Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Πακέτο βοήθειας 95 Δισ. δολαρίων εγκρίθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ για Ουκρανία-Ισραήλ και λοιπές πρωτοβουλίες

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια ψηφοφορία νωρίς το πρωί της Τρίτης, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που δεσμεύει σημαντικά κεφάλαια για την ενίσχυση της Ουκρανίας και του Ισραήλ, μεταξύ άλλων. Αυτή η κίνηση, ωστόσο, ενδέχεται να πυροδοτήσει μια πιθανή σύγκρουση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ο πρόεδρος της Μάικ Τζόνσον επέκρινε ανοιχτά το νομοσχέδιο, υπονοώντας μια αμφιλεγόμενη πορεία για την έγκριση του. Η ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, με ψήφους 70 υπέρ και 29 κατά, περιελάμβανε στους υπέρ 22 Ρεπουμπλικάνους υποστηρικτές, παρά τις επιφυλάξεις του προέδρου Τζόνσον και την αντίθεση του ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η εξωτερική βοήθεια θα πρέπει να έρχεται με βάση το ποσό που μπορεί να αποπληρωθεί.

Πακέτο βοήθειας 95 Δισ. δολαρίων εγκρίθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ για Ουκρανία-Ισραήλ και λοιπές πρωτοβουλίες
By JessicaRodriguezRivas – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81914058

Η οικονομική ανάλυση του νομοσχεδίου αποκαλύπτει ότι θα διατεθούν 60 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια του Ισραήλ, 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές όπως η Γάζα, η Δυτική Όχθη και Ουκρανία και 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια των συμμάχων των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικο (όπως Ταϊβάν) μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γερουσία των ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξή τους, τονίζοντας τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αντίθετα, η απροθυμία του Προέδρου Μάικ Τζόνσον να φέρει το νομοσχέδιο της Γερουσίας στη Βουλή, κυρίως λόγω της παράλειψης χρηματοδότησης στα νότια σύνορα, δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον του καθώς δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα το θέσει σε ψηφοφορία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στη σημασία του νομοσχεδίου, προέτρεψε τη Βουλή να επισπεύσει την εξέτασή του, τονίζοντας τη δικομματική προσπάθεια στη Γερουσία να σφυρηλατηθεί αυτή η συμφωνία. «Χαιρετίζω τον δικομματικό συνασπισμό Γερουσιαστών που συγκεντρώθηκαν για να προωθήσουν αυτή τη συμφωνία και προτρέπω τη Βουλή να προχωρήσει σε αυτό επειγόντως», δήλωσε ο Μπάιντεν, τονίζοντας τον κρίσιμο χαρακτήρα της βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ για την ενίσχυση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις για κατάπαυση πυρός στην Γάζα από Ισραήλ και Χαμάς πριν την εισβολή στην Ράφα – Τι ξέρουμε ως τώρα

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εισέλθει με τις δυνάμεις του στο τελευταίο προπύργιο της Χαμάς, την Ράφα που βρίσκονται αρκετές δυνάμεις της Χαμάς αλλά και ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που μετακινήθηκαν από την Βόρεια Γάζα και το Χαν Γιουνίς, αυξάνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση μαχών.

Διαβάστε ακόμα