Κατά τον Πόλεμου του Ιράν-Ιράκ, η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν πέτυχε μία από τις επιτυχημένες αποστολές βομβαρδισμού, με στόχο τη βάση H-3. Μία αποστολή με τον στόχο να είναι παραπάνω από πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις κοντινότερες Ιρανικές αεροπορικές βάσεις, κατά την οποία απαιτούσε να γίνει εναέριος ανεφοδιασμός εντός των συνόρων του Ιράκ, η οποία εν τέλει στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Ο στόχος και το ιστορικό υπόβαθρο
Το 1981, κατά την διάρκεια του Πόλεμου του Ιράν-Ιράκ, το Ιράν αναμένοντας μια μεγάλη επίθεση από το Ιράκ, είχε πληροφορίες ότι μεγάλος αριθμός πολεμικών αεροσκαφών του Ιράκ είχε μετασταθμεύσει στην μέχρι πρότεινος μικρής σημασίας αεροπορική βάση H-3, κοντά στην πόλη Al-Walid.
Η βάση αυτή βρισκόταν στο δυτικότερο άκρο του Ιράκ, πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της χώρας με το Ιράν. Αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε μέχρι τότε το Ιράν η βάση αυτή είχε υποστηρικτικό ρόλο, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς από το Ισραήλ, το οποίο έπειτα τις επιβεβαίωσε μέσω αεροφωτογραφιών, η Πολεμική Αεροπορία του Ιράκ είχε μεταφέρει εκεί μεγάλο αριθμό Mirage F1, Tu-22 καθώς και μερικά MiG-21 και Hawker Hunter.
Έτσι, έγινε στόχος για μία από τις πιο παράτολμες και, εν τέλει, πετυχημένες αεροπορικές επιδρομές στην ιστορία.
Το παράτολμο σχέδιο του Ιράν
Με την Al-Walid να βρίσκεται τόσο μακριά από τις Ιρανικές αεροπορικές βάσεις ήταν σίγουρο ότι, ακόμα και αν τα μαχητικά ακολουθούσαν την πιο σύντομη διαδρομή, τα αεροσκάφη θα έπρεπε να ανεφοδιαστούν στον αέρα αρκετές φορές, ακόμα και κοντά στην Βαγδάτη η οποία ήταν πολύ καλά προστατευμένη με αντιαεροπορικά συστήματα.
Αντί για αυτό, οι επιτελείες της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν διάλεξαν μια διαδρομή που σχεδόν «ακουμπούσε» πάνω στα σύνορα της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας.
Περιλάμβανε την χρήση πολλών μέσων όπως μαχητικά F-5 τα οποία είχαν αναλάβει την επίθεση σε μία άλλη αεροπορική βάση ως αντιπερισπασμό. Μαχητικά F-14 Tomcat τα οποία περιπολούσαν διαρκώς ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε απόπειρα αναχαίτισης των F-4 Phantom που θα αναλάμβαναν το χτύπημα.
Παράλληλα, στον αέρα θα βρίσκονταν 2 ιπτάμενα τάνκερ και 1 αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου.
Η εκτέλεση του σχεδίου
Τα 8 F-4 Phantom απογειώθηκαν στις 10:30 το πρωί της 4ης Απριλίου. Κινήθηκαν βορειοδυτικά, εκτελόντας τον πρώτο εναέριο ανεφοδισμό εντός των συνόρων του Ιράν και έπειτα πέρασαν εντός του εναέριου χώρου του Ιράκ.
Παράλληλα, τα F-14 περιπολούσαν στην περιοχή ενώ 3 F-5 επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση κοντά στο Κιρκούκ ως αντιπερισπασμό.
Τα F-4 πετούσαν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο στα σύνορα του Ιράκ με της Τουρκίας ώστε να αποφύγουν τα ραντάρ των δύο χωρών. Τα δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τα οποίο βρίσκονταν από τις προηγούμενες μέρες στην Συρία, πέταξαν επίσης σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, εφαρμόζοντας σιγή ασυρμάτου, πάνω από την Τουρκία και «συνάντησαν» τα Phantom.
Κάθε αεροσκάφος ανεφοδιάστηκε από 4 φορές ενώ όλα τα αεροσκάφη συνέχιζαν να πετάνε σε χαμηλό υψόμετρο, περίπου 100 μέτρων.
Το πλήγμα στην βάση H-3
Κατά την προσέγγιση τα F-4 χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, χτυπώντας και τα 3 μέρη της βάσης (H-3 Main, H-3 Northwest και H-3 Southwest) από πολλές κατευθύνσεις. Όπως είχαν φανερώσει και οι φωτογραφίες που του είχε μεταφέρει το Ισραήλ, μεγαλό αριθμός των αεροσκαφών βρισκόταν «στα ανοιχτά», χωρίς κάλυψη.
Από τους πρώτους στόχους ήταν οι αεροδιάδρομοι ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια απογείωσης των ιρακινών μαχητικών. Παράλληλα, χτυπήθηκαν 3 μεγάλα υπόστεγα ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα τα μαχητικά έπληταν με τα πυροβόλα τους όσου περισσότερους στόχους στο έδαφος ήταν δυνατό.
Απολογισμός της επίθεσης
Σύμφωνα με το Ιράν, η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή 3 An-12, 1 Tu-16, 4 MiG-21, 5 Su-22, 8 Mig-23, 2 Mirage F-1 και 4 ελικόπτερα. Παράλληλα, έγιαν ισχυρισμοί ότι προκλήθηκαν ζημιές σε 11 ακόμα αεροσκάφη.
Οι ισχυρισμοί αυτοί προφανώς κρίθηκαν αβάσιμοι από την Ιρακινή πλευρά, υποστηρίζοντας ότι μόνο 1 MiG-21 χτυπήθηκε κατά την επίθεση, με τα Tu-16, Tu-22 και Mirage F1 να βρίσκονται σε διαφορετικές βάσεις.
Ανεξαρτήτως των αριθμών, η επιδρομή αυτή έχει μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο παράτολμες, επικίνδυνες αεροπορικές επιδρομές και κατά γενική ομολογία να έχει χαρακτηριστεί επιτυχημένη αφού όλα τα ιρανικά αεροσκάφη επέστρεψαν πίσω και με τον στόχο να έχει, όπως φαίνεται, εξουδετερωθεί.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!
Για περισσότερα άρθρα του Βασίλης Κ.
Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESI HD