22.6 C
Athens
Τετάρτη, 26 Μαρτίου, 2025

Σύσφιξη σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας: Βλάπτει η επίσκεψη Αλ-Σισι σε Ερντογάν την Ελλάδα και την Κύπρο;

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου μετά από μια σημαντική συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Άγκυρα τον οποίο έχει αποκαλέσει στο πρόσφατο παρελθόν «πραξικοπηματία και δολοφόνο» υποσχόμενως ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ. Αυτή η επίσκεψη σηματοδοτεί την πρώτη προεδρική επίσκεψη από την Αίγυπτο στην Τουρκία εδώ και 12 χρόνια, σηματοδοτώντας μια κίνηση που σπάει τον πάγο στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καίρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογράφηκαν πολλά Μνημόνια Συνεννόησης (MoUs), αλλά κανένα από αυτά δεν αφορούσε θέματα όπως οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις σχέσεις της Αιγύπτου με την Κύπρο και Ελλάδα. Διαψεύδοντας έτσι τον πανικό αρνητικών δημοσιευμάτων σε ελληνικά ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες τα οποία βασίζονταν σε ευσεβείς πόθους των Τουρκικών ΜΜΕ και διαφόρων Τούρκων αναλυτών.

Προσεκτική συνεργασία Τουρκίας-Αιγύπτου

Η επίσκεψη του Αλ Σίσι έρχεται ως απάντηση στο προηγούμενο ταξίδι του Ερντογάν στο Κάιρο, δείχνοντας την αμοιβαία επιθυμία να ξεκινήσει μια νέα φάση συνεργασίας. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, κατά την άφιξή του στην Άγκυρα, τόνισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν και οι δύο χώρες στην περιοχή εστιάζοντας κυρίως στην καταδίκη των πρακτικών του Ισραήλ.

Στις δηλώσεις του, ο αλ Σίσι δήλωσε: «Η επίσκεψή μου σήμερα και του Ερντογάν στο Κάιρο αντικατοπτρίζει την κοινή βούληση να ξεκινήσει μια νέα φάση φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας». Τα σχόλιά του σηματοδοτούσαν μια σαφή αλλαγή από την ένταση που χαρακτήριζε τη σχέση των δυο από το 2013, όταν οι πολιτικές διαφορές σχετικά με το πολιτικό Ισλάμ και άλλα περιφερειακά ζητήματα οδήγησαν σε διπλωματική ρήξη με τον Ερντογάν, οποίος είχε πει ότι δεν θα συναντήσει «ποτέ» τον Αιγύπτιο Πρόεδρο καθώς έχει φυλακίσει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μια υπόσχεση την οποία δεν τήρησε.

Οικονομικές Φιλοδοξίες

Ο Ερντογάν μίλησε για τις δυνατότητες των “πολυδιάστατων σχέσεων” και είπε ότι στοχεύει να αυξήσει το διμερές εμπόριο στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Τόνισε ότι και τα δύο κράτη έχουν κοινή θέση για το Παλαιστινιακό ζήτημα και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους για περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Αίγυπτος-Τουρκία: Προσεκτική ενίσχυση σχέσεων χωρίς η Αίγυπτος να βλάψει Ελλάδα, Κύπρο - Αυτοταπείνωση Ερντογάν } Αλ-Σίσι Αοζ Ελλαδα Κυπρος
PHOTO; EGYPT PRESIDENCY

Μιλώντας για το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο, ο Ερντογάν επέκρινε τις «εχθρικές» ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή, ζητώντας να τερματιστούν οι διφορούμενες πολιτικές των Αραβικών κρατών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Τι ακολουθεί;

Η διπλωματική σύσφιξη των σχέσεων Αιγύπτου και Τουρκίας αν και δεν αναμένεται να επηρεάσει το ζήτημα ΑΟΖ καθώς η Αίγυπτος έχει υπογράψει επίσης την UNCLOS, θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την περιφερειακή γεωπολιτική καθώς το αυξημένο εμπόριο και η σταθερότητα θα μπορούσε να πείσει το Κάιρο να μην ανταποκρίνεται πλέον σε διάφορα κρίσιμα αιτήματα της Ελλάδας, η οποία δεν προχώρησε πέρα από την μερική οριοθέτηση φοβούμενη να πράξει τα νόμιμα δικαιώματα της απέναντι στην Τουρκία.

Η Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες με την Αίγυπτο και να συσφίξει τις σχέσεις περαιτέρω αποφεύγοντας μόνο τις επικλήσεις στο συναίσθημα περί αρχαίων λαών και αρχαίας συνεργασίας.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Διαβάστε επίσης

Gowind HN: Ο εξοπλισμός των γαλλικών κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό

Ο διαγωνισμός για τις κορβέτες φτάνει στο τέλος του,...

F-14 Tomcat: Η ιστορία του μαχητικού – σύμβολο του US Navy

Το F-14 Tomcat είναι σίγουρα ένα από τα πιο...

B-21 Raider: Όσα ξέρουμε για το αμερικανικό stealth βομβαρδιστικό 6ης γενιάς

Το B-21 Raider είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας...

JDAM: Οι ικανότητες, οι εκδόσεις και η λειτουργία της βόμβας ακριβείας

Οι κατευθυνόμενες βόμβες JDAM ή καλύτερα οι συλλογές/κιτ καθοδήγησης...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ & SUGA” ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ;

Σχέδιο Βαριοπούλα ονομάζεται το σχέδιο πραξικοπήματος στην Τουρκία οι απαρχές του...

Πρόσφατες εξελίξεις

Ελλάδα–Chevron: Συμφωνία για νέες έρευνες σε σημαντικά θαλάσσια μπλοκ νότια της Κρήτης

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει μια ακόμα σημαντική εξέλιξη που...

Οι ΗΠΑ απαιτούν σαρωτικές αλλαγές από τη Συρία – Τι προσφέρουν σε αντάλλαγμα για μερική άρση κυρώσεων

Oι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της...

Φιντάν-Ρούμπιο: Ψυχρή συνάντηση χωρίς F-35 και με επίπληξη των ΗΠΑ σε Τουρκία

Στις ΗΠΑ βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,...

Περισσότερες Εξελίξεις