14.6 C
Athens
Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025

Αμυντική Τεχνολογία Made in Greece: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια του ΕΛΚΑΚ για το 2025 και ανατρέπουν τα δεδομένα – Από αισθητήρες μέχρι Εθνικό Πλοίο

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ Α.Ε.) ανακοίνωσε επίσημα τον Προγραμματικό Ορίζοντα Έργων Έρευνας και Ανάπτυξης για το έτος 2025, προσδιορίζοντας τις βασικές στρατηγικές και τεχνολογικές του προτεραιότητες. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενίσχυσης της διαφάνειας στις δράσεις του Κέντρου και ενδυνάμωσης της συμμετοχής του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Η ανακοίνωση του ΕΛΚΑΚ πραγματικά αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη που αν προχωρήσει θα ανατρέψει την κατάσταση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία ενισχύοντας σημαντικά την δύναμη και των τριών κλάδων των ΕΔ.

Ο προγραμματικός ορίζοντας λειτουργεί ως πλαίσιο σχεδιασμού και προετοιμασίας, το οποίο στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, προσδιορίζοντας τις θεματικές περιοχές που αποτελούν προτεραιότητα. Παράλληλα, προωθεί την ανάπτυξη συνεργειών και τη συμμετοχή σε έναν παραγωγικό διάλογο με σκοπό την καλλιέργεια ενός βιώσιμου και τεχνολογικά προηγμένου αμυντικού περιβάλλοντος.

Προσκλήσεις Προκαταρκτικής Διαβούλευσης (RFI): Εστίαση στην Επιτήρηση και Αντιμετώπιση Απειλών

Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το ΕΛΚΑΚ ανακοίνωσε την έναρξη δύο προσκλήσεων προκαταρκτικής διαβούλευσης (Request for Information – RFI), οι οποίες αφορούν:

1. Ανάπτυξη συστήματος εναέριας επιτήρησης με χρήση ακουστικών αισθητήρων για αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ/UAV/DRONE)

Το σύστημα στοχεύει στην προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων και υποδομών, επιτυγχάνοντας έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση εχθρικών ΜΕΑ ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ακόμα και σε πυκνοκατοικημένα περιβάλλοντα.

Θα βασίζεται στην ανάλυση ακουστικών σημάτων σε πραγματικό χρόνο και θα διαθέτει δυνατότητες αυτόματης αποκάλυψης, ταυτοποίησης και κατηγοριοποίησης στόχων, ενώ θα ενσωματώνει τεχνητή νοημοσύνη για την αυτοβελτίωσή του με την πάροδο του χρόνου.
Περισσότερες πληροφορίες: elkak.gr/acoustic-surveillance

2. Ανάπτυξη μεταφερόμενου και δυναμικά αναπτυσσόμενου (ad hoc) συστήματος Θαλάσσιας/Εναέριας Επιτήρησης

Σχεδιασμένο για γρήγορη ανάπτυξη σε κινητές ή στατικές μονάδες (πλωτά μέσα, χερσαία οχήματα, παράκτιες περιοχές), το σύστημα θα είναι ελαφρύ και ευέλικτο, με δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες και εντοπισμό/παρακολούθηση στόχων σε πραγματικό χρόνο μέσω τεχνολογιών AI.
Περισσότερες πληροφορίες: elkak.gr/tads-system

Στόχος των διαβουλεύσεων είναι η χαρτογράφηση των δυνατοτήτων της ελληνικής αγοράς, καθώς και η αποτίμηση του επιπέδου ωριμότητας των διαθέσιμων τεχνολογικών λύσεων. Τα αποτελέσματα θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη σχεδίαση των επερχόμενων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο Προγραμματικός Ορίζοντας Έργων ΕΑ για το 2025 – Τα 22 Έργα

Ο συνολικός σχεδιασμός του ΕΛΚΑΚ για το 2025 περιλαμβάνει 21 έργα στρατηγικής σημασίας, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών και τεχνολογικών αναγκών (η επίσημη λίστα φτάνει μέχρι τον αριθμό 22 αλλά δεν περιλαμβάνει τον αριθμό 14 οπότε συνολικά παρουσιάζονται 21 προγράμματα):

  1. Ανάπτυξη Τακτικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης. (28.02.2025)
  2. Ανάπτυξη Αυτόνομων Συστημάτων Οχημάτων – Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Σκάφη Επιφανείας. (28.02.2025)
  3. Ανάπτυξη ενεργού Συστήματος Περιορισμού Μεταβατικών Υπερτάσεων. (27.03.2025)
  4. Ανάπτυξη Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους Μεταφοράς Φορτίου. (27.03.2025)
  5. Ανάπτυξη Συστήματος Εναέριας Επιτήρησης με Χρήση Ακουστικών Αισθητήρων. (31.03.2025)
  6. Ανάπτυξη Μεταφερόμενου και Δυναμικά (ad hoc) Αναπτυσσόμενου Συστήματος Θαλάσσιας/Εναέριας Επιτήρησης. (31.03.2025)
  7. Ανάπτυξη Οπτικού Πομποδέκτη για Ασφαλείς Δορυφορικές Επικοινωνίες Υπερυψηλών Ταχυτήτων.
  8. Ανάπτυξη Συστήματος Αυτόνομης Θαλάσσιας και Υποθαλάσσιας Επιτήρησης.
  9. Ανάπτυξη Περιφερόμενου Πυρομαχικού (Loitering Munition), με δυνατότητα εξαπόλυσης από πολυκόπτερο ή/και ελικόπτερο.
  10. Ανάπτυξη Μηχανικού Εξοπλισμού Ένδυσης και Λογισμικού για την Καταγραφή των Βιολογικών Λειτουργιών του Μαχητή και την Ασφαλή Διαβίβασή τους στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
  11. Ανάπτυξη Μετρητή Πυρομαχικών Τυφεκίου Μαχητή.
  12. Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος για Ανίχνευση και Παρεμβολή Πομπών Ραντάρ και Επικοινωνιών.
  13. Ανάπτυξη Συστήματος Παρεμβολής Δεκτών GNSS.
  14. Ανάπτυξη Συστήματος Ασφαλούς Δρομολόγησης Δεδομένων Μέσω Ετερογενών Δικτύων Επικοινωνιών Υποστηριζόμενο από Τεχνητή Νοημοσύνη.
  15. Ανάπτυξη Τεχνολογιών και Λύσεων για Ευέλικτη, Ασφαλή, Αξιόπιστη και Αυτόματη Διασύνδεση Ασύρματων Τακτικών Δικτύων Επικοινωνιών (voice, data) μέσω τεχνολογίας IP.
  16. Ανάπτυξη Φορητού Σταθμού Ελέγχου ΜΕΑ, για την Παρακολούθηση, Έλεγχο και Επιχειρησιακή Αξιοποίηση Πολλαπλών ΜΕΑ σε Πραγματικό Χρόνο.
  17. Ανάπτυξη Τεχνολογιών και Λύσεων Αναβάθμισης Τακτικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου Ειδικών Επιχειρήσεων, με Σκοπό την Επαύξηση των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων τους.
  18. Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Αντιμετώπισης ΜΕΑ (Counter UAS).
  19. Ανάπτυξη Συστήματος Ανίχνευσης Στόχων Θαλάσσιας Επιφάνειας ή Υποθαλάσσιων με Τεχνολογία Οπτικών Ινών
  20. Ανάπτυξη Συστήματος Κατευθυνόμενης Δέσμης Ενέργειας, Συμπεριλαμβανομένων Συστημάτων Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (High-Energy Lasers – HELs) και Μικροκυμάτων Υψηλής Ισχύος (High-Power Microwaves – HPMs), με Σκοπό την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Από Μαζικές Απειλές drones.
  21. Αρχική Σχεδίαση Εθνικού Πλοίου τ. Κ/Φ (OPV).

Αναλυτικά οι προσκλήσεις και η λίστα των έργων: elkak.gr/solicitations

Το ΕΛΚΑΚ με τις παραπάνω ενέργειες επιβεβαιώνει τον κεντρικό του ρόλο ως καταλύτης της αμυντικής καινοτομίας στην Ελλάδα. Η σύνθεση των έργων του 2025 αποτυπώνει τη στροφή προς τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα και η κυβερνοασφάλεια, ενώ προάγει τη συνεργασία με εγχώριες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα. Πολύ σημαντικό είναι και το πρόγραμμα σχεδίασης εθνικού πλοιού το οποίο αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται έντονο ενδιαφέρον και ενεργή συμμετοχή από φορείς του οικοσυστήματος, με στόχο την επίτευξη υψηλού επιχειρησιακού αποτυπώματος και στρατηγικής ανεξαρτησίας στις αμυντικές τεχνολογίες.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Διαβάστε επίσης

Αντιτορπιλικά Arleigh Burke: Η ναυτική «αιχμή του δόρατος» των ΗΠΑ

Τα αντιτορπιλικά (DDG) κλάσης Arleigh Burke είναι μάλλον τα...

Πύραυλοι αντι-ραντάρ AGM-88E AARGM εναντίον Τουρκικών S-400 / HISAR [ΒΙΝΤΕΟ]

Στο βίντεο που ακολουθεί δοκιμάσαμε στον προσομοιωτή μάχης Command:...

Tα όπλα των Κούρδων και του SDF που μάχονται τους Τούρκους στην Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποτελούν έναν συνασπισμό πολιτοφυλακών,...

Γιατί πάμε σε διερευνητικές με την Τουρκία εφόσον μας δείχνει τις προθέσεις της;

Δεν πέρασε ουτε μήνας εν αναμονή των διερευνητικών οταν Τουρκικά στρατευμάτα που ανήκουν σε μονάδες της Ανατολικης Θράκης, πραγματοποιήσαν στο «Κιρκαλελί» άσκηση διάβασης υδάτινου κωλύματος, δείχνοντας ξεκάθαρα τις επιθετικές προθέσεις των Τουρκικών στρατιωτικών σχηματισμών. Και τώρα έστειλαν το Τσεσμέ.

Patria 6×6│Το Φινλανδικό Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα

Το Patria 6×6 είναι ένα Τεθωρακισμένο Τροχοφόρο Όχημα (AWV)...

Πρόσφατες εξελίξεις

Κρίση στο Σινά: Ισραήλ και Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση συνθηκών

Μια ήσυχη αλλά σοβαρή διπλωματική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη...

Πρωθυπουργός για Εξοπλισμούς: Άμεσες λύσεις από Ισραήλ, 25 δισ. για την άμυνα, RAFALE, FDI, F-35, Drones και «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Με ένα σαφές μήνυμα στρατηγικής αναδιάταξης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος...

Τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου VURAL απειλεί την Εθνική Φρουρά: Ανάγκη για άμεσα αντίμετρα

Την ώρα που η Λευκωσία ετοιμάζεται για συνομιλίες Μέτρων...

Περισσότερες Εξελίξεις