηχανοστάσιο. Ο χειριστής του Rubymar, η Blue Fleet Group, αποκάλυψε ότι ενώ και ένας δεύτερος πύραυλος προσέκρουσε στο κατάστρωμα του πλοίου, δεν προκάλεσε σημαντική πρόσθετη ζημιά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Roy Khoury εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του φορτίου που ενδέχεται να χυθεί στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση.

Τεράστιος κίνδυνος: Το Rubymar που χτύπησαν οι Χούθι κινδυνεύει άμεσα με βύθιση - Μολύνει ήδη την περιοχή

Η ομάδα Blue Fleet ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για τη ρυμούλκηση του χτυπημένου φορτηγού πλοίου στο Τζιμπουτί αυτή την εβδομάδα, όπου θα υποβληθεί στις απαραίτητες επισκευές, αν καταφέρει να μην βυθιστεί. Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία σε ζώνες συγκρούσεων και την πιθανότητα τέτοια γεγονότα να οδηγήσουν σε σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες, τις οποίες ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε με την μείωση διελεύσεων από το Σουέζ.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα