Ολοκληρώθηκε στον Λευκό Οίκο η κρίσιμη συνάντηση διάρκειας σχεδόν τριών ωρών μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε βάθος τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, την περιφερειακή σταθερότητα και το κρίσιμο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, επιβεβαιώνοντας τη στενή συνεργασία των δύο κρατών.
Η ατζέντα για το Ιράν και το «Midnight Hammer»
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «πολύ καλή», τονίζοντας πως η στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ παραμένει ακλόνητη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι επέμεινε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αν και διευκρίνισε πως δεν επιτεύχθηκε τίποτα οριστικό.
«Την προηγούμενη φορά, το Ιράν αποφάσισε ότι ήταν προτιμότερο να μη συνάψει συμφωνία και επλήγη από τη “Midnight Hammer” — αυτό δεν λειτούργησε καλά για εκείνους. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να είναι πιο λογικοί και υπεύθυνοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Οι ανάγκες του Ισραήλ σε σχέση με το Ιράν
Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μέσω επίσημης ενημέρωσης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών δόθηκε έμφαση στις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ εντός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με το Ιράν, ανεφερόμενος πιθανότατα στις βαλλιστικές δυνατότητες της Τεχεράνης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διατήρηση του στενού συντονισμού και της διαρκούς επαφής για όλα τα ανοιχτά μέτωπα.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στην «τεράστια πρόοδο» που σημειώνεται στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας λόγο για μια πορεία προς την εδραίωση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Ο κύκλος επαφών στην Ουάσινγκτον
Πριν από την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σειρά σημαντικών συναντήσεων. Το βράδυ της Τρίτης, μετά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Νετανιάχου ενημερώθηκε στο Blair House από τους ειδικούς απεσταλμένους του Προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, για τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν, που διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή. Το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ουάσιγκτον), ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, παρουσία του οποίου υπέγραψε την ένταξή του ως μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης (Board of Peace).





