Αντιαποβατικά M1117: Ενισχύοντας την άμυνα των νησιών

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Το M1117 Guardian (ASV) είναι ένα Αμερικανικό Θωρακισμένο Όχημα ασφαλείας, στο οποίο έχουμε κάνει εκτενή αναφορά στο παρελθόν.

Η Ελλάδα μέσω του προγράμματος EDA θα παραλάβει σύνολο 1.200 μεταχειρισμένα Μ1117 από τον Αμερικανικό Στρατό, με εκατοντάδες οχήματα να έχουν ήδη παραληφθεί και με τα υπόλοιπα να καταφθάνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Μέρος αυτών έχουν ήδη μεταφερθεί στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου, ενισχύοντας την άμυνα των συνόρων. Η άφιξή τους έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία στους Τούρκους, οι οποίοι προχώρησαν σε διαμαρτυρίες προς τους Αμερικανούς, όσον αναφορά το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η διαμόρφωση των οχημάτων σύμφωνα με τις ανάγκες των νησιών

Τα οχήματα Μ1117 μπορούν να αναλάβουν ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων σε ποικίλα περιβάλλοντα. Ένα από αυτά είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα και ο ρόλος της παράκτιας άμυνας ως αντιαποβατικά M1117. Προκειμένου λοιπόν να αξιοποιηθούν στο βέλτιστο, οφείλουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του οπλισμού τους καθώς ο τωρινός οπλισμός που φέρουν είναι ανεπαρκής.

Με την αναβάθμιση των Μ1117 η χώρα θα αποκτήσει εκατοντάδες οχήματα ειδικά εξοπλισμένα για την παράκτια άμυνα των νησιών, τα οποία λόγω της ευκινησίας τους θα έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται τάχιστα στο πεδίο της μάχης και να “αποφεύγουν” τις επιθέσεις του τουρκικού πυροβολικού και αεροπορίας.

Η αναβάθμιση των οχημάτων

Η Βελγική εταιρεία John Cockerill προσφέρει μια ποικιλία από Τηλεχειριζόμενους Πύργους (RWS), οι οποίοι ταιριάζουν “γάντι” στις ανάγκες τους Ελληνικού Στρατού. Κατά την γνώμη μου ο κατάλληλος πύργος της εταιρείας για τις ελληνικές ανάγκες είναι ο Cockerill 3000.

Η αξιοποίηση των M1117 σε αντιαποβατικό ρόλο - NEMESIS HD
Soldiers in the 109th Quartermaster Co. prepare to fire their armored security vehicles during a practice fire exercize at Objective Hawaii, Oct. 25. Photo by Spc. Spencer Case

O Cockerill 3000 είναι ένας πύργος, ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα με μια μεγάλη γκάμα όπλων. Μια διαμόρφωση κατάλληλη για αντϊαποβατικό ρόλο είναι η τοποθέτηση ενός πυροβόλου είτε των 30mm είτε των 40mm, τα οποία έχουν την ικανότητα διάτρησης όλων των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και αμφίβιων οχημάτων.

Επιπρόσθετα μπορούν να τοποθετηθούν 2-4 αντϊαρματικοί πύραυλοι για χρήση κατά αρμάτων μάχης. Τέλος η τοποθέτηση εκτοξευτών βομβίδων καπνού κρίνεται απαραίτητη για την ταχεία απόκρυψη του οχήματος.

Μια ενδιαφέρουσα ιδέα θα ήταν η μετατροπή των οχημάτων σε παράκτιους εκτοξευτές αντιπλοϊκών πύραυλων. Με την τοποθέτηση ενός πύργου με 2-4 αντϊαρματικούς τύπου Spike NLOS με εμβέλεια 32χλμ, αποκτάμε την δυνατότητα πλήγματος εχθρικών αποβατικών σκαφών δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές των νήσων.

Συνοψίζοντας το Μ1117 είναι ένα ικανό όχημα, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ελληνικές ανάγκες, συμπεριλαμβάνοντας τον αντϊαποβατικό ρόλο στα νησιά με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια για τα αντιαποβατικά M1117!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα από Στέλιος Π.

Copyright: Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή αντιγραφή του κειμένου σε άλλα media/μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια

Πρόσφατα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) μετά από ενέδρα

Ένα όχημα που μετέφερε στρατιώτες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης...

Κλοπή Merkava από στρατιωτική βάση στο Ισραήλ

Σε μια παράξενη είδηση, ένα εκτός υπηρεσίας άρμα μάχης...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

SPIKE ER2: Ο πύραυλος που θα εξοπλίσει τα Ελληνικά Mark V

Μαζί με την προμήθεια των SPIKE NLOS, το ΚΥΣΕΑ...

SAAB Gripen: Ο φύλακας της Σκανδιναβίας

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...