«Το ένα ψέμα μετά το άλλο»: Ο Νετανιάχου διαψεύδει ότι γνώριζε το σχέδιο της Χαμάς

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να είχε λάβει γνώση του επιχειρησιακού σχεδίου της Χαμάς, γνωστού ως «Τείχος της Ιεριχούς» (Jericho Wall), πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σχολιάζοντας πως «Οι απάτες δεν σταματούν και τα ψέματα διαδέχονται άλλα ψέματα κατά του Πρωθυπουργού Νετανιάχου». Το […]

Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση-απάντηση στα δημοσιεύματα που θέλουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να είχε λάβει γνώση του επιχειρησιακού σχεδίου της Χαμάς, γνωστού ως «Τείχος της Ιεριχούς» (Jericho Wall), πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σχολιάζοντας πως «Οι απάτες δεν σταματούν και τα ψέματα διαδέχονται άλλα ψέματα κατά του Πρωθυπουργού Νετανιάχου». Το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ως «διαστρέβλωση των γεγονότων», υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο έγγραφο δεν παρουσιάστηκε ποτέ στον Πρωθυπουργό από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η διάψευση για το σχέδιο «Τείχος της Ιεριχούς»

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός ουδέποτε εκτέθηκε στο περιεχόμενο του σχεδίου «Τείχος της Ιεριχούς», το οποίο φέρεται να οριστικοποιήθηκε από τη Χαμάς το 2021. Το Γραφείο του Πρωθυπουργού διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες που έφτασαν στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας αφορούσαν μόνο μια γενική ιδέα για επιδρομή, η οποία είχε παρουσιαστεί από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών το 2018.

Η εν λόγω πρόταση είχε απορριφθεί επανειλημμένα από το σύνολο των υπηρεσιών ασφαλείας, με την εκτίμηση ότι η πλήρης εφαρμογή της ήταν «μη ρεαλιστική». Μάλιστα, η τελευταία σχετική αξιολόγηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών έγινε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την 7η Οκτωβρίου, διατηρώντας την άποψη ότι η Χαμάς δεν διέθετε πραγματική εναλλακτική λύση απέναντι στα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.

Το χρονικό των προειδοποιήσεων και οι ευθύνες

Η ανακοίνωση παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις κινήσεις του Νετανιάχου από το 2016, τονίζοντας ότι ο ίδιος είχε εκφράσει ανησυχίες για σενάρια επιδρομών.

  • 2016-2017: Ο Πρωθυπουργός ηγήθηκε της κατασκευής του υπόγειου φράγματος για τον αποκλεισμό των τούνελ.
  • Φεβρουάριος 2023: Η Shin Bet εκτιμούσε ότι η Χαμάς αδυνατούσε να βρει αποτελεσματική απάντηση στον ισραηλινό φράκτη.
  • Οκτώβριος 2023: Οι στρατιωτικές πληροφορίες επέμεναν ότι η οργάνωση δεν αποτελούσε άμεση απειλή για υπέργεια εισβολή μεγάλης κλίμακας.

«Δεν είναι ο Πρωθυπουργός που αποτυγχάνει στην αλήθεια, αλλά εκείνοι που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να του επιτεθούν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, στρέφοντας τα βέλη της κατά όσων υποστηρίζουν ότι υπήρξε ολιγωρία στην κυβέρνηση.

Η απάντηση στον Κρατικό Ελεγκτή

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη υποβάλει λεπτομερή απάντηση στον Κρατικό Ελεγκτή του Ισραήλ, επισυνάπτοντας έγγραφα που αποδεικνύουν, κατά την πλευρά του, τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τις πληροφορίες για τη Γάζα επί σειρά ετών. Η υπερασπιστική γραμμή του Πρωθυπουργού βασίζεται στο ότι οι κρίσιμες πληροφορίες για την προετοιμασία της Χαμάς το 2021 δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε αυτόν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναφέρει η ανακοίνωση.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Ρεπορτάζ από Enforce Tac 2026: Συστήματα υψηλής τεχνολογίας από την ελληνική Theon Sensors και νέες συμβάσεις εξαγωγών

Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης για συστήματα νυχτερινής όρασης έφερε την Theon Sensors στο επίκεντρο της διεθνούς έκθεσης Enforce Tac 2026. Με νέα συμβόλαια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η ελληνική εταιρεία εδραιώνει την παγκόσμια κυριαρχία της.

ΛΑΙΛΑΨ και Neptune Strike: Ασταμάτητη ετοιμότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου οι προγραμματισμένες...

Τελεσίγραφο εξόντωσης από Κατς στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ: «Δεν θα ζήσεις αρκετά για να δεις τι έρχεται» – Πόλεμος στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, εξαπέλυσε τελεσίγραφο εξόντωσης προς τον Ναΐμ Κασέμ, προαναγγέλλοντας επιβολή πλήρους στρατιωτικού ελέγχου μέχρι τον ποταμό Λιτάνι. Με φόντο τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και του Ιράν κατά το εβραϊκό Πάσχα, το Τελ Αβίβ ξεκαθαρίζει πως η ηγεσία της οργάνωσης θα πληρώσει το «βαρύτερο δυνατό τίμημα».

Περισσότερες Εξελίξεις