Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Μέση Ανατολή: Πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Ohio των ΗΠΑ αναπτύχθηκε στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με μια σχετικά ασυνήθιστη ανακοίνωση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η CENTCOM έκανε γνωστό πως στην περιοχή ευθύνης της (Ασία-Μέση Ανατολή) επιχειρεί πλέον και ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio. Αν και συνήθως οι ΗΠΑ κρατούν κρυφή την θέση των υποβρύχιων τους χθες, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, με μια ιδιαίτερα «λακωνική» δημοσίευση από τον λογαριασμό της CENTCOM στο X (Twitter) δήλωσε πως ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Ohio είναι πλέον στην περιοχή ευθύνης της.

Η δημοσίευση της CENTCOM

Όπως φαίνεται και από την δημοσίευση της CENTCOM στο X, δεν γίνεται λόγος για την ακριβή θέση του υποβρυχίου ενώ δεν αναφέρει ποιο υποβρύχιο κλάσης Ohio είναι αυτό που έφτασε στην περιοχή. Αυτό έχει σημασία επειδή υπάρχει μια διαφοροποίηση στον οπλισμό των υποβρυχίων της κλάσης.

Τα πρώτα 4 είναι εξοπλισμένα με 154 πυραύλους cruise Tomahawk και εξοπλισμό για ειδικές επιχειρήσεις αντί για 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II με δυνατότητα πυρηνικής γόμωσης.

Ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή

Η αποστολή ενός υποβρυχίου της κλάσης στην περιοχή ενισχύει σημαντικά την δύναμη πυρός των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, ενώ ήδη οι ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων Gerald R. Ford και Eisenhower βρίσκονται σε Ανατολική Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα αντίστοιχα.

Η δημοσιοποίηση πάντως της άφιξης του υποβρυχίου εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως «προειδοποίηση» σε οποιονδήποτε (Ιράν – Χεζμπολάχ) επιθυμεί κλιμάκωση και θέλει να εκμεταλευτεί τον πόλεμο στην Γάζα.

Σχετικά με τα υποβρύχια κλάσης Ohio

Τα υποβρύχια κλάσης Ohio είναι ένα στοιχείο του στρατηγικού οπλοστασίου του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών. Eίναι κεντρικό κομμάτι στη στρατηγική πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ, ικανά να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους Trident II (SSBN). Ορισμένα έχουν μετατραπεί σε υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων (SSGN), εξοπλισμένα με μεγάλο ωφέλιμο φορτίο πυραύλων cruise και προσαρμοσμένα για αποστολές ειδικών επιχειρήσεων.

CENTCOM: Πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Ohio αναπτύχθηκε στην περιοχή ευθύνης της
Photo By Clifford L. H. Davis, U.S. Navy

Με μήκος 560 πόδια και εκτόπισμα σχεδόν 19.000 τόνων όταν βυθίζονται, τα υποβρύχια κλάσης Οχάιο είναι κατασκευασμένα για εκτεταμένες περιπολίες με τον μοναδικό παράγοντα που περιορίζει την διάρκεια των αποστολών, να είναι το διαθέσιμο φαγητό για το πλήρωμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους από τη δεκαετία του 1980, τα υποβρύχια κλάσης Οχάιο έχουν υποβληθεί σε εκσυγχρονισμούς ενώ η μετατροπή τεσσάρων SSBN κλάσης Οχάιο σε SSGN επέκτεινε τις συμβατικές δυνατότητες κρούσης και υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Κάθε SSBN μπορεί να μεταφέρει έως 20 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II ενώ κάθε SSGN μπορεί να μεταφέρει έως 154 πυραύλους Tomahawk.

Για τα τελευταία νέα και ενημερώσεις επί του θέματος, μείνετε συντονισμένοι στα social media του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα