Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA: Η Πιθανή αγορά του Πολεμικού ναυτικού

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι FTI Frégates de taille intermédiaire δηλαδή φρεγάτες μέσου μεγέθους (FTI) είναι ένα γαλλικό στρατιωτικό πρόγραμμα σχεδιασμού και δημιουργίας μιας κατηγορίας φρεγατών που θα χρησιμοποιηθούν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Μέχρι στιγμής,στόχος του προγράμματος ειναι να ναυπηγηθούν συνολικά πέντε πλοία, τα οποία προβλέπεται να τεθούν σε υπηρεσία από το 2023 και μετά.

Ο τύπος φρεγάτας χαρακτηρίστηκε στη συνέχεια ως “Frégate de Défense et d’Intervention” (FDI) με το πλοίο να ονομάζεται “Admiral Ronarc’h”. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κατασκευάστριας εταιρείας εως τα τέλη του 2021 και ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου εχει προταθεί επίσημα για το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ύπαρξης της συγκεκριμένης προσφοράς για το Ελληνικό ναυτικό η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας απάντησε: “Οπως γνωρίζετε, η Γαλλία διαθέτει ναυτική βιομηχανία πρώτης γραμμής σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, η Naval Group παράγει για το γαλλικό ναυτικό νέα γενιά φρεγατών (FDI). Μπορώ να σας πω ότι αυτές οι φρεγάτες είναι κορυφαίες στην κατηγορία τους και ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του πολεμικού μας ναυτικού.

Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών από την Ελλάδα θα ήταν ένα ακόμα πολύ καλό νέο για τις χώρες μας. Για αυτό, βέβαια, η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Επιπλέον, είμαι βέβαιη, θα χρειαστεί να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε ένα μέρος της παραγωγής στην Ελλάδα. Αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της ευρωπαϊκής άμυνας, πράγμα που υποστηρίζω σταθερά.”

Οι BELH@RRA θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα ως φρεγάτες πρώτης γραμμής αλλά θεωρείται ότι δεν είναι επαρκώς οπλισμένες για το σύγχρονο πεδίο μάχης.

‎Μιλώντας στo έγκυρο navyrecognition, ‎‎‎‎ένας εμπειρογνώμονας της Naval Group εξήγησε ότι ο στόχος στις τροποποιήσεις σχεδιασμού του συγκεκριμένου τύπου Φρεγάτας ήταν να βελτιωθεί, πρώτον, η διατομή ραντάρ (RCS) του πλοίου, καθώς και η εξωτερική του εμφάνιση: ‎”Ο σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός και για ορισμένους πελάτες”‎, είπε χαρακτηρίστικα.

Ο Οπλισμός της φρεγάτας σύμφωνα με επίσημες Γαλλικές πηγές ειναι αυτός που ακολουθεί:

Δύο Narhwal‎ 20 χιλιοστών, ενα πυροβόλο 76 χιλιοστών, σε κάθε πλευρά του πλοίου δύο MU90 τορπίλες,‎ 8x αντιπλοικούς πυραύλους Exocet MM40‎‎ Block 3C με 200 χιλιόμετρα εμβέλεια, δύο Sylver A50/70 εκτοξευτές‎‎ για 16x Aster 30 αντιαεραπορικούς πυραύλους με χώρο για δύο επιπλέον εκτοξευτές Sylver A70/Α50 ικανούς να μεταφέρουν έως και 8 πυραύλους SCALP NAVAL με 1000 χιλιόμετρα εμβέλεια ή περισσότερους ASTER 30 (32 συνολικά)

Επιπλέον το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα NH-90 που έχει ήδη στην κατοχή του ο Ελληνικός στρατός αλλα και ένα UAV.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα