Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

LPD κλάσης Albion: Ποια είναι τα αποβατικά που αποσύρει το Βρετανικό Ναυτικό

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Εν μέσω των περικοπών που γίνονται στο Βρετανικό Ναυτικό (Royal Navy) στις μεγάλες μονάδες επιφανείας, φημολογείται η απόσυρση και διατήρηση των LPD κλάσης Albion. Τα αποβατικά αυτά, το HMS Albion και HMS Bulwark, αποτελούν το κύριο κομμάτι των πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων του Βρετανικού Ναυτικού.

Η φημολογούμενη απόσυρση τους μάλλον θα γίνει υπό το πρίσμα των ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζει το Royal Navy. Ήδη το πρόβλημα αυτό οδήγησε στην απόφαση για οριστική απόσυρση και διάλυση τουλάχιστον δύο φρεγατών κλάσης Type 23.

Η ανάπτυξη των LPD Albion

Η ανάπτυξη των LPD κλάσης Albion οδηγήθηκε από την ανάγκη για μια σύγχρονη πλατφόρμα ικανή να υποστηρίξει αμφίβιες επιχειρήσεις, θαλάσσια μεταφορά υλικού και ανθρώπων και ανθρωπιστική βοήθεια. Σχεδιασμένα στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν για να αντικαταστήσουν τα παλιά LPD κλάσης Fearless. Ο σχεδιασμός δίνει έμφαση στην ευελιξία, την αντοχή και την ικανότητα ανάπτυξης σημαντικής δύναμης σε εχθρικές ακτές.

LPD κλάσης Albion: Ποια είναι τα αποβατικά που αποσύρει το Βρετανικό Ναυτικό
Photo by Royal Navy

Κάθε πλοίο εκτείνεται σε μήκος περίπου 176 μέτρων και εκτοπίζει περίπου 19.560 τόνους. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει μια δεξαμενή ικανή να φιλοξενήσει αποβατικά σκάφη, όπως το LCVP (Landing Craft Vehicle and Personnel) και το LCU (Landing Craft Utility). Το κατάστρωμα πτήσης έχει σχεδιαστεί για να επιχειρούν μια σειρά ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων των Merlin και Chinook, ενισχύοντας την επιχειρησιακή τους ευελιξία.

Οι ικανότητες των αποβατικών

Η κλάση Albion είναι εξοπλισμένη με προηγμένα συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθιστώντας τα αποτελεσματικά πλοία διοίκησης σε διακλαδικές επιχειρήσεις. Οι δεξαμενές τους μπορούν να αναπτύξουν και να ανακτήσουν σκάφη ακόμη και σε δύσκολες καρικές συνθήκες, ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για τις αμφίβιες επιχειρήσεις. Τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν έως και 400 στρατιώτες, μαζί με τα οχήματα και τον εξοπλισμό τους.

Έχουν ικανότητα μεταφοράς 67 οχημάτων για τις ανάγκες των Πεζοναυτών ενώ από πλευράς αποβατικών σκαφών έως και 4 LCP ή LCVP ενώ στο ελικοδρόμιο μπορούν να βρίσκονται έως 2 ελικόπτερα μεγέθους CH-47 Chinook.

Για την προστασία τους, τα Albion και Bulwark είναι εξοπλισμένα με μια σειρά οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων πυροβόλων 20 χιλιοστών Oerlikon και Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) για προστασία από εναέριες και επιφανειακές απειλές. Η σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου και τα συστήματα δόλωμα παρέχουν πρόσθετα στρώματα άμυνας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του σκάφους και του πληρώματος σε εχθρικά περιβάλλοντα.

Η επιχειρησιακή χρήση των Albion

Από την εισαγωγή τους σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, τα LPD της κλάσης Albion συμμετείχαν σε διάφορες επιχειρήσεις, επιδεικνύοντας την ευελιξία και τις δυνατότητές τους. Έχουν συμμετέχει σε ασκήσεις και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, από τη Μεσόγειο έως την Άπω Ανατολή, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να προβάλλει ισχύ παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, αυτά τα πλοία έχουν συμβάλει καθοριστικά σε ανθρωπιστικές αποστολές, παρέχοντας βοήθεια και ανακούφιση σε φυσικές καταστροφές. Η ικανότητά τους να μεταφέρουν σημαντικές ποσότητες φορτίου και εξοπλισμού, μαζί με τις ιατρικές εγκαταστάσεις τους, τα καθιστά ανεκτίμητα σε τέτοια σενάρια.

LPD κλάσης Albion: Ποια είναι τα αποβατικά που αποσύρει το Βρετανικό Ναυτικό
Photo by Royal Navy

Η πιθανή απόσυρση των Albion και Bulwark

Το μέλλον των LPD κλάσης Albion του Βασιλικού Ναυτικού, HMS Albion και HMS Bulwark, είναι επί του παρόντος αβέβαιο λόγω προκλήσεων ανθρώπινου δυναμικού και πιθανών στρατηγικών αλλαγών. Αυτά τα σκάφη, απαραίτητα για αμφίβιες επιχειρήσεις και ανθρωπιστικές αποστολές, αντιμετωπίζουν πιθανή πρόωρη απόσυρση ή τοποθέτηση σε μακρά αποθήκευση. Οι συζητήσεις στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στη Βουλή των Κοινοτήτων στις αρχές Ιανουαρίου 2024, δεν έχουν ξεκαθαρίσει την τύχη τους, παρά την αναγνώριση των δυσκολιών στρατολόγησης στο Βασιλικό Ναυτικό.

Ο ενδεχόμενος παροπλισμός της κλάσης Albion εγείρει στρατηγικές ανησυχίες. Ενώ το Βασιλικό Ναυτικό θα μπορούσε να βασιστεί στα (βοηθητικά) πλοία αποβάσεών του, Bay-class Landing Ship Dock και Queen Elizabeth (μόνο αεροπορικά μέσα), αυτές οι εναλλακτικές δεν διαθέτουν τις ολοκληρωμένες δυνατότητες αμφίβιας επίθεσης της κλάσης Albion, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη διοίκησης και ελέγχου και μεταφοράς βαρέως εξοπλισμού. Αυτή η κατάσταση θέτει μια σημαντική πρόκληση για την προβολή της θαλάσσιας ισχύος του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά του να διατηρήσει μια αμφίβια παρουσία στο μέλλον.

Συνοπτικά, το αβέβαιο μέλλον της κλάσης Albion υπογραμμίζει ένα κρίσιμο σημείο απόφασης για το Βασιλικό Ναυτικό, εξισορροπώντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες με τους περιορισμούς προσωπικού και προϋπολογισμού.

Θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό;

Όπως γίνεται κάθε φορά με την είδηση μίας πιθανής απόσυρσης πλοίων, έρχεται στην επικαιρότητα το ερώτημα αν αυτά τα πλοία θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Γενικά, το Πολεμικό Ναυτικό έχει γενική ανάγκη αντικατάστασης πλοίων και ενίσχυσης του στόλου. Εκτός των κύριων μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων, σίγουρα ανανέωση θέλουν και τα αποβατικά σκάφη, με τα αρματαγωγά κλάσης Ιάσων να θεωρούνται πλέον περιορισμένων δυνατοτήτων.

Με τις πολλές ανάγκες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό, ειδικά στις «μάχιμες» μονάδες του, η απόκτηση νέων αποβατικών μάλλον δεν είναι στην κορυφή της λίστας. Αν όμως προχωρήσει η αγορά των αμφίβιων AAV-7A1 για 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών η απόκτηση ενός ή δύο LPD ίσως κριθεί αναγκαία. Έπειτα, αν το Βρετανικό Ναυτικό αποφασίσει την πώληση των Albion και Bulwark τότε ίσως αξίζει το Πολεμικό Ναυτικό να τα εξετάσει. Μιλάμε όμως για πολλά «αν».

Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Η Δέσποινα Βανδή δέχτηκε τα τουρκικά «πυρά» επειδή έπραξε το αυτονόητο

Την προγραμματισμένη συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας ακύρωσε...

Διαβάστε επίσης

IRGC: Ποιοι είναι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), κλάδος...

“Have Glass” και RAM: Τί είναι και πώς λειτουργεί η βαφή απορρόφησης κυμάτων ραντάρ

Το απορροφητικό υλικό ραντάρ (RAM), έχει σχεδιαστεί για να...

PUMA: To Γερμανικό ΤΟΜΑ (IFV)

To PUMA είναι ένα ΤΟΜΑ (IFV) των γερμανικών εταιριών...

Ναυτική κρούση με επιθετικά ελικόπτερα: Sea Cobra και “Sea Apache”

Εισαγωγή των επιθετικών ελικοπτέρωνΟ αμερικανικός στρατός με βάση τα...

Αναβάθμιση αντιαρματικών: Τα συστήματα που εξετάζει ο Στρατός Ξηράς

Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει ένα μπαράζ συναντήσεων στα...

UH-1 “Huey”: Το αθάνατο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού

Το UH-1 είναι από τα εμβληματικότερα ελικόπτερα, με διακεκριμένη...

FGM-148 Javelin: Ο πύραυλος που «έσωσε» το Κίεβο

Στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, έχουν...

Phoenix: Το θηριώδες φορτηγό της Tatra στην DEFEA 2023

Μία από τις πιο «δυνατές» παρουσίες στην φετινή αμυντική...

Εξελίξεις