Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Λένα Αργύρη αναφέρει έγκριση για παροχή C-130 από ΗΠΑ και εξελίξεις με S-300, F-35

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Ελλάδα θα παραλάβει δύο μεταγωγικά C-130 από τον στρατό των ΗΠΑ μετά την έγκριση που έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department). Την ανακοίνωση αυτή έκανε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λένα Αργύρη, η οποία ανέφερε ότι με ταχείς ρυθμούς προχωρά και η διαδικασία για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 αλλά και ότι επανέρχεται η συζήτηση για την αντικατάσταση των S-300.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Λένα Αργύρη αναφέρει έγκριση για παροχή C-130 από ΗΠΑ και εξελίξεις με S-300, F-35
Photo by HAF

Σύμφωνα με την Λένα Αργύρη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη εγκρίνει την παροχή δύο μεταγωγικών C-130 στην Ελλάδα από το πλεόνασμα στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ. Επιπλέον, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για την αγορά δύο νέων αεροσκαφών του τύπου.

Σε ό,τι αφορά τα F-35, ο η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ σημείωσε ότι η τελική από τις τέσσερις υπογραφές που απαιτούνται στο Κογκρέσο αναμένεται να επιτευχθεί αμέσως μετά τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, κάτι που θα ενεργοποιήσει την επίσημη διαδικασία.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Λένα Αργύρη αναφέρει έγκριση για παροχή C-130 από ΗΠΑ και εξελίξεις με S-300, F-35
A U.S. Air Force F-35A Lighting II, assigned to the 495th Fighter Squadron from Royal Air Force Lakenheath, England, arrives at Souda Air Base, Greece, July 7, 2022. The fifth-generation aircraft will be participating in exercise Poseidon’s Rage, to bolster U.S.-Hellenic readiness and interoperability. (U.S. Air Force Photo By Tech. Sgt. Rachel Maxwell)

Αφού οι Αμερικανοί στείλουν την επιστολή αποδοχής του αιτήματος, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο η Ελλάδα να παραλάβει το πρώτο της αεροσκάφος το 2028.

Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων δανείων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συνολικού ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανανέωση των οπλικών της συστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διεξάγονται συζητήσεις για την παροχή συστημάτων S-300 στην Ουκρανία, παράλληλα με την παράδοση συστημάτων Patriot για την Ελλάδα.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα