Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, οι στρατιωτικές πραξικοπηματικές κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για την επαναφορά του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ απειλώντας με πόλεμο υπέρ του Νίγηρα.
Η δήλωση, που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση των δύο κρατών, τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου» κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην απόφαση του Νίγηρα να αναλάβει τον έλεγχο της μοίρας και της κυριαρχίας του εν μέσω της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής.
Η Δύση και η ECOWAS απειλεί με επέμβαση
Οι πιέσεις τόσο από δυτικούς όσο και από Αφρικανούς αυξάνονται στα μέλη του πρόσφατου πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση) πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου ζήτησε την επαναφορά του προέδρου Μπαζούμ εντός μιας εβδομάδας, απειλώντας να λάβει «όλα τα μέτρα» για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας εάν χρειαστεί. Σε απάντηση στο πραξικόπημα, η ECOWAS επέβαλε οικονομικές κυρώσεις, παγώνοντας όλες τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών και του Νίγηρα.
Διεθνής εμπλοκή και Γαλλία
Η κατάσταση στον Νίγηρα έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, με την πρώην αποικιακή δύναμη, Γαλλία να προειδοποιεί ότι αν πληγούν τα συμφέροντα της θα απαντήσει άμεσα.
Ωστόσο, η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι επιδιώκει στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση του Μπαζούμ, μια κατηγορία που η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα αρνήθηκε. Δήλωσε ότι το κύριο μέλημα της Γαλλίας είναι η ασφάλεια των υπηκόων της και τόνισε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Σύνοψη
Οι προειδοποιήσεις από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι κατά της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα του πολιτικού τοπίου στην Αφρική.
Καθώς η ECOWAS επιβάλλει κυρώσεις και απαιτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, η διεθνής ανάμειξη και οι κατηγορίες εντείνουν περαιτέρω την ένταση. Η κατάσταση στον Νίγηρα παραμένει λεπτή και όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι με έναν τεράστιο πόλεμο στην Αφρική να εγκυμονεί σε περίπτωση επέμβασης της ECOWAS.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!