Από μια κλωστή κρέμεται η διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη Λιβύη, μία μόνο εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, με πολλούς να συζητούν το ενδεχόμενο αναβολής τους.
Για την ώρα κανείς δεν έχει ανακοίνωση επίσημα την αναβολή των εκλογών, είναι όμως προφανές πως θα έπρεπε όλες οι διαδικασίες να έχουν ήδη ολοκληρωθεί και να έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων. Μέλος μάλιστα της εκλογικής επιτροπής της Λιβύης δήλωσε σήμερα στο Al Jazeera πως είναι αδύνατο να μπορέσουν να γίνουν εκλογές στις 24 του μήνα.
Επιπλέον, το εφετείο της Μισράτα ανέστειλε την απόφαση της ανώτατης εκλογικής επιτροπής σχετικά με την έγκριση του καταλόγου των υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές.
Οι εκλογές στη Λιβύη έρχονται να επισφραγήσουν την εγκαθίδρυση της ειρήνης στη χώρα μετά από μία δεκαετία εμφυλίου πολέμου που βύθισε στο χάος το βορειοαφρικανικό κράτος. Όμως η ίδια η διαδικασία της διοργάνωσης των επικείμενων εκλογών φαίνεται να έχει εγήρει μεγάλες εντάσεις ιδίως στην πολιτική σκηνή της Λιβύης, αφού απ’ όταν ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων έχουν ξεσπάσει πολλαπλές δικαστικές διαμάχες μεταξύ των συμμετεχόντων.
Πολλές από τις αιτήσεις ακυρώθηκαν εξ αρχής από την εκλογική επιτροπή με τους υποψήφιους να ασκούν εφέσεις κατά των αποφάσεων αλλά υπήρξαν και καταγγελίες των υποψηφίων μεταξύ τους με σκοπό να βγάλουν «εκτός μάχης» τους αντιπάλους τους.
NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!
– Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια