Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Το “χαμένο” Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Κούβα | 1962

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Είναι Οκτώβριος του 1962, το αποκορύφωμα της κρίσης πυραύλων της Κούβας και ενα σοβιετικό υποβρύχιο στην Καραϊβική εχει εντοπιστει απο το αμερικανικό ναυτικό.

Ο Πρόεδρος των ΉΠΑ Κένεντι έχει διατάξει τον ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό της Κούβας.

Ο Βασίλι Αλεξάντροβιτς Αρκίποφ βρίσκεται στο σοβιετικό υποβρύχιο Β-59 που επλέε κοντά στην Κούβα με κλειστούς ασυρμάτους για να αποφευχθεί ο εντοπισμός του απο Αμερικανικές δυνάμεις.

Η Διοίκηση του Σοβιετικού υποβρυχίου είχε εντολή απο την Μόσχα να ξεκινήσει να βάλει κατα Αμερικανικών στόχων εαν το ίδιο το υποβρύχιο έκρινε οτι ειναι απαραίτητο, χωρίς καμια περαιτέρω έγκριση απο την Μόσχα.

Η κατάσταση όμως έγινε άκρως επικίνδυνη όταν τελικά το B-59 καταλαβαίνει οτι τουλάχιστον 11 Αμερικανικά πλοία μαζι με δεκάδες αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας το καταδιώκουν.

Το υποβρύχιο αμέσως εκτελεί κάθε διαθέσιμη ενέργεια για να αποκρύψει την θέση του, σταματα οποιαδήποτε επικοινωνία με την Μόσχα & κατεβαίνει στο μέγιστο βάθος οπου μπορούσε να κρυφτεί.

Οι Αμερικανοί δεν το βάζουν κάτω καθώς ειναι σίγουροι οτι έχουν πιάσει στην φάκα το B-59 και συνεχίζουν για μέρες το κυνήγι του.

Με τις μπαταρίες του υποβρυχίου σχεδόν αδειές, ο κλιματισμός του υποβρυχίου σταμάτησε να λειτουργεί και το πλήρωμα του υποβρύχιου υπέφερε τρομερά απο το κρύο.

Σαν να μην έφτανε αυτό το ρωσικό πλήρωμα δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει απο πάνω τους η διαταγή που είχαν ήταν να πάνε κατευθείαν στην Κούβα με διακοπή κάθε επικοινωνίας αρκετά πριν η κρίση ξεφύγει εκτός κάθε ελέγχου, αλλά στη συνέχεια, χωρίς εξήγηση, διαταχθηκάν να σταματήσουν και να περιμένουν στην Καραϊβική.

Το υποβρύχιο λαμβάνει απο τους συλλέκτες επικοινωνίων πληροφορία οτι ενα Αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο U2 καταρρίφθηκε γύρω απο την Κούβα.

Αμέσως το υποβρύχιο λαμβάνει θέσεις μάχης καθώς η πιθανότητα να έχει ξεκινήσει ενας πυρηνικός πόλεμος ειναι τεράστια. Οι Αμερικανικές κινήσεις αμέσως μετά θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία στο υποβρύχιο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να ρίχνουν μη θανατηφόρες βόμβες βυθού. Ενώ η κίνηση αυτή είχε σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει το σοβιετικό υποβρύχιο να βγεί στην επιφάνεια, το πλήρωμα του Β-59 δεν είχε επικοινωνία με τον έξω κόσμο και έτσι δεν γνώριζε την πρόθεση τους. Οι Αμερικανοί αυτο όμως που δεν γνωρίζουν είναι ότι αυτό το υποβρύχιο διαθέτει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο, διαθέσιμο για εκτόξευση.

Δύο από τους ανώτερους αξιωματικούς του σκάφους – συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, Valentin Savitsky – ήθελαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο. Σύμφωνα με μια έκθεση από το Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Savitsky αναφώνησε: «Θα τους επιτεθούμε τώρα! Θα πεθάνουμε, αλλά θα τα βυθίσουμε όλα – δεν θα γίνουμε ντροπή του στόλου. “

Σε μια κίνηση που έσωσε στην κυριολεξία τον πλανήτη απο καταστροφή ο Βασίλι Αλεξάντροβιτς Αρκίποφ απογορεύει την χρήση όπλων και προτρέπει το υποβρύχιο να αναδυθεί και να έρθει σε επικοινωνία με την Μόσχα.

Και έτσι έγινε, το υποβρύχιο αναδύθηκε στην κυριολεξία δίπλα απο τα Αμερικανικά πλοία τα οποία έστρεψαν αμέσως τα πυροβόλα τους προς αυτό ζητώντας του να απομακρυνθεί αμέσως απο την περιοχή.

Το υποβρύχιο γύρισε στην Ρωσία και ο πλανήτης σώθηκε.

59 Χρόνια μετα το συμβάν και μετα θάνατον ο Βασίλι Αλεξάντροβιτς Αρκίποφ έλαβε το βραβείο “Future of Life Award”, το οποίο απονεμήθηκε στην οικογένειά του το 2017.

Προσφέρεται από το Αμερικανικό Future of Life Institute, αυτό το βραβείο αναγνωρίζει εξαιρετικές κινήσεις, οι οποίες εκτελούνται συχνά παρά τον προσωπικό κίνδυνο και χωρίς προφανή ανταμοιβή, για τη διαφύλαξη του συλλογικού μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα