ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ: Καμία συζήτηση για Θράκη και αποστρατικοποίηση στις συνομιλίες

ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ: Καμία συζήτηση για Θράκη και αποστρατικοποίηση στις συνομιλίες

Ολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι διερευνητικές επαφές στο γραφείο της τουρκικής Προεδρίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 και διήρκησαν 3.5 ώρες.

Η τουρκική πλευρά όπως ήταν αναμενόμενο έθεσε θέματα σχετικά με αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, γκρίζες ζώνες, έθεσαν ζήτημα εναέριου χώρου και Θράκης, ενώ προτάθηκε και μηχανισμός για το μεταναστευτικό. Από την πλευρά της η ελληνική αντιπροσωπία προσήλθε με αποκλειστικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες.

Η ελληνική αποστολή, της οποίας ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης που ασχολείται με το θέμα από το 2010, μοιράστηκε το τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική που έχει επικεφαλής τον Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργό Εξωτερικών της γείτονος, τον Τσαγατάι Ερτσιγές (Δ/ντή αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ), ο οποίος κατά καιρούς είχε χρησιμοποιήσει ακραία ρητορική, ενώ στις σημερινές διερευνητικες συμμετείχε και ο εκπροσωπος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν του οποίου η συμμετοχή ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή.

Η σημερινή συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί σε ξενοδοχείο όμως τελικά μεταφέρθηκε στο γραφείο της τουρκικής προεδρίας στην περιοχή Ντολμά Μπαχτσέ, που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί για σημαντικές συναντήσεις σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως “αναβάθμιση” της όλης διαδικασίας εκ μέρους της Άγκυρας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία των διερευνητικών επαφών περιορίζεται σε άτυπες συζητήσεις από τις οποίες δεν πηγάζει καμία δέσμευση. Δεν αναλαμβάνονται υποχρεώσεις μεταξύ των δύο πλευρών, δεν τηρούνται πρακτικά και διεξάγονται αποκλειστικά μεταξύ μόνο των δύο πλευρών, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος γύρος των διερευνητικών θα λάβει χώρα στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής (17:40) τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχουν εκδόσει επίσημες ανακοινώσεις.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Share
Translate »