Το Su-24, γνωστό και με την ονομασία του από το ΝΑΤΟ ως “Fencer” δηλαδή «Ξιφομάχος», είναι ένα υπερηχητικό, παντός καιρού μαχητικό αεροσκάφος που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και αποτελεί την ραχοκοκαλιά του εναέριου βομβαρδισμού αρκετών εθνών (κυρίως στην έκδοση Su-24M), με τα τελευταία χρόνια να έχει δεί έντονη επιχειρησιακή συμμετοχή σε ενεργούς πολέμους όπως ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και ο πόλεμος της Συρίας. Στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας για πρώτη φορά δέχτηκε και σημαντικό δυτικό οπλισμό με τον εξοπλισμό του με πυραύλους cruise SCALP-EG / Storm Shadow.
Ιστορική αναδρομή
Η δημιουργία του Su-24 οφείλεται στην ανάγκη της Σοβιετικής Ένωσης για ένα αεροσκάφος κρούσης παντός καιρού, έναν ρόλο που ο προκάτοχός του, το Su-7B, δεν μπορούσε να εκπληρώσει λόγω της περιορισμένης σχεδιαστικής του ικανότητας. Οι αποτυχίες στον αρχικό σχεδιασμό του αεροσκάφους οδήγησαν σε μια επαναξιολόγηση ολόκληρης της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του μαχητικού.
Το πρωτότυπο T-6-1 που τώρα μπορείτε να το δείτε ως έκθεμα σε Μουσείο στην Μόσχα αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξη του Su-24. Επηρεασμένο από τον σχεδιασμό του F-111 το οποίο η Sukhoi ανταγωνίζονταν, με οπισθοκλινείς πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας, το προτότυπο T-6 ήταν το πρώτο που έκανε την χρήση αυτής της σχεδιαστικής λεπτομέρειας.
Το αρχικό προτότυπο πέταξε για πρώτη φορά στις 2 Ιουλίου 1967 χωρίς όμως να διαθέτει οπισθοκλινείς πτέρυγες μεταβλητής γεωμετρίας. Η τοποθέτηση του νέου σχεδιασμού πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1970 όπου το προτώτυπο T-6-2 πέταξε για πρώτη φορά. Μετά από αυστηρές δοκιμές, το μαχητικό τέθηκε επίσημα σε υπηρεσία ως Su-24 στις 4 Φεβρουαρίου 1975.
Χαρακτηριστικά του Su-24
Το Su-24 είναι εξοπλισμένο με δύο στροβιλοκινητήρες Saturn/Lyulka AL-21F-3A, που του επιτρέπουν να φτάσει σε ταχύτητες περίπου 1,35 Mach (1.315 χλμ/ωρα) και διαθέτει αυτονομία σχεδόν 2.775 χλμ χωρίς οπλισμό, με οπλισμό περίπου 615 χλμ. Το μέγιστο βάρος απογείωσης του αεροσκάφους είναι 43.755 κιλά και δύναται να φέρει μια ευρεία γκάμα οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων και μη κατευθυνόμενων πυραύλων, ρουκετών και βομβών για να εκπληρώσει τις ανάγκες των αποστολών του.
Εκδόσεις
Su-24
Το μαχητικό Su-24 στην βάσική του έκδοση διαθέτει το σύστημα πλοήγησης και επίθεσης “Puma”, κάνοντας το μαχητικό φονικότερο σε σύγκριση με τους σοβιετικούς προκατόχους του. Οι διπλοί σαρωτές ραντάρ Orion-A προσφέρουν ενισχυμένες δυνατότητες πλοήγησης και στόχευσης. Επιπλέον, το ραντάρ εδάφους Relyef εξασφαλίζει αυτοματοποιημένες ασφαλείς και αποτελεσματικές πτήσεις σε χαμηλό υψόμετρο και εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο.
Τα εκτινασσόμενα καθίσματα Zvezda K-36D παρέχουν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, επιτρέποντας στο πλήρωμα να εκτιναχθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες πτήσης.
Su-24M
Το Su-24M ήρθε ως αποτέλεσμα σχολαστικών αναβαθμίσεων που ξεκίνησαν το 1971, με αποκορύφωμα την αποδοχή του σε υπηρεσία το 1983. Αυτή η έκδοση είναι η πρώτη σοβαρή αναβάθμιση, με άτρακτο που είναι 0,76 μέτρα μακρύτερη από τον προκάτοχό του, κυρίως για να μπορεί να πραγματοποιεί εναέριο ανεφοδιασμό. Αυτή η σχεδιαστική αλλαγή οδήγησε επίσης σε ένα πιο συμπαγές και αναμορφωμένο κώνο του radome για το ραντάρ του μαχητικού.
Αλλά σε αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το Su-24M, είναι τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που δέχθηκε. Το μαχητικό διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης PNS-24M σε συνδυασμό με έναν ψηφιακό υπολογιστή, ενισχύοντας τις δυνατότητες πτήσης και επίθεσης.
Το μαχητικό είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα στοχοποίησης Kaira-24 που του δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει μια ευρεία σειρά κατευθυνόμενων πυρομαχικών και πυραύλων αντι ραντάρ.
Ωστόσο, αυτά τα προηγμένα συστήματα έφεραν κάποια μικρά μειονεκτήματα καθώς το Su-24M έχει ελαφρώς μειωμένη εσωτερική χωρητικότητα καυσίμου κατά 85 λίτρα. Παρόλα αυτά, η ικανότητα ανεφοδιασμού του αεροσκάφους εν πτήσει αντισταθμίζει αυτό το μικρό μειονέκτημα.
Su-24MK
Το Su-24MK αποτελεί την εξαγωγική έκδοση του Su-24M, καλύπτοντας τις ειδικές απαιτήσεις διαφόρων χωρών. Ενώ διατηρεί τις βασικές λειτουργίες του Su-24M, προσφέρει την ευελιξία προσαρμογής, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ενσωμάτωση του με διαφορετικά εθνικά αμυντικά συστήματα. Το μαχητικό όμως διαθέτει μειωμένες δυνατότητες χρήσης οπλικών συστημάτων αλλά και διαφορετικά χαμηλότερης ποιότητας ηλεκτροοπτικά.
Su-24MR
Σχεδιασμένο για αποστολές αναγνώρισης, το Su-24MR είναι μια ειδική έκδοση που παραιτείται από την δυνατότητα διεξαγωγής ένοπλων επιχειρήσεων υπέρ του προηγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού συλλογής πληροφοριών που διαθέτει. Αυτό σημαίνει ότι δεν διαθέτει δυνατότητα φόρτωσης οπλισμού, με το κανόνι του να έχει αφαιρεθεί για να τοποθετηθούν επιπλέον κάμερες και επιπλέον Radar.
Su-24MP
Το Su-24MP ειδικεύεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο και είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά αντίμετρα τελευταίας τεχνολογίας που ενισχύουν τις ικανότητες του στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Είναι σημαντικό να τονιστέι ότι έχουν κατασκευαστεί μόλις δέκα (10) μαχητικά του τύπου.
Su-24M2
Το Su-24M2 είναι η πιο σύγχρονη έκδοση του μαχητικού, έχοντας υποβληθεί σε εκτεταμένα προγράμματα επέκτασης ζωής και εκσυγχρονισμού, με την αναβάθμιση να ξεκινά το 2000 και να ολοκληρώνεται το 2009. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει αναβαθμίσεις όπως η ενσωμάτωση GLONASS (η ρωσική έκδοση του GPS), νέα Heads-Up-Displays (HUD) και συμβατότητα με τα πιο πρόσφατα ρωσικά κατευθυνόμενα όπλα.
Οπλισμός
O κύριους οπλισμός του Su-24 είναι το πυροβόλο GSh-6-23, το οποίο έχει την ικανότητα να εκτοξεύει έως και 500 βλήματα. Εκτός από το πυροβόλο, το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί με εννέα σημεία ανάρτησης (Hardpoints) που του επιτρέπουν να μεταφέρει μια ευρεία γκάμα πυρομαχικών.
Ρουκέτες
Για επιθέσεις με ρουκέτες, το Su-24 μπορεί να εξοπλιστεί με διάφορους τύπους ρουκετών όπως οι ρουκέτες S-5, S-8,S-13, S-24 και S-25. Η S-5 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρόλους κατά προσωπικού και κατά ελαφρού υλικού. Η S-8 χρησιμοποιείται κυρίως για επίθεση σε επίγειους στόχους και συνοδεύεται από μια ποικιλία κεφαλών. H S-13 είναι ρουκέτα μεγαλύτερου διαμετρήματος που έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή θωρακισμένων στόχων και τεθωρακισμένων οχημάτων. Η S-24B είναι μια βαριά ρουκέτα με πολύ ισχυρή εκρηκτική κεφαλή, σχεδιασμένη για σκληρούς στόχους. Η S-25-OFM/LD είναι μια ειδική έκδοση της ρουκέτας S-25, σχεδιασμένη για πολύ καλά θωρακισμένους στόχους.
Πύραυλοι
Όσον αφορά την εναέρια μάχη, το Su-24 μπορεί να μεταφέρει τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος R-60MK και τέσσερις πυραύλους R-73E. Και οι δύο είναι μικρού βεληνεκούς, κατευθυνόμενοι πύραυλοι, σχεδιασμένοι για εναέριες εμπλοκές.
Για αποστολές αέρος-εδάφους που είναι και ο ρόλος που ειδικεύεται ως μαχητικό – βομβαρδιστικό, το αεροσκάφος μπορεί να οπλιστεί με τέσσερις κατευθυνόμενους με ραντάρ πυραύλους Kh-23M και τέσσερις κατευθυνόμενους με λέιζερ πυραύλους Kh-25ML. Μπορεί επίσης να μεταφέρει δύο πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow / SCALP-EG, οι οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο σε ουκρανική υπηρεσία. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τον κατευθυνόμενο πύραυλο cruise stand-off Kh-59ME και την οικογένεια πυραύλων αέρος-εδάφους Kh-29L/T/D με διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης.
Για ναυτικούς στόχους, το Su-24 μπορεί να εξοπλιστεί με τον Kh-31A, έναν υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρει πυραύλους αντι-ραντάρ όπως δύο Kh-28 και δύο Kh-58E για επίθεση σε εγκαταστάσεις ραντάρ.Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να μεταφέρει δύο πυραύλους Kh-31P και Kh-27PS, ειδικά σχεδιασμένους για τον ηλεκτρονικό πόλεμο.
Βόμβες γενικής χρήσης
Τέλος, το Su-24 έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μια ποικιλία βομβών. Αυτές περιλαμβάνουν τη σειρά κατευθυνόμενων βομβών KAB-500, οι οποίες διατίθενται σε διάφορες παραλλαγές όπως οι KAB-500KR, KAB-500L, KAB-500OD και KAB-500S-E. Για βαρύτερους στόχους, μπορεί να φέρει τις κατευθυνόμενες βόμβες KAB-1500KR και KAB-1500L. Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να οπλιστεί με τη θερμοβαρική βόμβα ODAB-500PM, τις βόμβες διασποράς RBK-250 και RBK-500 και δύο βόμβες κατά σκυροδέματος BETAB-500.
Προσαρμοστικότητα και αναβαθμίσεις
Συνολικά στα χρόνια που πέρασε και περνάει σε υπηρεσία κατασκευάστηκαν περίπου 1.400 Su-24. Παρόλο που η παραγωγή έχει σταματήσει, το αεροσκάφος συνεχίζει να πετάει με διάφορες αεροπορικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.
Το Su-24 έχει δει πολλές εκδόσεις και αναβαθμίσεις, με πιο αξιοσημείωτη το Su-24M, το οποίο διαθέτει μακρύτερη άτρακτο και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Αυτή η έκδοση ειναι η πιο διαδεδομένη σε υπηρεσία.
Su-24 εναντίον USS Donald Cook
Η έναρξη της σχέσης των Su-24 με το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Donald Cook θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αρκετά τεταμένη, με αρχή τον Απρίλιο του 2014 όπου Su-24 “Fencer” εντόπισαν το αντιτορπιλικό στην Μαύρη Θάλασσα και έκαναν 12 κοντινές διελεύσεις. Πληροφορίες των Ρωσικών Μέσων Ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα Su-24 έκαναν χρήση Ηλεκτρονικού Πολέμου με το ατρακτίδιο (pod) Khibiny που απενεργοποιήσε το σύστημα AEGIS του Αντιτορπιλικού των ΗΠΑ. Ωστόσο καμία επίσημη πηγή τόσο από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας όσο και από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δεν αναφέρει κάτι τέτοιο και η φήμη φαίνεται να ξεκίνησε από ένα χιουμουριστικό ποστ σε ρωσικό blog, το οποίο επίσης αναγνωρίζει το άρθρο του ως σατυρικό, σύμφωνα με έρευνες.
Τον Απρίλιο του 2016, η Βαλτική Θάλασσα έγινε σημείο στρατιωτικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, όταν το USS Donald Cook, συνάντησε ξανά δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-24. Τα ρωσικά μαχητικά εκτέλεσαν πολλαπλές πτήσεις σε χαμηλό ύψος, υψηλής ταχύτητας, σε απόσταση μόλις 9 μέτρων από το πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Το περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο και στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, προκάλεσε διεθνή προσοχή και συζήτηση.
Ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους ρωσικούς ελιγμούς ως «μη ασφαλείς και αντιεπαγγελματικούς», η Μόσχα αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη της είχαν λειτουργήσει εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου. Η συνάντηση αυτή υψηλού ρίσκου έφερε για άλλη μια φορά τότε στο προσκήνιο το Su-24.
Su-24 στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας
Το Su-24 υπήρξε βασικός παράγοντας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας τόσο το 2014 όσο και στον πόλεμο του 2022 που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος για μια ποικιλία αποστολών.
Δυτικά όπλα σε μαχητικό Su-24
Αυτό που ξεχωρίζει το Su-24 σε αυτή τη σύγκρουση είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται στα δυτικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών πυραύλων cruise Storm Shadow και SCALP-EG. Αυτή η προσαρμοστικότητα ήταν ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία, η οποία έχει λάβει στρατιωτική υποστήριξη από πολλά δυτικά έθνη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα Ουκρανικά Su-24 να οπλιστούν πολύ σύντομα και με τους Γερμανικούς πυραύλους Taurus KEPD 350.
Συνόψιζοντας
Το ταξίδι του Su-24 από τις σοβιετικές ρίζες του στις σύγχρονες ζώνες συγκρούσεων όπως η Ουκρανία δείχνει την αποτελεσματικότητα του και την προσαρμοστικότητά του. Με συμμετοχή σε δεκάδες συγκρούσεις το αεροσκάφος το αεροσκάφος πέρασε από τον ψυχρό πόλεμο ως μια σημαντική απειλή για το NATO. Το Su-24 σταδιακά όμως χάνει την μαχητική του αξία καθώς τα συστήματα του θεωρούνται πλέον απαραχαιωμένα και την θέση του έρχεται να πάρει σταδιακά το Su-34.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Copyright: NEMESIS HD. Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια). Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.