Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η καταστολή (SEAD) και η καταστροφή (DEAD) της αεράμυνας του εχθρού αποτελεί βασική αποστολή μίας Πολεμικής Αεροπορίας. Στην επιχείρηση Mole Cricket 19 η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «παρέδωσε μαθήματα» καταστολής και καταστροφής αεράμυνας.

Η Ισραηλινή Αεροπορία, όμως, βρέθηκε προ εκπλήξεων στον τομέα αυτό κατά την διάρκεια του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Ισραηλινές απώλειες στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ

Κατά την διάρκεια της σύγκρουσης αυτής η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχασε μεγάλο αριθμό αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Αιγύπτου. Τόσο λοιπόν οι απώλειες αλλά και αδυναμία της Ισραηλινής ΠΑ να εκτελέσει με ικανοποιητική απόδοση τις αποστολές οδήγησε αναθεώρηση των τακτικών.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες που δέχτηκαν οι Ισραηλινοί στην σύγκρουση αυτή οδήγησαν στην έναρξη του προγράμματος «Have Blue», δηλαδή στην ανάπτυξη της stealth τεχνολογίας.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Πρώτου Πολέμου του Λιβάνου

Η επιχείρηση Mole Cricket 19 ήρθε στον απόηχο της «κρίσης των πυραύλων του 1981» όταν οι Συριακές Δυνάμεις εγκατέστησαν αντιαεροπορικά συστήματα εντός του Λιβάνου. Ήταν η πρώτη φορά που αντιαεροπορικά συστήματα Σοβιετικής προέλευσης καταστράφηκαν χωρίς την χρήση χερσαίων δυνάμεων.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της μάχης η Ισραηλινή ΠΑ κατάφερε να καταρρίψει παραπάνω από 90 εχθρικά αεροσκάφη ενώ το γεγονός ότι κατάφερε να εξαλείψει την εχθρική αεράμυνα σε λιγότερο από δύο ώρες είναι από μόνο του άξιο θαυμασμού.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου του 1982. Το πρώτο κύμα της Ισραηλινής ΠΑ απαρτιζόταν από 96 μαχητικά αεροσκάφη (F-15 και F-16) ενώ ήδη Kfir και A-4 Skyhawk εκτελούσαν αποστολές υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων.

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών
Photo By KGyST – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16717497

Το δεύτερο κύμα αεροσκαφών, το οποίο θα αναλάμβανε και το «κυνήγι» των αντιαεροπορικών συστημάτων αποτελούταν από 92 αεροσκάφη. Παράλληλα, πολύ σημαντική ήταν και η συνδρομή των E-2 Hawkeye αλλά και των ΜΕΑ Mastiff και Scout.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως δολώματα

Τα ΜΕΑ Mastiff ήταν τα πρώτα που πλησίαζαν τα αντιαεροπορικά, με την έναρξη της Mole Cricket 19, αναγκάζοντας τα τελευταία να ενεργοποιήσουν τα ραντάρ τους. Έπειτα, οι εκπομπές ραντάρ μεταφέρονταν σε IAI Scout εκτός εμβέλειας των αντιαεροπορικών και από εκεί στα ΑΣΕΠΕ E-2 Hawkeye.

Τα υψηλής αξίας E-2 βρίσκονταν αρκετά μακριά από οποιονδήποτε κίνδυνο και ανέλυαν τα δεδομένα που τους τροφοδοτούσαν τα ΜΕΑ. Με την ανίχνευση εκτόξευσης αντιαεροπορικών πυραύλων εναντίων των ΜΕΑ θα ξεκινούσε το επόμενο στάδιο της επίθεσης.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 παρείχαν αεροπορική κάλυψη ενώ ως επί το πλείστων τα F-4 «φορτωμένα» με πυραύλους αντιραντάρ (AGM-78 SARM και AGM-45 SHRIKE) και κατευθυνόμενες βόμβες ανέλαβαν την κρούση των πυροβολαρχιών.

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών
Photo By Oren Rozen – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9150082

Η Συριακή απάντηση

Ως απάντηση στις επιθέσεις αυτές η Συρία κινητοποίησε την Πολεμική της Αεροπορία, «σηκώνοντας» περί τα 100 μαχητικά αεροσκάφη (MiG-21, MiG-23 και Su-20). Βέβαια, το Ισραήλ είχε ήδη τοποθετήσει ΜΕΑ κοντά στις αεροπορικές βάσεις της Συρίας έτσι γινόταν γνωστή η δύναμη του αντιπάλου που θα αντιμετώπιζαν.

Παράλληλα, κατάφεραν να παρεμβάλουν τις επικοινωνίες μεταξύ των επίγειων σταθμών ελέγχου και των Συριακών μαχητικών κάνοντας τα τελευταία ακόμα πιο ευάλωτα απέναντι στα F-15 και F-16 που θα τα αναχαίτιζαν.

Απολογισμός της σύγκρουσης

Μέχρι το τέλος της Mole Cricket 19, το Ισραήλ κατάφερε να πλήξει 15 από τις 19 πυροβολαρχίες αντιαεροπορικών συστημάτων, μέσα σε περίπου 110 λεπτά. Παράλληλα, τουλάχιστον 82-97 Συριακά αεροσκάφη χάθηκαν με 0 απώλειες για την ισραηλινή πλευρά.

Μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων στην Κοιλάδα Μπεκάα, όπου μετέπειτα έγινε και χρήση άλλων μέσων όπως του πυροβολικού, καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι Συριακές πυροβολαρχίες (πηγές αναφέρουν μέχρι και 29 από τις 30).

Μια γενική ματιά

Κοιτώντας συνολικά την διεξαγωγή τις επιχείρησης αυτής μπορούμε να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα.

Αρχικά, βλέπουμε ότι ήδη από το 1982 η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία είχε αντιληφθεί την αξία των ΜΕΑ. Τα Mastiff λειτούργησαν ως δόλωμα ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα, μεταφέροντας τις πληροφορίες σε άλλα ΜΕΑ (IAI Scout) και από εκεί στα ΑΣΕΠΕ.

Το πλάνο αυτό μείωσε κατά πολύ τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν τα τεράστιας αξίας E-2 Hawkeye ενώ η χρήση ΜΕΑ ως δολώματα είναι κάτι που συνεχίζουμε να βλέπουμε και τώρα.

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών
Photo By Shimon Naim – I am the creator., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2847280

Παράλληλα, η Ισραηλινή ΠΑ κατάφερε τόσο να παρεμβάλει τις επικοινωνίες των Συριακών αεροσκαφών με το έδαφος και αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την αδυναμία των Συριακών αεροσκαφών να εντοπίσουν πλευρικές επιθέσεις.

Συνολικά, η αποστολή Mole Cricket 19 μπορεί να θεωρηθεί υποδειγματική εκτέλεση αποστολής καταστολής και καταστροφής της αεράμυνας και σίγουρα έθεσε θεμέλια για τακτικές που αξιοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

Τελευταίες εξελίξεις

Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ βομβάρδισαν τις τελευταίες ώρες οι ένοπλες...

Διαβάστε ακόμα