Η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας παίρνοντας στα σοβαρά τα μαθήματα των πρόσφατων διεθνών συγκρούσεων, όπως τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κάνει ένα σημαντικό βήμα με την εισαγωγή των καμικάζι drones Komarac (Κουνούπι-Mosquito), που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του Σερβικού στρατού στο πεδίο της μάχης. Αυτά τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν το 2024 από το Σερβικό Στρατιωτικό Τεχνικό Ινστιτούτο και κατασκευάστηκαν εγχώρια, παραδίδονται τώρα σε μονάδες των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η τεχνολογία αιχμής συναντά την επιχειρησιακή ανάγκη
Τα Komarac συνδιάζουν την καινοτομία, την οικονομία και την προσαρμοστικότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, ένας ερευνητής από τον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας του Στρατιωτικού Τεχνικού Ινστιτούτου περιέγραψε το Komarac ως το πιο σύγχρονο πυρομαχικό με βάση τις μοντέρνες ανάγκες και τα διδάγματα των πολεμικών συγκρούσεων:
«Οι Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έτσι ήταν από τις πρώτες που παρουσίασαν τον ασφαλέστερο αναφλεκτήρα (Smart – Software-Defined Igniter) και κεφαλές ειδικά σχεδιασμένες για αυτόν τον τύπο drone» είπε ο ερευνητής.
Το σερβικό ΥΠΑΜ διευκρινίζει επίσης ότι οι κεφαλές έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη διατρητική ικανότητα εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων αλλά και υψηλή εκρηκτικότητα κατά του εχθρικού προσωπικού, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει και πιθανή δυνατότητα χρήσης θερμοβαρικών πυρομαχικών.
Δύο εκδόσεις για τα Σέρβικα «Κουνούπια-Komarac»
Τα Komarac drones διατίθενται σε δύο κύριες διαμορφώσεις, καθεμία προσαρμοσμένη σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σερβικό Υπουργείο Άμυνας:
- Τα Komarac 1 είναι εξοπλισμένα με διατρητική κεφαλή 50 mm και έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν τεθωρακισμένα οχήματα, ελαφρά θωρακισμένους στόχους και εχθρικό ανθρώπινο δυναμικό. Το drone καθοδηγείται στον στόχο εξ αποστάσεως και η κεφαλή μπορεί να ενεργοποιηθεί μόλις χτυπήσει τον στόχο ή να πυροδοτηθεί μέσω του σταθμού ελέγχου.
- Τα Komarac 2 είναι εξοπλισμένα με εκρηκτική κεφαλή 105 mm. Όταν το βλήμα διαπεράσει έναν θωρακισμένο στόχο, τα θραύσματα του βλήματος και της θωράκισης περνούν στο εσωτερικό του στόχου, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πίεση του αέρα για να τον εξουδετερώσουν.
Και τα δύο μοντέλα έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της μηχανικής αντοχής, κλιματικής ανθεκτικότητας και σε σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου, διασφαλίζοντας σταθερή απόδοση σε διάφορες επιχειρησιακές ανάγκες.