Τα επερχόμενα εξοπλιστικό προγράμματα του Ελληνικού Στρατού μέσω DEFEA

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Τα τελευταία 3 χρόνια Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό ξεκίνησαν να καλύπτουν τις ανάγκες του με νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Τώρα έρχεται η σειρά του Στρατού Ξηράς για να ανανεώσει το οπλοστάσιό του.

Στην ιστοσελίδα της Defea, της αμυντικής έκθεσης που γίνεται υπό την αιγίδα της ΓΔΑΕΕ, γίνεται αναφορά στα κυριότερα προγράμματα που «τρέχουν» αυτή την στιγμή.

Νέα ΤΟΜΑ

Για τα μηχανοκίνητα τάγματα προβλέπεται αγορά 205 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ενώ γίνεται προσπάθεια για απόκτηση 100 νέων τροχοφόρων ΤΟΜΑ.

Τα επερχόμενα προγράμματα του  Ελληνικού Στρατού μέσω DEFEA
Photo By Admiralis-generalis-Aladeen – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124312043

Κατά πάσα πιθανότητα τα 205 ΤΟΜΑ θα είναι τα KF-41 Lynx ενώ στο κομμάτι των «νέων» τροχοφόρων έχει ενδιαφέρον ποιο σχέδιο θα επιλεχτεί με πιθανή, μάλλον, επιλογή VBCI Philoctetes.

Νέα αντιαρματικά συστήματα

Η απόκτηση νέων αντιαρματικών όπλων φαίνεται να είναι ψηλά στην λίστα του ΓΕΣ. Υπάρχουν αυτή την στιγμή 3 προγράμματα απόκτησης νέων αντιαρματικών συστημάτων.

Πρώτα έχουμε το πρόγραμμα των Spike NLOS, για το οποίο περιμένουμε στο προσεχές διάστημα τις υπογραφές. Ο στόχος φαίνεται να είναι 27 συνολικά συστήματα της Rafael.

Τα επερχόμενα προγράμματα του  Ελληνικού Στρατού μέσω DEFEA
Photo By 대한민국 국군 Republic of Korea Armed Forces – 2014.11.21 해병대 스파이크 사격, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36988851

Εκτός των μεγάλης εμβέλειας Spike NLOS, τα άλλα προγράμματα αφορούν συστήματα για την αντικατάσταση των παλαιότερων αντιαρματικών μιας χρήσης RPG-18 και LAW.

Παράλληλα, μάλλον θα δούμε και την αντικατάσταση των Milan και Fagot από σύγχρονα συστήματα.

Αξίζεις να αναφέρουμε ότι το περασμένο έτος έγιναν πολλές συναντήσεις στο ΓΕΣ για νέα αντιαρματικά.

Αντικατάσταση των M106A1/A2

Παράλληλα, προς την αντικατάσταση των ΤΟΜΟ Μ106Α1/Α2 φαίνεται να προσανατολίζεται το ΓΕΣ με την θέση τους να παίρνουν σύγχρονα θωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με όλμους των 120 χιλιοστών.

Στον τομέα αυτό αρκετές πιθανότητες μάλλον συγκεντρώνει το ισραηλινό Spear 120.

Νέoς ατομικός εξοπλισμός

Το ΓΕΣ στοχεύει να εξοπλίσει τις ομάδες πεζικού στα μηχανοκίνητα τάγματα με νέα τυφέκια προς αντικατάσταση των G3A3 που χρησιμοποιούν αυτή την στιγμή.

Το πρόγραμμα συνολικού κόστους 20 εκατομμυρίων, είναι χωρισμένο σε δύο μέρη με 10.000 τυφέκια, μάλλον, άμεσα και άλλα 10.000 στο τέλος της δεκαετίας.

Παράλληλα, θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα αναβάθμισης των (10.000) G3A3 από τα ΕΑΣ.

Μαζί με τα τυφέκια αναμένεται να αγοραστούν και 20.000 σετ ατομικού εξοπλισμού στον οποίο περιλαμβάνονται φορείς αλεξίσφαιρων πλακών(plate carriers), εξαρτήσεις, κράνη, σακίδια, γάντια και αντιβαλλιστικές πλάκες (level 3 και level 4).

Τέλος, αναμένεται αγορά νέων θερμικών σκοπευτικών για 10.000 G3A32.000 Minimi1.000 M2HB καθώς και για τους εκτοξευτές βομβίδων GMG-40 αλλά και για τα αντιαρματικά προς αντικατάσταση των MIRA και MILIS.

Μη επανδρωμένα και επικοινωνίες

 Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τον εξοπλισμό όλων των μονάδων πεζικού και των μηχανοκίνητων ταγμάτων με μη επανδρωμένα αναγνώρισης καθώς και με νέα συστήματα επικοινωνίας, από το επίπεδο της ομάδας μέχρι του τάγματος.

Τέλος, σε αυτά έρχονται να προστεθούν 150 «συστήματα» αιωρούμενων πυρομαχικών καθώς και νέοι εξομοιωτές για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Πείτε μας την γνώμη σας!

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Πρόσφατα

Ρωσικό ΥΠΑΜ: “200+ απώλειες για την Ουκρανία στην Μαρίινκα” – Τι αναφέρει για την τακτική κατάσταση

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν σήμερα νέα ενημέρωση σχετικά...

Ρωσική άσκηση-μήνυμα στις ΗΠΑ – Ο Ρωσικός στόλος δίπλα στην Αλάσκα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

F-35: Μάθε τους λόγους υπεροχής του έναντι άλλων μαχητικών + Επίκαιρες ερωτοαπαντήσεις

Στον γρήγορα εξελισσόμενο και πολύπλοκο αεροπορικό κόσμο, υπάρχουν πάντα...