Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

«Η Βάγκνερ θέλει να πάει Πολωνία» και «αγχώνεται» ο Λουκασένκο – Εξελίξεις με Ουκρανία και Πούτιν

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια νέα συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο στενός του σύμμαχος, ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τις πρόσφατες δραστηριότητες των μισθοφόρων της Wagner και εκτοξεύτηκαν απειλές για την ασφάλεια της Πολωνίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλάτι Konstantinovsky της Αγίας Πετρούπολης, όπου οι δύο ηγέτες συμμετείχαν σε συνομιλίες για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που εγείρονται από την παρουσία μισθοφόρων της Βάγκνερ (Wagner) στη Λευκορωσία και την εξέλιξη της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μισθοφόροι Wagner στη Λευκορωσία:

Ο Πρόεδρος Λουκασένκο αποκάλυψε ότι η Λευκορωσία αυτή τη στιγμή «κρατά» Ρώσους μισθοφόρους της Wagner εντός των συνόρων της και συγκεκριμένα στην κεντρική Λευκορωσία. Υποστήριξε ότι το Μινσκ διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης που αφορά τους διαβόητους μαχητές. Ο Λουκασένκο αποκάλυψε ότι οι μισθοφόροι έχουν εκφράσει την επιθυμία να ταξιδέψουν δυτικά στη Βαρσοβία και στο Ρζέσζοφ, ζητώντας την άδειά του για το ταξίδι. Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε ότι η συμφωνία ήταν να τους κρατήσει περιορισμένους στην κεντρική Λευκορωσία, μια απόφαση που αντιμετωπίστηκε με μια αίσθηση ανακούφισης.

«Τους λέω, γιατί πρέπει να πάτε στη Δύση; (και απαντάνε) Λοιπόν, θέλουμε να πάμε μια περιοδεία στη Βαρσοβία και στο Ρζεσζόφ».

Η ανταρσία της Βάγκνερ:

Πριν ένα μήνα, εκτυλίχθηκε εξέγερση της Βάγκνερ στη Ρωσία, κατά την οποία οι μισθοφόροι παραλίγο να φτάσουν στη Μόσχα σε μια «πορεία δικαιοσύνης» εναντίον της ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η ανταρσία τελικά ματαιώθηκε και τα στρατεύματα της παραστρατιωτικής ομάδας μεταφέρθηκαν στη Λευκορωσία, χάρη στην παρέμβαση του Λουκασένκο. Παρά την αποτυχημένη προσπάθεια, παραμένουν ανησυχίες για την παρουσία των μισθοφόρων στη Λευκορωσία και την επιθυμία που εξέφρασαν να κατευθυνθούν δυτικά προς τη Βαρσοβία, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Η εμπλοκή της Πολωνίας και οι ανησυχίες του ΝΑΤΟ:

Ο Πρόεδρος Λουκασένκο αποκάλυψε περαιτέρω ότι έδειξε στον Πούτιν έναν χάρτη που περιγράφει φερόμενες κινήσεις των πολωνικών στρατευμάτων κατά μήκος των δυτικών συνόρων της Λευκορωσίας, συγκεκριμένα κοντά στις πόλεις Μπρεστ και Γκρόντνο. Η Πολωνία, ως μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης έχει προειδοποίησει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της συμμαχίας. Αυτή η εξέλιξη προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας στη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας και βάζει τη Βαρσοβία στην πρώτη γραμμή των πιθανών απειλών.

Αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση:

Κατά τη συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι η ουκρανική αντεπίθεση με στόχο την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων έχει «αποτύχει». Σε απάντηση ο Λουκασένκο είπε πως «δεν υπάρχει αντεπίθεση», ενώ ο Πούτιν τον διέκοψε λέγοντας ότι «υπάρχει αλλά έχει αποτύχει».

Συζήτηση για την περιφερειακή ασφάλεια:

Με τους μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσία και την κατάσταση στην Ουκρανία να παραμένει επισφαλής, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη να συζητηθούν θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Η εμπλοκή της Πολωνίας-μέλους του ΝΑΤΟ- προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στην εξίσωση ασφαλείας και απαιτεί προσεκτική διπλωματία για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα