Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Εθνική Φρουρά εδώ και μήνες επέλεξε τα H145M της Airbus ως τα ελικόπτερα που θα αντικαταστήσουν τα ρωσικά Mi-35P. Το δικινητήριο H145M προσφέρει την κρίσιμη ικανότητα μεταφοράς στρατευμάτων και υλικών γρήγορα, ενώ παράλληλα προσφέρει δύναμη πυρός για να εξουδετερώσει ή να καταστρέψει αντίπαλες δυνάμεις.

Τα Mi-35P της Εθνικής Φρουράς

Το Mi-35P Hind F βρίσκεται σε υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά από το 2001. Είναι οπλισμένο με το διπλό, σταθερό, πυροβόλο GSh-30-2K, αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 ATAKA-V, αντιαρματικούς πυραύλους 9M114 Shturm, μη κατευθυνόμενες ρουκέτες S-8 KOM και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες C-24B των 120 χιλιοστών. Παράλληλα, τα Mi-35P είναι ικανά να μεταφέρουν έως 8 άτομα, συν τους 2 χειριστές.

Όπως όλα δείχνουν όμως, έφτασαν στο «τέλος» της υπηρεσίας τους με την Εθνική Φρουρά, θα πωληθούν στην Σερβία και θα δώσουν την θέση τους στα σύγχρονα H145M.

Ικανό να αναλάβει ποικιλία αποστολών

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του H145M είναι η σειρά προαιρετικών πακέτων εξοπλισμού αποστολής. Αυτά μπορούν να εγκατασταθούν ή να αφαιρεθούν γρήγορα, επιτρέποντας στο ελικόπτερο να προσαρμοστεί σε διάφορες επιχειρησιακές ανάγκες από μεταφορά στρατευμάτων, συγκεκριμένα 10 άτομα, έως αποστολές έρευνας και διάσωσης ή ως οπλισμένο ελικόπτερο μάχης. Αυτό το επίπεδο ευελιξίας διασφαλίζει ότι το H145M μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Το H145M τροφοδοτείται από δύο κινητήρες turboshaft Safran Arriel 2E, που συμπληρώνονται από ένα αναβαθμισμένο κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτή η στιβαρή διαμόρφωση του δίνει τη δυνατότητα να αποδίδει εξαιρετικά σε ακραία περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών με υψηλή σκόνη, υψόμετρα έως 6.000 πόδια και θερμοκρασίες έως 95°F (35°C). Τέτοιες δυνατότητες είναι ζωτικής σημασίας για επιχειρήσεις σε δύσκολα γεωγραφικά εδάφη και δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς
Photo By Lutz Blohm from Schifferstadt, Germany – Airbus H145M, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69243097

Η σχεδίαση του H145M δίνει προτεραιότητα τόσο στη δύναμη πυρός όσο και στην ασφάλεια. Διαθέτει προηγμένα συστήματα, αυτοσφραγιζόμενες δεξαμενές καυσίμου και στοιχεία σχεδίασης ικανά για πρόσκρουση, που διασφαλίζουν την ασφάλεια του πληρώματος. Η ενσωμάτωση της σουίτας avionics Helionix και η συμβατότητα με γυαλιά νυχτερινής όρασης είναι επίσης σημαντική. Ο ψηφιακός αυτόματος πιλότος 4 αξόνων διευκολύνει περαιτέρω τον φόρτο εργασίας του πιλότου, βελτιώνοντας τη λειτουργική απόδοση και την ασφάλεια.

Μια ουσιαστική πτυχή του H145M είναι το κόστος του. Η βελτιστοποιημένη συντήρηση, η υψηλή αξιοπιστία και η χρήση καινοτόμων, ελαφρών υλικών κατασκευής συμβάλλουν στη μείωση του κόστους υποστήριξης κατά τη διάρκεια ζωής. Αυτή η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας καθιστά το H145M ελκυστική επιλογή για στρατιωτικές δυνάμεις και σίγουρα ήταν βασικός παράγοντας για την επιλογή του από την Εθνική Φρουρά.

Ο οπλισμός του H145M

Η ενσωμάτωση του οπλικού συστήματος HForce της Airbus στο H145M, προσαρμόσιμο σε διάφορα μοντέλα ελικοπτέρων Airbus, προσφέρει ένα φάσμα όπλων έως κατευθυνόμενα όπλα. Αυτή η βελτίωση όχι μόνο ενισχύει την πολεμική ετοιμότητα του ελικοπτέρου αλλά και την αποτελεσματικότητά του σε διάφορες καταστάσεις μάχης.

Το σύστημα HForce, που δοκιμάστηκε και παρουσιάστηκε από την Airbus το 2017, ενισχύει τις δυνατότητες του H145M με μια σειρά οπλισμών που περιλαμβάνει πολυβόλο 12,7 χιλιοστών, αυτόματο πυροβόλο 20 χιλιοστών και εκτοξευτή ρουκετών 70 χιλιοστών, μαζί με προηγμένα συστήματα στόχευσης.

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς
Photo by Rafael

Spike ER2 για τα H145M της Εθνικής Φρουράς

Ο SPIKE ER2, όπως προδίδει και το όνομά του, είναι εξέλιξη του «απλού» SPIKE ER. Διατηρεί μεγάλο μέρος του υλικού όμως έχει την δυνατότητα αμφίδρομης ραδιοζεύξης δεδομένων για χρήση από ιπτάμενα μέσα, δίνοντάς του εμβέλεια 16 χιλιομέτρων. Η χρήση των H145M οπλισμένων με Spike ER2 είναι ξεκάθαρη αναβάθμιση σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας όπλα που έφεραν τα Mi-35P ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Εθνική Φρουρά θα εξοπλίσει και οχήματα με τους Spike LR2.

Χρησιμοποιεί ηλεκτροπτικό ερευνητή ενώ μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως Fire and Forget αλλά και με εμπλοκή του χρήστη, Man in the Loop, για να εμπλέκει στόχους πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS). Έχει βάρος 34 κιλών, διαθέτει είτε αντιαρματική εκρηκτική κεφαλή (tandem HEAT) είτε εκρηκτική κεφαλή θραυσμάτων (Penetration-Blast-Fragmentation) για χρήση εναντίον πλοίων και κτηρίων.

Δοκιμασμένο σχέδιο

Το ελικόπτερο H145M έχει υιοθετηθεί ευρέως από διάφορες στρατιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο. Τον Ιούλιο του 2013, η Γερμανία πραγματοποίησε σημαντική επένδυση σε αυτό το μοντέλο, αγοράζοντας 15 μονάδες για τις ειδικές δυνάμεις του Γερμανικού Στρατού και συγκεκριμένα για την KSK. Αυτά τα ελικόπτερα ήταν εξοπλισμένα με βάσεις όπλων, ηλεκτρονικά συστήματα αντίμετρων, βαλλιστική προστασία, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα, συστήματα fast rope, γάντζους φορτίου κ.α.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η Ταϊλάνδη αναγνώρισε επίσης την αξία του ελικοπτέρου με το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης να παραγγέλνει 5 μονάδες τον Οκτώβριο του 2014. Η πρώτη πτήση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014 στο Donauwörth της Γερμανίας και μέχρι τον Μάιο του 2015 είχε έλαβε την πιστοποίηση αξιοπλοΐας του EASA, και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε H145M.

Η Γερμανία συνέχισε να επεκτείνει τον στόλο της, λαμβάνοντας τα δύο πρώτα H145M για την Πολεμική Αεροπορία της τον Δεκέμβριο του 2015. Το παγκόσμιο αποτύπωμα του H145M συνέχισε να αυξάνεται με την παραγγελία της Σερβίας τον Δεκέμβριο του 2016 για 9 μονάδες, έξι προοριζόμενες για τη Σερβική Πολεμική Αεροπορία (με τέσσερις εξοπλισμένες με το οπλικό σύστημα HForce) και τρεις για την Αστυνομία της Σερβίας.

Η Ουγγαρία παρήγγειλε 20 H145M για την Πολεμική Αεροπορία της τον Ιούνιο του 2018, όλα εξοπλισμένα με το σύστημα HForce και παραδόθηκαν μέχρι το τέλος του 2021. Το Λουξεμβούργο επίσης εντάχθηκε στη λίστα των χρηστών H145M τον Ιούλιο του 2018, παραγγέλνοντας δύο μονάδες χρήση από τον Στρατό και την Αστυνομία του.

H145M: Το νέο οπλισμένο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων της Εθνικής Φρουράς
Photo By Jovo Mamula – http://www.vs.rs/ (Serbian armed forces, Official website), CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97128424

Τέλος, τον Φεβρουάριο του 2023, η βελγική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε την επιλογή του H145M ως το νέο ελαφρύ ελικόπτερο , με σχέδια να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ελικόπτερα NH90-TTH και Agusta A109BAi με παραγγελία 15 H145M.

Το UH-72 Lakota, μια παραλλαγή του H145 που χρησιμοποιείται από τον Στρατό, το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ. Ικανοποιώντας τις αυστηρές απαιτήσεις του Στρατού για ταχύτητα, εμβέλεια και αντοχή, το UH-72 Lakota έχει αποδειχθεί σε διάφορες επιχειρήσεις. Η επιλογή του από τον στρατό των ΗΠΑ μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης υπογραμμίζει την επιχειρησιακή του ικανότητα, αξιοπιστία και οικονομική προσιτότητα.

Συνολικά

Το H145M αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τις αποστολές που έχει σχεδιαστεί να εκτελεί. Μπορεί να φέρει οπλισμό για να υποστηρίξει φίλιες μονάδες στο έδαφος και να «κυνηγήσει» εχθρικές δυνάμεις, σχεδόν σαν επιθετικό ελικόπτερο. Παράλληλα, επιτρέπει στην Εθνική Φρουρά να διατηρήσει την ικανότητα μεταφοράς στρατευμάτων μέσω του ελικοπτέρου, όπως έκανε με τα Mi-35P. Συνολικά, η απόκτηση των 6+6 H145M θα αναβαθμίσει τις ικανότητες της Εθνικής Φρουράς.

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

Marder 1A3: Αντικαταστάτης των BMP-1 του Ελληνικού Στρατού

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε το νέο απόκτημα...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΓΑΛΑΖΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ; Ελλάδα & Τουρκία στα όρια του πολέμου

Το τουρκικό σχέδιο, γνωστό ως «Το Δόγμα της Γαλάζιας...

TOS-1 BURATINO ΤΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΡΩΣΙΚΟ “ΥΓΡΟ ΠΥΡ”

Το TOS-1 Buratino είναι ένα μοναδικό στο κόσμο ρωσικό αυτοκινούμενο σύστημα...

Σύστημα RAM (Rolling Airframe Missile): Η τελευταία άμυνα του στόλου

Το RIM-116 Rolling Airframe Missile, ή RAM για συντομία,...

M110A2: Το «βαρύ πυροβολικό» της ΑΣΔΕΝ

Το M110A2 είναι ένα από τα παλαιότερα αλλά και...

Στρατός Ξηράς: Η Δύναμη του για το 2022

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η στρατιωτική ισχύς του Στρατού...

Εξελίξεις