Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Ουκρανικό πλήγμα 1.200 (!) χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας – Στόχος το 3ο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ταταρστάν, Ρωσία – Σε ένα πρωτόγνωρο χτύπημα, η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας στο Ταταρστάν με UAV, σηματοδοτώντας την πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί η Ουκρανία σε τόσο μεγάλη απόσταση από το έδαφός της. Η επίθεση αποτελούταν πιθανότατα από δύο πλήγματα, ένα σε εστία όπου διέμεναν οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων και το δεύτερο σε μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου.

Τα ουκρανικά UAV χτύπησαν τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στην περιοχή του Ταταρστάν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση άνω των 1.200 χιλιομέτρων από την γραμμή της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, UAV έπληξε τη μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου CDU-7 προκαλώντας μεγάλη φωτιά, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η ζημιά που προκλήθηκε δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει παρατεταμένη διακοπή στην παραγωγή πετρελαίου.

Ουκρανικό πλήγμα 1.200 (!) χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας - Στόχος το 3ο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας
Photo by Google Earth

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από την επίθεση στην εστία των εργατών απεικονίζουν ένα UAV να πετά και στη συνέχεια να προσκρούει στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου προκαλώντας πολύ μεγάλη έκρηξη. Βάσει του οπτικοακουστικού υλικού, το UAV πιθανολογείται πως θα μπορούσε να είναι τροποποιημένο μη επανδρωμένο μονοκiνητήριο αεροσκάφος Aeroprakt A-22 Foxbat. Το χτύπημα στη μονάδα απόσταξης δεν γνωρίζουμε αν έγινε με άλλο τροποποιημένο αεροπλάνο ή με άλλου τύπου UAV.

Πηγές της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν πως στόχος της επίθεσης ήταν να προκληθεί οικονομική ζημιά στη Ρωσία, καθώς είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως. Παράλληλα, άλλη ουκρανική πηγή αναφέρει πως εκτός από το διυλιστήριο στο Ταταρστάν, χτυπήθηκε και εργοστάσιο παραγωγής επιθετικών UAV τύπου «Shahed», χωρίς να επιβεβαίωνεται, όμως, μέχρι στιγμής.

Ουκρανικό πλήγμα 1.200 (!) χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας - Στόχος το 3ο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας
Photo by x sources

Όπως έχουμε ενημερώσει πολλές φορές στο NEMESIS HD, η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει αρκετές παρόμοιες επιθέσεις στοχεύοντας σημαντικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Ρωσίας από την αρχή του πολέμου ως τώρα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η επίθεση είναι η πρώτη που πραγματοποιείται αφενός σε τόσο μεγάλη απόσταση από τα ουκρανικά σύνορα και αφετέρου με τη χρήση τροποποιημένου αεροπλάνου αντί συμβατικού UAV.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα