Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

F-35 ΗΑΕ – «Είμαστε πρόθυμοι να τα πουλήσουμε»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να πουλήσουν μαχητικά F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν απειλήσει να ακυρώσουν τη σύμβαση λόγω υπερβολικών απαιτήσεων.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ρόλο της Κίνας ως εταίρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η αγορά ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων προωθήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ ως ανταμοιβή για την αναγνώριση του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να αυξήσει στο τον έλεγχο ως προς το ποιος αγοράζει αυτά τα αεροσκάφη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απείλησαν να αποσυρθούν από τη συμφωνία την Τρίτη λόγω των αυστηρών όρων που θέτουν οι ΗΠΑ.

Αν και ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι “παραμένουμε έτοιμοι να προχωρήσουμε εάν ενδιαφέρονται γι’ αυτό και οι Εμιρατινοί” κατά την επίσκεψή του στη Μαλαισία, δεν επεκτάθηκε παρεταίρω. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους που έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκόπευαν να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το «στρατιωτικό του πλεονέκτημα».

«Θέλαμε να κάνουμε ξεκάθαρο ότι έχουμε τη δυνατότητα να εξατάσουμε πλήρως ποια τεχνολογία θα πωληθεί ή μεταφερθεί σε άλλους εταίρους στην περιοχή» εξήγησε ο Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία ήταν η πρώτη που ανέφερε την αντιπαράθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεζαν να διασφαλίσουν ότι τα F-35 δεν θα γίνονταν αντικείμενο κινεζικής κατασκοπείας.

Το Ισραήλ, που είναι στενός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και μεγάλος αντίπαλος αραβικών κρατών, έχει στην κατοχή του μαχητικά αεροσκάφη F-35 για να διατηρήσει το περιφερειακό του πλεονέκτημα. Τα δεδομένα άλλαξαν πέρυσι όταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη αραβική χώρα εδώ και δεκαετίες που αναγνώρισαν το εβραϊκό κράτος.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

– Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς σχετική άδεια

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα