Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

RAMPAGE: Ο ισραηλινός πύραυλος που πρέπει να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Ο Rampage, προηγουμένως γνωστός ως “MARS“, είναι η αερομεταφερόμενη στα F-16 έκδοση του πυραύλου EXTRA. Είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος, δοκιμασμένος στο πεδίο, που μπορεί να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Rampage

Οι Rampage χρησιμοποιούν καθοδήγηση GPS (ανθεκτικό σε παρεμβολές/ADA GPS-GNSS) και αδρανειακό σύστημα INS ( συνδυασμός IMU και MEMS) ενώ δεν έχει δικό του ερευνητή (“seekerless“). Οι Rampage έχει εμβέλεια που εκτιμάται στα 100-150 χιλιόμετρα. Tο “κυκλικό περιθώριο λάθους” (CEP) είναι περίπου 10 μέτρα.

Ότι “χάνει” σε ακρίβεια το αντισταθμίζει με την ταχύτητά του. Στην τελική φάση της προσβολής μπορεί να φτάσει ταχύτητα 550 μέτρα/δευτερόλεπτο ή περίπου 1,6 Mach με γωνία προσβολής έως και 90 μοιρών.

RAMPAGE: Ο ισραηλινός πύραυλος που πρέπει να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
Photo by Elbit Systems

Αυτό το κάνει πολύ δύσκολα ανασχαίσημο από αντιαεροπορικά συστήματα, κάνοντας τον Rampage ιδανικό για πλήγματα εναντίον σταθερών στόχων, από υποδομές μέχρι ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα.

Κάθε F-16 μπορεί να οπλιστεί με μέχρι 4 Rampage, 2 και 2, σε κάθε πτέρυγα.

Ο Rampage στο πεδίο της μάχης

Ως όπλο, οι Rampage, έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές επί του πεδίου από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Η πρώτη επίσημη χρήση του πυραύλου έγινε το 2019 στην Συρία ως απάντηση στην χρήση των S-300 PMU-2 από τον Συριακό στρατό. Στόχευσαν υποδομές “ιρανικού ενδιαφέροντος” εντός Συρίας.

Οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν άριστα αποτελέσματα με ολική καταστροφή των στόχων.

Οι Rampage για τα ελληνικά δεδομένα

Για τα ελληνικά δεδομένα οι Rampage θα έδιναν ένα μεγάλο ποιοτικό πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία. Στόχοι υπό την κάλυψη των S-400, αλλά και οι ίδιοι οι S-400, θα μπορούν να πληγούν με σχετική αξιοπιστία. Πόσο μάλλον άμα συνυπολογίσουμε τους Scalp-EG, τους HARM και πιθανώς τους AARGM.

RAMPAGE: Ο ισραηλινός πύραυλος που πρέπει να εξοπλίσει τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
Photo By Ronite – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56904295

Τέλος, ιδανικό θα ήταν να συνδυαστεί αυτή η προμήθεια με αγορά και των “επίγειων” EXTRA μέσω του PULS για το Πυροβολικό ή ακόμα και του Trigon για το Πολεμικό Ναυτικό.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Copyright: Απαγορεύετε η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα