Σε ένα πρόσφατο περιστατικό που αύξησε τις εντάσεις κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ανέφερε ότι δύο λευκορωσικά ελικόπτερα παραβίασαν τον εναέριο χώρο της την Τρίτη. Η παραβίαση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην Πολωνία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λόγω της παρουσίας μισθοφόρων της Βάγκνερ στη Λευκορωσία.
Αρχικά, οι πολωνικές στρατιωτικές αρχές αρνήθηκαν την παραβίαση, αλλά αργότερα, το υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι τα ελικόπτερα είχαν παραβιάσει τον πολωνικό εναέριο χώρο ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα. Η πτήση σε χαμηλό ύψος πέρασε απαρατήρητη από τα ραντάρ και αναφέρθηκε μόνο από Πολωνούς κατοίκους που ήταν μάρτυρες του συμβάντος.

Σε απάντηση στην παραβίαση, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάστσακ, διέταξε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας κατά μήκος των συνόρων. Επιπλέον, η Βαρσοβία κάλεσε τον επιτετραμμένο της Λευκορωσίας για να απευθύνει επίσημη διαμαρτυρία και να απαιτήσει λεπτομερή εξήγηση για το περιστατικό.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, εξέφρασε ανησυχίες ότι περισσότεροι από 100 μισθοφόροι από την ομάδα Wagner είχαν μετακίνηθεί κοντά στα σύνορα και πλησίαζαν το στρατηγικά σημαντικό διάδρομο Σουβάουκι και περιέγραψε την κατάσταση ως «αυξανόμενα επικίνδυνη». Αυτό ώθησε την Πολωνία να αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες στα ανατολικά της σύνορα για να ενισχύσει την ασφάλεια.
Two Belarusian helicopters violated the air borders of Poland, the Charge d'Affaires of Belarus was summoned to the Foreign Ministry, the Polish diplomatic department reports. pic.twitter.com/Nt24oDiIK4
— Spriter Team (@SpriterTeam) August 1, 2023
Η απάντηση της Λευκορωσίας
Η Λευκορωσία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη πως οι Πολωνοί κατασκεύασαν το περιστατικό για να δικαιολογήσουν τη συγκέντρωση στρατού στα σύνορα και πως ανασκεύασαν αφού συμβουλεύτηκαν τα «αφεντικά» τους στις ΗΠΑ. Κλιμακώνοντας περαιτέρω, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, χλεύασε την Πολωνία λέγοντας πως θα πρέπει να του πουν και «ευχαριστώ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων, Belta, ο Λουκασένκο αναφερόμενος στη Wagner δήλωσε πως οι Πολωνοί «πρέπει να προσεύχονται να τους κρατάμε (τους μισθοφόρους) και να τους φροντίζουμε. Διαφορετικά, χωρίς εμάς, θα είχαν εισβάλει και θα είχαν καταστρέψει εντελώς και το Ρζεσζόφ και τη Βαρσοβία. Επομένως, δεν πρέπει να με κατηγορούν, πρέπει να πουν ευχαριστώ».
Υπενθυμίζουμε ότι η Λευκορωσία έχει επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιεί το έδαφός της για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά η ίδια δεν έχει στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν μετεγκατασταθεί στη Λευκορωσία μισθοφόροι της Wagner και εκπαιδεύουν τον λευκορωσικό στρατό.
Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

