Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε νέο, εξαιρετικά φορτισμένο διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, επιβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο δέχεται «μία από τις βαρύτερες πιέσεις» από τους διεθνείς εταίρους αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, την ώρα που βρίσκεται μπροστά σε κομβικές αποφάσεις για την πορεία του πολέμου και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται ένα σκληρό για την Ουκρανία σχέδιο ειρήνης με την Ρωσία, 28 σημείων, το οποίο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο εξαιρετικά σκληρά ενδεχόμενα: «είτε την απώλεια της αξιοπρέπειας, είτε τον κίνδυνο να χάσει έναν καίριο εταίρο». Παράλληλα προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η χώρα ίσως αντιμετωπίσει «τον πιο βαρύ χειμώνα» της πολεμικής περιόδου.
«Υποσχέθηκα να προστατεύσω την Ουκρανία – Δεν πρόκειται να προδώσω τον όρκο μου»
Ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέφερε τον όρκο που έδωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, λέγοντας ότι παραμένει πιστός σε κάθε του λέξη. «Για μένα δεν ήταν μια τυπική διαδικασία. Ήταν μία δέσμευση να προστατεύσω τη κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Δεν θα την προδώσω ποτέ», τόνισε.
Συνεχής διαβούλευση με τις ΗΠΑ
Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί η «εποικοδομητική αναζήτηση λύσεων» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως η Ουκρανία να επιτρέψει στη Ρωσία να την κατηγορήσει ότι δεν θέλει την ειρήνη. «Δεν θα δώσουμε στον εχθρό κανένα πάτημα να πει ότι η Ουκρανία μπλοκάρει τη διαδικασία», σημείωσε.
«Είμαστε από ατσάλι, αλλά ακόμη και το πιο δυνατό μέταλλο μπορεί να λυγίσει»
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο μέτωπο, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί κρατούν μια γραμμή άμυνας «χιλιάδων χιλιομέτρων» υπό συνεχείς νυχτερινούς βομβαρδισμούς. «Οι άνθρωποί μας θέλουν αυτός ο πόλεμος να τελειώσει. Είμαστε από ατσάλι, αλλά ακόμη και το πιο δυνατό μέταλλο κάποια στιγμή μπορεί να λυγίσει», είπε.
Κάλεσμα για εθνική ενότητα και τέλος στις εσωτερικές συγκρούσεις
Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για εσωτερική συνοχή, ζητώντας από πολιτικούς και πολίτες να σταματήσουν τη διχόνοια. «Πρέπει να συνέλθουμε, να σταματήσει η τοξικότητα και η εσωτερική σύγκρουση. Η χώρα πρέπει να λειτουργεί ενωμένη. Δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός», είπε.
Θυμήθηκε επίσης την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής. «Δεν προδώσαμε την Ουκρανία τότε. Δεν θα την προδώσουμε τώρα. Ξέρω πως ο λαός είναι μαζί μου», σημείωσε.
Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «ιδιαίτερα δύσκολες», με πολλαπλά κύματα πολιτικής και πληροφοριακής πίεσης που στοχεύουν στο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. «Θα προσπαθήσουν να μας σπάσουν και να μας διχάσουν. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τόνισε.
«Η Ουκρανία δεν θα απαρνηθεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της»
Ολοκληρώνοντας το διάγγελμα, ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι δύο αξίες παραμένουν αδιαπραγμάτευτες: η αξιοπρέπεια και η ελευθερία. Τόνισε ότι αυτές οι αρχές αποτελούν τη βάση της ουκρανικής κρατικής υπόστασης και της ευρωπαϊκής προοπτικής. «Θα εργαστούμε για μια ειρήνη που θα είναι δίκαιη και ανθεκτική», δήλωσε.




