Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την προμήθεια των 1200 M1117 για τον Ελληνικό στρατό

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την προμήθεια των 1200 M1117 για τον Ελληνικό στρατό

Ο Ελληνικός Στρατός θα αποκτήσει σύντομα τα θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian, οπως σας έχουμε ενημερώσει εδώ και πάνω από ενα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων σε άριστη κατάσταση για περίπου 70.000 ευρώ το καθένα αν και η πραγματική αξία εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ το καθένα.

Η προαναφερθείσα τιμή περιλαμβάνει τους πυργίσκους αλλά όχι τον οπλισμό.

Ο Ελληνικός Στρατός για να τα χρησιμοποιήσει ένοπλα θα πρέπει να αποκτήσει και να εγκαταστήσει τα πολυβόλα και τους εκτοξευτές χειροβομβίδων, που όμως από ότι φαίνεται είναι κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα και εύκολα μέσω του αποθέματος του Στρατού ξηράς.

Η Ελλάδα είχε στείλει LoR ( Letter of Request ) το οποίο τελικά αντιμετωπίστηκε θετικά από τις ΗΠΑ οι οποίες ως απάντηση έστειλαν στην Ελλάδα LoA ( Letter of Acceptance ).

Το μόνο που μένει είναι να λυθεί το γραφειοκρατικό κομμάτι της υπόθεσης και να κανονιστεί ο τρόπος παραλαβής του συνόλου των οχημάτων.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε πρώτη φάση θα έρθουν τα 100 από τα 1200 για να ενισχύουν άμεσα την φύλαξη του Έβρου.

Το M1117 Guardian που από ότι φαίνεται θα αποκτήσει ο Ελληνικός Στρατός, ένα όχημα 4×4 που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, διαθέτει θωράκιση που σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αντέξει μόνο σε εκρήξεις 5 κιλών αλλά και σε εκρήξεις πυροβόλων 155 χιλιοστών απο απόσταση 15 μέτρων.

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα.

Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα και η έκδοση που ο Ελληνικός Στρατός θα λάβει θα μπορούσε να μεταφέρει έως πέντε άτομα.

Το όχημα προσφέρει στο πλήρωμα όραση 360 μοιρών, και διαθέτει σύστημα κλιματισμού.

Πληροφορίες από Αμερικανικά αμυντικά site έχουν αναφέρουν ότι η Ελλάδα όπως πάλι σας έχουμε ενημερώσει εδώ και 4 χρόνια ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην απόκτηση μεγάλου αριθμού M2 Bradley κάτι το οποίο αναμένεται να έχουμε νέα του μέχρι το Σεπτέμβρη.

Share
Translate »