Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

To VCAC Mephisto είναι ένα γαλλικό αμφίβιο Tank Destroyer κατασκευασμένο από την Nexter Systems.

Το όχημα αυτό πρόκειται για έκδοση του γαλλικού ΤΟΜΠ VAB, το οποίο έχει λάβει μέρος σε δεκάδες πολέμους, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως και η Κύπρος έχει προμηθευτεί εκατοντάδες από αυτά τα οχήματα.

Γενικά χαρακτηριστικά

Το Mephisto ζυγίζει 13,4t, ενώ έχει μήκος 6m, πλάτος 2,5m, ύψος 3,25m και πλήρωμα 4 ατόμων.

Φέρει έναν κινητήρα Renault των 220hp, επιτρέποντας του να φτάνει τη μέγιστη ταχύτητα των 92χλμ και έχει αυτονομία 1.000χλμ. Επίσης χρησιμοποιεί πρόωση υδραυλικής αντίδρασης, επιτρέποντας του να φτάνει την μέγιστη ταχύτητα στο νερό των περίπου 10χλμ.

Προστασία

Φέρει θωράκιση STANG 4569 επιπέδου 4, προσφέροντάς του προστασία κατά βλημάτων 14,5mm και θραυσμάτων πυροβολικού, ενώ η μεγάλη ταχύτητα και ευκινησία του, του επιτρέπει να παραμένει μακριά από τον κίνδυνο.

Οπλισμός:

VCAC MEPHISTO: Ο Γαλλικός καταστροφέας αρμάτων - NEMESIS HD
A French Renault VAB 4×4 armored personnel carrier with Euromissile Mephisto system takes part in a display of Allied armor during Operation Desert Shield. (By Camera operator: TECH. SGT. H. H. DEFFNER / Upload: Raoulduke47. – (Still Image: DF-ST-92-07423), Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1995399)

Φέρει 4 ευρωπαϊκούς πυραύλους τύπου ΗΟΤ των 4χλμ, ενώ φέρει άλλους 8 έτοιμους για επαναγέμιση. Το Mehisto έχει την δυνατότητα να καταστρέψει οποιοδήποτε τεθωρακισμένο όχημα και άρμα μάχης.

Συνοψίζοντας το VCAC Mephisto είναι ένα ικανό Tank Destroyer, αλλά σχετικά παλαιό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει ένα παρόμοιο πρόγραμμα με τα Μ1117 της και Spike NLOS, όπως έχω ξανά αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο για την αντϊαποβατική άμυνα των νησιών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα απο Στέλιος Π.

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα