Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

ΥΕΘΑ: Τα Ελληνικά F-35 πάνω από τους Ελληνικούς ουρανούς το 2028

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Κατά την διάρκεια της συμμετοχής του σήμερα 29 Απριλίου, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (“DELPHI ECONOMIC FORUM VIII”) ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε σχετικές με το Υπουργείο Άμυνας ερωτήσεις.

Συγκεκριμένα για τα F-35 ο Υπουργός ξεκαθαρίζει δίνοντας περισσότερες πληροφορίες:

«Σχετικά με τα F-35, είναι το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Είναι η επόμενη ημέρα, το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες κυρίως όσον έχει να κάνει με την ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth, δηλαδή απόκρυψης από αντίπαλα συστήματα. Είναι η επόμενη ημέρα, όπως σας είπα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου έχοντας πάρει το «πράσινο φως» ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα πρόσκτησης των F-35, έχει κατατεθεί η σχετική προσφορά από την Πολεμική Αεροπορία και περιμένουμε την απάντηση σε αυτή την προφορά προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την τελική σύμβαση με ορίζοντα απόκτησης των πρώτων αεροσκαφών το 2028 με 2029, όπως έχω πει και στο παρελθόν.’

ΥΕΘΑ: Τα Ελληνικά F-35 πάνω από τους Ελληνικούς ουρανούς το 2028
F-35 ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ ΑΣΚΗΣΗ | U.S. Air Force photo by Senior Airman Duncan C. Bevan

Δεν είναι απλό γιατί ένα καινούργιος τύπος αεροσκάφους που προστίθεται στις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας, ιδίως όταν λέμε για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το επόμενο κύριο μαχητικό όλων των ΝΑΤΟϊκών χωρών, προϋποθέτει και δημιουργία υποδομών σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας έτσι ώστε να μπορεί αυτό το αεροσκάφος και να επιχειρεί αλλά και να συντηρείται και να υποστηρίζεται επαρκώς.

Επομένως, η συζήτηση αυτή είναι μεγάλη, είναι σημαντική κι έχει κάποιες επιπλέον πολύ σημαντικές παραμέτρους διότι ένα πρόγραμμα το οποίο σε επίπεδο κόστους θα είναι πρόγραμμα 3 με 4 δισεκατομμυρίων για 20 με 24 αεροσκάφη, θα δούμε τις λεπτομέρειες, πρέπει να εμπλέκει σε κάποιο βαθμό και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Όχι με όρους των αντισταθμιστικών για τα οποία πολλά έχουν ειπωθεί και εκ των πραγμάτων αποδείχθηκαν όχι η καλύτερη λύση, αλλά με όρους πραγματικής και ουσιαστικής συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κάποια φάση της παραγωγής ή της υποστήριξης αυτών των συστημάτων. Αυτή είναι η μεγάλη συζήτηση. Έχουμε διατυπώσει αυτό το αίτημά μας εγγράφως και αναμένουμε το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν και να πάρουν «φωτιά» γρήγορα, θα μου επιτρέψετε την έκφραση» καταλήγει η απάντηση του ΥΕΘΑ.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα