Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ελικόπτερα UH-60 Black Hawk: Η Ελλάδα έπραξε το σωστό μετά από χρόνια – Τι περιλαμβάνει η έγκριση και ότι γνωρίζουμε ως τώρα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Επιτέλους υπάρχει κίνηση στην προσπάθεια ενίσχυσης της Αεροπορίας Στρατού, καθώς η Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» για μια συμφωνία-ορόσημο που θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετά χρόνια τώρα και αφορά την απόκτηση 35 υπερσύγχρονων ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk από την Lockheed Martin των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία αλλά αποτελεί κίνηση για την ομογενοποίηση και των γραμμών υποστήριξης με τα Black Hawk να μοιράζονται κοινό κινητήρα με τα AH-64 Apache της Αεροπορίας Στρατού και τα MH-60R/S-70 «AegeanHawk» του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προμήθεια, αξίας 1,15 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκε από την επιτροπή του κοινοβουλίου, σε μια ευρύτερη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στα πλαίσια του προγράμματος «Ατζέντα 2030» που έχει ξεκινήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικός Δένδιας.

Φάκελος UH-60 Black Hawk: Η Ελλάδα έπραξε το σωστό μετά από χρόνια - Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» έγκρισης και ότι γνωρίζουμε ως τώρα
Φωτογραφία Black Hawk US DOD

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν γίνει κάποιες περικοπές ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για άλλα προγράμματα. Περικοπές οι οποίες αν ισχύουν αναμένεται να διορθωθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται να αποσαφηνιστούν στο άμεσο χρονικό διάστημα που θα ακολουθήσει με τις υπογραφές από την ΓΔΑΕΕ.

Το UH-60M Blackhawk, είναι μια από τις πιο προηγμένες εκδόσεις του ελικοπτέρου UH-60 Black Hawk που αναπτύχθηκε από τη Sikorsky Aircraft, τώρα μέρος της Lockheed Martin, και διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αναβαθμισμένων κινητήρων, βελτιωμένων ηλεκτρονικών συστήματων και βελτιώσεις και στον οπλισμό. Αυτό το μοντέλο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει στον στρατό των ΗΠΑ και στις χώρες που το διαθέτουν πρόσθετο ωφέλιμο φορτίο και εμβέλεια, βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης και χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Τα ελικόπτερα έρχονται με κινητήρες T700-GE 701D και υπάρχει ήδη η έγκριση από τις ΗΠΑ για ένα μεγάλο πακέτο λοιπού εξοπλισμού και ανταλλακτικών που θα εξασφαλίσουν την διατήρηση των διαθεσιμοτήτων.

Παραλαβή και Black Hawk για ΔΕΠ

Φάκελος UH-60 Black Hawk: Η Ελλάδα έπραξε το σωστό μετά από χρόνια - Τι περιλαμβάνει η έγκριση και ότι γνωρίζουμε ως τώρα
PHOTO: LOCKHEED MARTIN

Η παραλαβή των ελικοπτέρων από την Ελλάδα αναμένεται σύμφωνα με πηγές αρκετά άμεσα με τις πρώτες παραλαβές να ξεκινούν περίπου σε ένα χρόνο. Παρά τις πληροφορίες για περικοπές στην έγκριση από την Βουλή, η έγκριση πιθανότατα περιλαμβάνει συστήματα αυτοπροστασίας και ειδική διαμόρφωση για τα τέσσερα (4) ελικόπτερα τα οποία αναμένεται να παραλάβει η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

H διαμόρφωση αυτή θα περιλαμβάνει τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα ελικόπτερα Black Hawk με προηγμένα συστήματα αυτοπροστασίας, θέσεις οπλισμού και πρόσθετη θωράκιση. Αυτά τα ελικόπτερα προορίζονται ειδικά για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας την αυξανόμενη επικέντρωση της Ελλάδας στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ειδικών επιχειρήσεων με βάση τα διδάγματα των σύγχρονων συγκρούσεων.

Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός αυτών των ελικοπτέρων θα τα προστατεύει από σειρά απειλών, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τη δυνατότητα επιβίωσης των ειδικών δυνάμεων που επιβαίνουν και την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σε πολύπλοκα και υψηλής επικινδυνότητας περιβάλλοντα. Τα Black Hawk, πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι είναι δικινητήρια και μπορούν να λειτουργούν και με τον ένα κινητήρα σε περίπτωση βλάβης ή ζημιάς από πυρά αυξάνοντας σε τεράστιο βαθμό την επιβιωσιμότητά τους στο πεδίο της μάχης.

Πιθανή Ελληνική Συμμετοχή

Το ΓΕΣ φέρεται να εξετάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να μειωθεί το κόστος αναβάθμισης για τα υπόλοιπα ελικόπτερα με εγχώρια συμμετοχή στις αναβαθμίσεις σε δεύτερο χρόνο, κάτι που φυσικά περιλαμβάνει ρίσκο και για αυτό θα δούμε σε λίγες μέρες τι θα αφορά και η τελική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ ώστε να υπογράψει την προμήθεια η ΓΔΑΕΕ.

Ομογενοποίηση

Φάκελος UH-60 Black Hawk: Η Ελλάδα έπραξε το σωστό μετά από χρόνια - Τι περιλαμβάνει το «πακέτο» έγκρισης και ότι γνωρίζουμε ως τώρα
Φωτογραφία Black Hawk US DOD

Όπως είπαμε και πριν, η προμήθεια αυτή θα επιφέρει επίσης έναν βαθμό ομογενοποίησης στις ένοπλες δυνάμεις, καθώς το UH-60M μοιράζεται κοινούς κινητήρες με τα επιθετικά ελικόπτερα Apache και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60 Romeo και S-70 Aegean Hawk που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία. Η ομογενοποίηση αυτή προσφέρει τέραστια πλεονεκτήματα στην γραμμή υποστήριξης των ελικοπτέρων και εξοικονομούνται χρήματα.

Black Hawk στην μάχη με τις φλόγες

Τα ελικόπτερα Black Hawk μπορούν να εξοπλιστούν και με πυροσβεστικούς κάδους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας κάθε χρόνο, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμη θετικό πρόσημο για την προμήθεια αυτή.

Δυνατότητα περαιτέρω οπλισμού π.χ. DELILAH / SPIKE NLOS

Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι τα Black Hawk μπορούν να εξοπλιστούν με μια ευρεία γκάμα οπλισμού, πέρα από τις βασικές προτάσεις που υπάρχουν για τις διαμορφώσεις τους, και ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι και ο πύραυλος DELILAH από το Ισραήλ με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων αλλά και οι SPIKE NLOS που έχουμε αναλύσει και στο NEMESISHD.GR σε παλαιότερα άρθρα μας.

Η Αντικατάσταση των UH-1 Huey με Black Hawk

Η προμήθεια, όμως, γίνεται κυρίως με στόχο την αντικατάσταση του στόλου των UH-1 Huey των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία πλέον είναι ξεπερασμένα και γράφουν πολλές δεκαετίες υπηρεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιλέγοντας έναν μικτό στόλο που περιλαμβάνει Black Hawk πλήρως εξοπλισμένα και βασικής διαμόρφωσης (green), η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη προσέγγιση που επιδιώκει τη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που υπάρχουν.

Συνοψίζοντας

Η κίνηση αυτή κατά την γνώμη μας στο NEMESISHD.GR είναι σωστή και ελπίζουμε η δυνατότητα για μελλοντικές αναβαθμίσεις και περαιτέρω προμήθειες να μην αμεληθεί ώστε να διασφαλιστεί μια σωστή μακροπρόθεσμη προσέγγιση της Ελλάδας στον αμυντικό σχεδιασμό της «Ατζέντας 2030» που θα θέσει την βάση ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να παραμένουν αξιόμαχες στην ταχέως εξελισσόμενη φύση των παγκόσμιων στρατιωτικών δεδομένων.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου από άλλα site/media χωρίς άδεια απο το NEMESISHD.GR – Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα