Σουηδικά μαχητικά Gripen αναχαίτισαν Ρωσικό Su-24 αφού το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την στάση του για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας εντός Ρωσίας

Η Σουηδία σήκωσε μαχητικά για να αναχαιτίσει Ρωσικό Su-24 το οποίο μπήκε στον εναέριο χώρο της χώρας στην Βαλτική. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις που ξεκαθαρίζουν την στάση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) όσον αφορά το δικαίωμα της Ουκρανίας να προσβάλει Ρωσικό έδαφος από το οποίο δέχεται επίθεση από τον Γενικό Γραμματέα του […]

Η Σουηδία σήκωσε μαχητικά για να αναχαιτίσει Ρωσικό Su-24 το οποίο μπήκε στον εναέριο χώρο της χώρας στην Βαλτική. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις που ξεκαθαρίζουν την στάση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) όσον αφορά το δικαίωμα της Ουκρανίας να προσβάλει Ρωσικό έδαφος από το οποίο δέχεται επίθεση από τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσφατα δήλωσε για το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας:

Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ
Photo by NATO

«Σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, θα είναι λάθος να υπεισέλθουμε σε όλες τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες γιατί ορισμένοι Σύμμαχοι δεν θέλουν να τις μοιραστούν και το καταλαβαίνω πλήρως. Και είναι προφανές ότι δεν πρέπει να δώσουμε στη Ρωσία το προνόμιο να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά όπλα.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για έναν επιθετικό πόλεμο, έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και το δικαίωμα αυτοάμυνας περιλαμβάνει επίσης το δικαίωμα να χτυπήσει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος του επιτιθέμενου, της Ρωσίας. Και αυτή είναι μια σημαντική αρχή, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντική όταν τώρα η Ρωσία έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στο βορρά. Οι περισσότερες μάχες μέχρι στιγμής έχουν λάβει χώρα βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος.

Αλλά αφού η Ρωσία άνοιξε το μέτωπο ενάντια στο Χάρκοβο, τότε στην πραγματικότητα η πρώτη γραμμή και τα σύνορα είναι λίγο πολύ τα ίδια. Και η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους, επιθέσεις πυροβολικού, αεροπορικές επιθέσεις από βάσεις, αεροδρόμια στη Ρωσία απευθείας κατά του ουκρανικού εδάφους πέρα από τα σύνορα. Και θα υπονόμευε πραγματικά την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της, να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, εάν δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσει όπλα για να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις.

Στην πραγματικότητα θα είναι να τους ζητήσουμε να αμυνθούν με το ένα χέρι δεμένο στην πλάτη. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος για τον οποίο χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι ορισμένοι Σύμμαχοι έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς»

Σουηδικά μαχητικά στον άερα για αναχαίτιση Ρωσικών

Σουηδικά μαχητικά Gripen αναχαίτισαν Ρωσικό Su-24 αφού το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την στάση του για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας εντός Ρωσίας
JAS-39 GRIPEN ΣΟΥΗΔΙΑ PHOTO VIA US DOD

Πιθανότατα ως μια απάντηση στα λόγια αυτά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ η Ρωσία θέλησε να προκαλέσει το ΝΑΤΟ μέσω της παραβίασης του εναέριου χώρου της Σουηδίας, η οποία αναγκάστηκε να σηκώσει μαχητικά JAS-39 Gripen για να αναχαιτίσουν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που εισέβαλε στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ την Παρασκευή.

Η Σουηδική Πολεμική Αεροπορία εξέδωσε αρχικά μια προφορική προειδοποίηση στον Ρώσο πιλότο, ο οποίος δεν άλλαξε πορεία πάνω από το στρατηγικό Σουηδικό νησί Gotland στην Βαλτική, με αποτέλεσμα τα δύο μαχητικά JAS-39 Gripen να τον κάνουν να το ξανασκεφτεί.

Σουηδικά μαχητικά Gripen αναχαίτισαν Ρωσικό Su-24 αφού το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε την στάση του για τους βομβαρδισμούς της Ουκρανίας εντός Ρωσίας
Το Ρωσικό Su-24 που παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας PHOTO COPYRIGHT: SWEDISH AIR FORCE

«Αυτή η ρωσική συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή και δείχνει έλλειψη σεβασμού για την εδαφική μας ακεραιότητα», δήλωσε ο Jonas Wikman, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Σουηδίας για το περιστατικό. Αυτό το περιστατικό συνέβη λίγες μέρες μετά από παρόμοια εισβολή 4 ρωσικών αεροσκαφών στον φινλανδικό εναέριο χώρο.

Η Σουηδία αναφέρει ότι οι τελευταίες αντίστοιχες μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις έγιναν από τη Ρωσία το 2022 όταν δύο ρωσικά SU-27 και δύο ρωσικά SU-24 παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο, επίσης πάνω από το Gotland.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν και η ανάμνηση της Kemal Reis: Η στρατηγική της Άγκυρας και η πραγματικότητα στο πεδίο

Ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να θεσμοθετήσει το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η ιστορική μνήμη από το πεδίο του Αιγαίου υπενθυμίζει τα όρια μεταξύ προπαγάνδας και στρατιωτικής πραγματικότητας. Από τον εμβολισμό της φρεγάτας Kemal Reis έως τις αερομαχίες-ενέδρες των ελληνικών F-16, αναλύουμε πώς η ελληνική αποτρεπτική ισχύς ακυρώνει στην πράξη τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Σουηδία: Επιλέγει 4 φρεγάτες FDI – Τα θετικά νέα για την Ελλάδα και η δικαίωση του στόλου

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη, 19 Μαΐου...

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για την πενταετή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα μέσω IMET

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των...

Η επιστροφή των PATRIOT και οι υπερβολικές αντιδράσεις για την διασπορά των ΕΔ σε Ελλάδα & Κύπρο

Ξεκάθαρες απαντήσεις από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιστροφή των Patriot στις βάσεις τους, τη μεταστάθμευση Mirage στην Κάρπαθο και την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Περισσότερες Εξελίξεις