Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ | «Μονόδρομος η διπλωματία» λένε οι ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, στη Γενεύη εν μέσω των συνεχιζόμενων προβληματισμών της Δύσης για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε συνέχεια των συνομιλιών Ρωσίας – ΗΠΑ στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ανώτερος αξιωματούχος του State Department δήλωσε πως «βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο όπου η Ρωσία θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προετοιμάζονται για μια διαφορετική έκβαση».

O ανώτερος αξιωματούχος του State Department δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει αποτύχει πλήρως ακόμα και πρόσθεσε ότι είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση της σύγκρουσης.

Μπλίνκεν και Λαβρόφ επικοινώνησαν την Τρίτη και σύμφωνα με το State Department ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επεσήμανε «τη σημασία της συνέχισης της διπλωματικής πορείας για την αποκλιμάκωση των εντάσεων γύρω από τη βαθιά ανησυχητική ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και κοντά στην Ουκρανία».

Από πλευράς της Ρωσίας, ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη είπε πως ελπίζει οι συνομιλίες των δύο ΥΠΕΞ να εξομαλύνουν τις εντάσεις.

«Ελπίζω ότι ο υπουργός Blinken δεν θα έρθει στη Γενεύη με άδεια χέρια, αλλά με μια απάντηση, την οποία υποσχέθηκε, στις ρωσικές προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας που παρουσιάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Τσιζόφ αναφερόμενος στα αιτήματα της Ρωσίας που περιλαμβάνουν κυρίως το να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ ανατολικότερα και να μην ενταχθεί στη συμμαχία η Ουκρανία.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία μετακινεί κι άλλα στρατεύματα προς τα ουκρανικά σύνορα, ενώ από πλευράς των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αντίδραση Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από το τι ακριβώς θα κάνει η Ρωσία, γιατί μια «μικρή εισβολή» δεν θα άξιζε να διχάσει το ΝΑΤΟ.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα