Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2026

LIVE

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική εταιρεία που εξυπηρετεί ιρανικές αεροπορικές και σε ινδικό δίκτυο ψευδών σημαιών για τον σκιώδη στόλο του Ιράν LIVE Τετάρτη 22:15 | ‘Ωρα μηδέν για Τραμπ και Ιράν – Ελληνοτουρκικά – Ισραήλ και εξελίξεις Osiris της Delian: Το ελληνικό σύστημα που οδηγεί drones χωρίς GPS και δοκιμάστηκε στην Ουκρανία Hera: Τα δέκα αινίγματα του Δίμορφου που θα επιχειρήσει να λύσει το διαστημόπλοιο του ESA Έτοιμο το σχέδιο της CENTCOM για πλήγμα στο Ιράν: Τρία αεροπλανοφόρα και νύχτες χωρίς φεγγάρι – Πηγές UVEX-2/26: Τα drone της ελληνικής Robotdrones σε εικονική εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων σε βραχονησίδα και όχι μόνο [ΒΙΝΤΕΟ] Έκθεση Κομισιόν για την Τουρκία: Casus belli, «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία, αυξημένες παραβιάσεις και εμπόδια στο καλώδιο Η Άγκυρα απαντά στην έκθεση της Κομισιόν: «Προκατειλημμένη» η στάση της ΕΕ, «μαξιμαλιστικές» οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Σοβαρό λάθος» όσοι περιμένουν αλλαγή στάσης – Νέα επίθεση θα φέρει πολύ μεγαλύτερη απάντηση Sierra Nevada: Αποχωρεί από τον διαγωνισμό του Ναυτικού των ΗΠΑ για το νέο εκπαιδευτικό τζετ – Η Textron μένει μόνη
των ΗΠΑ σε αεροπλανοφόρο έξω από το Ιράν - CENTCOM

ΜΕΝΑ – Μέση Ανατολή & Βόρεια Αφρική

Νέος αμοιβαίος βομβαρδισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ξανά τα ξημερώματα: Επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ

Νέα πολεμική κλιμάκωση στην περιοχή του Κόλπου μετά από αμερικανικά πλήγματα στο Μπαντάρ Αμπάς και ιρανικά αντίποινα στο Κουβέιτ, ενώ ο Donald Trump απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο

Αμερικανικό Boeing F/A-18E/F Super Hornet των ΗΠΑ σε αεροπλανοφόρο έξω από το Ιράν - CENTCOM

Διαφήμιση

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιθέσεις στο εσωτερικό του Ιράν, στοχεύοντας στρατηγικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas), ενώ η Τεχεράνη απάντησε με επίθεση σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ. Η νέα αυτή ανάφλεξη, που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη εκεχειρία και να βυθίσει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν τέσσερα ιρανικά drones αυτοκτονίας που αποτελούσαν άμεση απειλή για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έπληξαν έναν εκτοξευτή σε ιρανική βάση στο Μπαντάρ Αμπάς, ο οποίος ετοιμαζόταν να εξαπολύσει ένα πέμπτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «αυτές οι ενέργειες ήταν μετρημένες, καθαρά αμυντικές και αποσκοπούσαν στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός».

Η απάντηση της Τεχεράνης ήταν άμεση. Το κρατικό δίκτυο IRIB μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) στόχευσαν αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, η οποία φέρεται να αποτέλεσε την πηγή της επίθεσης στο ιρανικό έδαφος. Ο στρατός του Κουβέιτ επιβεβαίωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της χώρας αναχαίτισαν εχθρικούς πυραύλους και drones λίγο πριν τις 6:00 π.μ. τοπική ώρα. Οι Φρουροί της Επανάστασης τόνισαν σε ανακοίνωσή τους πως «η επιθετικότητα του εισβολέα δεν θα μείνει αναπάντητη».

Διαφήμιση

Η ένταση μεταφέρθηκε και στο θαλάσσιο πεδίο, καθώς ιρανικές δυνάμεις φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον τεσσάρων πλοίων που επιχείρησαν να διασχίσουν τα Στενά του Ορμούζ χωρίς προηγούμενο συντονισμό με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν. Το επεισόδιο αυτό δείχνει και τον απόλυτο έλεγχο που επιδιώκει να επιβάλει η Τεχεράνη στο κρίσιμο αυτό πέρασμα, από το οποίο εξαρτάται η παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία.

Η κλιμάκωση έρχεται καθώς χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, δηλώνοντας ότι το Ιράν «διαπραγματεύεται με νεύρα» (negotiating on fumes). Ο Trump απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα τον πιέσουν να βιαστεί για μια συμφωνία, τονίζοντας: «Είτε θα καταλήξουν σε συμφωνία, είτε θα πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ευθεία απειλή του Αμερικανού προέδρου προς το Ομάν. Ερωτηθείς για μια πιθανή διευθέτηση που θα επέτρεπε στο Ομάν και το Ιράν να ελέγχουν από κοινού τα Στενά, ο Τραμπ δήλωσε όπως σας ενημερώσαμε: «Το Ομάν θα συμπεριφερθεί όπως όλοι οι άλλοι, διαφορετικά θα πρέπει να τους ανατινάξουμε». Η δήλωση αυτή προκάλεσε μούδιασμα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, δεδομένου του παραδοσιακού ρόλου του Μουσκάτ ως διαμεσολαβητή.

Ενώ οι διπλωματικές επαφές συνεχίζονται στο Ισλαμαμπάντ, η κατάσταση στο πεδίο παραμένει εκρηκτική. Στον Λίβανο, το Ισραήλ εξαπέλυσε εκτεταμένα πλήγματα στα νότια της χώρας, ανακηρύσσοντας μια τεράστια ζώνη νότια του ποταμού Zahrani ως «πολεμική ζώνη». Οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί, με το Ισραήλ να επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας ζώνης ασφαλείας, τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου.

Η παγκόσμια οικονομία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς οι τιμές της ενέργειας σημειώνουν νέα άνοδο. Παρά τις προσπάθειες για παράταση της εκεχειρίας κατά 60 ημέρες, η σημερινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης καθιστά σαφές ότι ο δρόμος προς την ειρήνη παραμένει ναρκοθετημένος.

Ειδήσεις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής - ΗΠΑ Ιράν Ισραήλ Ντόναλντ Τραμπ Πόλεμος Ιράν Στενά του Ορμούζ Τεχεράνη