Πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας: Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Ποκρόφσκ δημιουργεί μια επικίνδυνη κατάσταση για τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς η μάχη για τον έλεγχο αυτού του στρατηγικού κόμβου στην περιφέρεια του Ντονέτσκ κλιμακώνεται. Οι ρωσικές μονάδες φέρεται να βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από την πόλη, ενώ λίγο νοτιότερα του Ποκρόφσκ οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν αντιμέτωπες με μία ρωσική περικύκλωση, αναφέρει το Forbes.
Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να έχουν προωθηθεί μεταξύ του Μεμρίκ και του ποταμού Βόβτσα, σχηματίζοντας ένα «έρεισμα», όπως αναφέρεται, στην πρώτη γραμμή, αφήνοντας πολύ εκτεθειμένες τις δυνάμεις της Ουκρανίας στην περιοχή, καθώς θα μπορούσαν χιλιάδες στρατεύματα να περικυκλωθούν αν προχωρήσει λίγο ακόμα η Ρωσία στην συγκεκριμένη περιοχή.
Εντός του σημείου που κυκλώνει σταδιακά ο ρωσικός στρατός βρισκονται δυνάμεις της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Ουκρανίας, της 68ης Ταξιαρχίας Τζάγκερ, της 117ης και της 15ης Ταξιαρχίας Εθνοφρουράς. Η τύχη αυτών των μονάδων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την 25η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που βρίσκεται στο Ukrainsk, το επόμενο χωριό μετά το Μεμρίκ.
Εάν αυτή η ταξιαρχία, εξοπλισμένη με τα γερμανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Marder, δεν καταφέρει να σταματήσει τη ρωσική προέλαση, οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, σύμφωνα με το Ουκρανικό Κέντρο Αμυντικών Στρατηγικών, το οποίο επικαλείται το Forbes. Δεν είναι επίσης γνωστό αν η Ουκρανία ετοιμάζει μια μεγάλη υποχώρηση από την πρώτη γραμμή στην περιοχή για να βελτιώσει τις θέσεις της γύρω από το Ποκρόφσκ.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική επίθεση ενδέχεται να έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Η πορεία από την Αβντίιφκα (Avdiivka) προς τα περίχωρα του Ποκρόφσκ (Pokrovsk) φέρεται να κόστισε στους Ρώσους χιλιάδες δυνάμεις αν και οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά των Ουκρανών τουλάχιστον τέσσερις προς έναν και θεωρείται απίθανο να σταματήσουν πριν προσπαθήσουν να εισβάλουν στην πόλη.
Εν τω μεταξύ, το ίδιο το Ποκρόφσκ παραμένει μια πόλη υπό πολιορκία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, 26.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, από 40.000 που ήταν μόλις έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τον Vadym Filashkin, επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης της Περιφέρειας του Ντονέτσκ.