Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Πούτιν αναγκάζει την Βάγκνερ να υπογράψει όρκο πίστης στην Ρωσία

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο Πούτιν εξέδωσε διάταγμα για τους μισθοφόρους της Βάγκνερ που τους υποχρεώνει να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος. Αυτή η ενέργεια σηματοδοτεί εδραίωση της εξουσίας και του ελέγχου στην ομάδα Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία γνωστή για τη συμμετοχή της σε διάφορες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το διάταγμα υπεγράφη την Παρασκεύη, μόλις λίγες ημέρες από τον θάνατο του αρχηγού της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν, έχει άμεση ισχύ και αφορά όλους όσους συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό είτε συμμετέχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε όχι. Ο όρκος πίστης θα μπορούσε ενδεχομένως να καταστήσει τους μισθοφόρους της Wagner υπόλογους στη ρωσική κυβέρνηση, ευθυγραμμίζοντας έτσι τις επιχειρήσεις τους πιο στενά με τους στόχους του Κρεμλίνου.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Πούτιν αναγκάζει την Βάγκνερ να υπογράψει όρκο πίστης στην Ρωσία
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=122567922

Στο διάταγμα ο όρκος που θα πρέπει να υπογραφεί μεταξύ άλλων και από τη Βάγκνερ περιγράφεται ως ένα βήμα για την οικοδόμηση των πνευματικών και ηθικών θεμελίων της άμυνας της Ρωσίας και περιλαμβάνει υπόσχεση για αυστηρή τήρηση των εντολών των διοικητών.

Η εδραίωση του ελέγχου του Πούτιν στην ομάδα Βάγκνερ θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο πλήρης έλεγχος των μισθοφόρων από το ρωσικό κράτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο συντονισμένες και δυνητικά επιθετικές ενέργειες στη ζώνη της σύγκρουσης.

Σε μία ακόμα εξέλιξη που δεν είναι βέβαιο αν σχετίζεται με το εν λόγω διάταγμα, ένα ακραίο παρακλάδι της Βάγκνερ, η ομάδα Rusich (Ρούσιτς), δήλωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Με μία ανάρτηση στο Telegram, η Rusich κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ότι απέτυχε να προστατεύσει το ιδρυτικό μέλος της ομάδας, Γιάν Πετρόφσκι, ο οποίος έχει συλληφθεί στη Φινλανδία για λόγους που σχετίζονται με την ταξιδιωτική του βίζα και κινδυνεύει να εκδοθεί στην Ουκρανία.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα