Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο ξανά στο στόχαστρο των Χούθι: Απόδειξη της αδιάκριτης στοχοποίησης τους

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο τη Δευτέρα ένα ακόμα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ιράν, προκαλώντας μικρές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς στο πλήρωμα, ανέφεραν οι αρχές τη Δευτέρα.

Το ελληνόκτητο πλοίο στο οποίο επιτέθηκαν, το «Star Iris» με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, το οποίο εκμεταλλεύεται ελληνική εταιρεία, δείχνει το διευρυμένο εύρος των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την Ambrey, μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας, το πλοίο υπέστη μικρή ζημιά στη δεξιά πλευρά του κατά την επίθεση κάτι που επιβεβαιώσε και φωτογραφία που δημοσίευσε μέλος του πληρώματος. Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια παρόμοια επίθεση σε άλλο σκάφος που ανήκει στην Star Bulk Carriers Corporation.

Το φορτηγό πλοίο δεν είχε σχέση με το Ισραήλ και έρχεται σε αντίθεση με τη δικαιολογία των Χούθι ότι επιτίθενται σε πλοία ως απάντηση στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Αυτό που κάνει την επίθεση ακόμη πιο μπερδεμένη είναι ότι ήταν καθ’ οδόν από τη Βραζιλία προς το Ιράν, το οποίο είναι γνωστό για την υποστήριξη, τον οπλισμό και τη χρηματοδότηση των Χούθι.

Οι Χούθι χαρακτήρισαν το Star Iris ως «Αμερικάνικο», παρά την ελληνική ιδιοκτησία του. Ο ταξίαρχος Yahya Saree, εκπρόσωπος των Χούθι, δικαιολόγησε την επίθεση ως απάντηση στην διεθνή επιθετικότητα κατά της Υεμένης και είπε ότι πραγματοποιήθηκε ως βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα