Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Οι Φρεγάτες κλάσης Adelaide (Oliver Hazard Perry) της Αυστραλίας: Μια χαμένη ευκαιρία για το Πολεμικό Ναυτικό

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Οι φρεγάτες Adelaide (Oliver Hazard Perry) έχουν απασχολήσει πολλές φορές τον Ελληνικό «αμυντικό τύπο» καθώς αρκετοί πιστεύουν ότι αποτελούν μια χαμένη ευκαιρία για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτές οι φρεγάτες, γνωστές για τον σχεδιασμό τους και τις σημαντικές επιχειρησιακές τους δυνατότητες, αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας μέχρι την απόσυρση τους και την μεταφορά δύο φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής.

Ιστορία

Η προέλευση των φρεγατών κλάσης Oliver Hazard Perry εντοπίζεται στις απαιτήσεις του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν οικονομικά αποδοτικό και ικανό σε οπλισμό πλοίο επιφανείας κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι φρεγάτες σχεδιάστηκαν αρχικά για να εκπληρώνουν καθήκοντα συνοδείας και ρόλους ανθυποβρυχιακού πολέμου. Μετά την επιτυχή θητεία τους στο Ναυτικό των ΗΠΑ, το Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό απέκτησε τις φρεγάτες ονομάζοντας την κλάση ως Adelaide και πραγματοποίησε σημαντικές τροποποιήσεις για να καλύψει τις συγκεκριμένες επιχειρησιακές τους απαιτήσεις.

Σχεδιασμός και Προδιαγραφές

Οι φρεγάτες κλάσης Adelaide, μια τροποποιημένη έκδοση της φρεγάτας κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Oliver Hazard Perry, διαθέτουν εντυπωσιακό οπλισμό για την ηλικία τους. Οι φρεγάτες έχουν εκτόπισμα 4.100 τόνων με πλήρες φορτίο και έχουν μήκος περίπου 139 μέτρα συνολικά.

Η πρόωση παρέχεται από δύο αεριοστρόβιλους General Electric LM2500, ο καθένας αποδίδει 20.500 ίππους παρέχοντας έτσι συνολικής ισχύς 41.000 ίππων. Αυτή η ισχύς επιτρέπει στις φρεγάτες να επιτύχουν ταχύτητα άνω των 29 κόμβων. Με εμβέλεια 4.500 ναυτικών μιλίων (8.300 χιλιόμετρα) στους 20 κόμβους (37 km/h, 23 mph), αυτές οι φρεγάτες διαθέτουν εξαιρετική αντοχή για αποστολές μεγάλης διάρκειας με πλήρωμα από 176 έως 221 άτομα.

Αυτές οι φρεγάτες είναι εξοπλισμένες με συστήματα αισθητήρων, όπως το ραντάρ AN/SPS-49, το σύστημα ελέγχου πυρός Mk 92, το ραντάρ AN/SPS-55 και το σόναρ AN/SQS-56. Αυτά τα συστήματα παρέχουν ολοκληρωμένη επίγνωση της τακτικής κατάστασης και δυνατότητες ανίχνευσης απειλών.

Όσον αφορά τον οπλισμό, οι φρεγάτες κλάσης Adelaide είναι οπλισμένες με μια σειρά εξελιγμένων και ισχυρών όπλων.

Οι φρεγάτες διαθέτουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk 41 (VLS) ικανό να εκτοξεύει πυραύλους Evolved Sea Sparrow (ESSM) για βελτιωμένες δυνατότητες αεράμυνας και διαθέτουν και εκτοξευτή πυραύλων Mk 13 (RIM-66) με 40 πυραύλους Harpoon και SM-2 (MR) σε απόθεμα για εκτόξευση.

Οι φρεγάτες φέρουν επίσης ένα πυροβόλο OTO Melara των 76 mm, ένα Phalanx CIWS Block 1B για εγγύς άμυνα και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες 324 mm Mk 32 για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Επιπλέον, οι φρεγάτες κλάσης Adelaide έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και ελικόπτερα καθώς το αυξημένο μήκος τους τους επιτρέπει να φιλοξενήσουν μέχρι δύο ελικόπτερα S-70B AegeanHawk (SeaHawk), ενισχύοντας τις ικανότητές τους ανθυποβρυχιακού πολέμου και θαλάσσιας επιτήρησης.

Φρεγάτες Adelaide και Επιχειρησιακές Δυνατότητες

Οι φρεγάτες κλάσης Adelaide διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών δυνατοτήτων για κάθε Πολεμικό Ναυτικό.

Σε επιχειρήσεις πολέμου επιφανείας (ASuW), αυτές οι φρεγάτες παρά την ηλικία τους μπορούν να εμπλέξουν εχθρικά πολεμικά πλοία μέ τους Harpoon ή με τα πυροβόλα.

Όσον αφορά τον αντιαεροπορικό πόλεμο (AAW), οι φρεγάτες κλάσης Adelaide είναι εξοπλισμένες με τα απαραίτητα συστήματα για άμυνα έναντι εναέριων απειλών. Το Mark 41 VLS μπορεί να δεχθεί αρκετά πυρομαχικά εκτός από τους ESSM και η διαθεσιμότητα εκτόξευσης των SM-2 (MR) που διακρίνονται για τις δυνατότητες τους εξασφαλίζει αυξημένη προστασία όταν απαιτηθεί.

Οι φρεγάτες μπορούν να διεξάφουν και επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), με προηγμένα συστήματα σόναρ και εκτοξευτές τορπιλών. Επιπλέον, τα ελικόπτερα που μεταφέρει, όπως το S-70B Seahawk (ή AegeanHawk σε ελληνική υπηρεσία), ενισχύουν τις δυνατότητές τους ASW επεκτείνοντας το εύρος ανίχνευσης και εμπλοκής τους έναντι υποβρυχίων.

Η Πιθανή Χαμένη Ευκαιρία

Οι Φ/Γ κλάσης Adelaide (Oliver Hazard Perry) της Αυστραλίας: Μια χαμένη ευκαιρία για το Πολεμικό Ναυτικό
180709-N-IY142-001 PEARL HARBOR (July 9, 2018) — Royal Australian Navy guided-missile frigate HMAS Melbourne (FFG 05) departs Joint Base Pearl Harbor-Hickam during Rim of the Pacific (RIMPAC) 2018. Twenty-five nations, 46 ships, five submarines, about 200 aircraft, and 25,000 personnel are participating in RIMPAC from June 27 to Aug. 2 in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The world’s largest international maritime exercise, RIMPAC provides a unique training opportunity while fostering and sustaining cooperative relationships among participants critical to ensuring the safety of sea lanes and security of the world’s oceans. RIMPAC 2018 is the 26th exercise in the series that began in 1971. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class John Herman/Released)

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 αποφασίστηκε να εκσυγχρονιστούν μόνο τέσσερις από τις έξι φρεγάτες. Έτσι δύο από τις φρεγάτες της κλάσης Adelaide (Αδελαΐδα), η Καμπέρα και η Αδελαΐδα, βυθίστηκαν και μετατράπηκαν σε ναυάγια για κατάδυσης. Οι υπόλοιπες τέσσερις φρεγάτες όμως, Σίδνεϊ, Ντάργουιν, Νιούκαστλ και Μελβούρνη, υποβλήθηκαν σε σημαντική αναβάθμιση όπλων και εξοπλισμού αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας, γνωστή ως FFG Upgrade Project, η οποία επέκτεινε τη διάρκεια ζωής τους με στόχο το 2020.

Ωστόσο, καθώς το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) εισήγαγε τα αντιτορπιλικά κλάσης Hobart το 2016, οι φρεγάτες της κλάσης Adelaide παροπλίστηκαν σταδιακά. Το Σίδνεϊ ήταν το πρώτο που παροπλίστηκε το 2015, ακολούθησε η Δαρβίνος το 2017 και ταυτόχρονα η Νιουκάστλ και Μελβούρνη το 2019. Το 2020, οι δύο τελευταίες φρεγάτες, η Μελβούρνη και η Νιούκαστλ, πουλήθηκαν στο Ναυτικό της Χιλής.

Όσον αφορά την πιθανή ενίσχυση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπήρξαν αναφορές ενδιαφέροντος τόσο από την Πολωνική όσο και από την Ελληνική Κυβέρνηση για την απόκτηση των υπόλοιπων 2 φρεγατών όταν αποσύρθηκαν από την υπηρεσία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την αυστραλιανή κυβέρνηση για την πώληση στην Πολωνία ήταν ανεπιτυχείς.

Τον Ιανουάριο του 2019, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ενδιαφέρον για την προμήθεια των Φρεγατών Μελβούρνη και Νιούκαστλ για το Πολεμικό Ναυτικό. Επιπλέον, η Χιλή έδειξε ενδιαφέρον για τις φρεγάτες. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2019, ανακοινώθηκε ότι η Μελβούρνη και το Νιούκαστλ είχαν πουληθεί στη Χιλιανό Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να έχουμε πληροφορίες στο γιατί δεν επιλέχθηκε η χώρα μας ή αν δεν τα επιλέξαμε εμείς.

Συνοψίζοντας για τις Φρεγάτες Adelaide και το Πολεμικό Ναυτικό

Με τις αναβαθμισμένες δυνατότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας, δυνατοτήτων πολέμου επιφανείας και δυνατοτήτων ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού που μαστίζεται από θέματα διαθεσιμότητας και να συμβάλουν στις επιχειρησιακές του ικανότητες. Ωστόσο, για λόγους που μάλλον τα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού γνωρίζουν καλύτερα, η χώρα μας δεν απέκτησε αυτά τα πλοία.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

CopyrightNEMESIS HD (NEMESISHD.GR – Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου σε άλλα μέσα ενημέρωσης, social media κτλπ χωρίς σχετική άδεια) Χρησιμοποίηστε την κοινοποίηση.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Σερβία: «Η Δύση ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία»

Βελιγράδι, Σερβία - Σε μια βαρύγδουπη δήλωση, ο πρόεδρος...

ΑΠΟΨΗ: Εθνικός Στόχος η ένοπλη απελευθέρωση της Κύπρου μέσω του δημογραφικού και της αύξησης ΑΕΠ

Δεκαετίες τώρα, το έθνος φαίνεται να μαστίζεται από έλλειψη...

Επίδειξη Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων Εθνικής Φρουράς την Πέμπτη 25 Ιουλίου

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ανακοινώνει, «ότι την...

Διαβάστε επίσης

Loitering Munitions | Ο ρόλος τους και η ανησυχητική απουσία της Ελλάδας στον τομέα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε πλήρη...

Taurus KEPD 350: Οι δυνατότητες του πυραύλου cruise και η Ουκρανία

Στο προσκήνιο ήρθαν οι πύραυλοι cruise Taurus KEPD 350...

Ελληνικά F-16 οπλισμένα με AGM-88E AARGM: Ερωτηματικά σχετικά με την πιστοποίηση και θετικά νέα

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ-HAF) έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της...

ΤΟΥΡΚΙΚΑ S-400 [ΣΜΥΡΝΗ] ΕΝΑΝΤΙΟΝ 4 MIRAGE 2000-5 [SCALP-EG]

Στο σεναριο το συστημα λειτουργει αυτονομα με steady...

Άρματα μάχης Merkava: Η «σιδερένια ραχοκοκαλιά» του Ισραήλ (IDF)

Το Merkava, μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει «άρμα», είναι...

AT-1K Raybolt: Ο σύγχρονος αντιαρματικός πύραυλος της νότιας Κορέας + ΒΙΝΤΕΟ

Ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα στον χώρο της...

ZALA Lancet: Το φονικό Ρωσικό περιφερώμενο πυρομαχικό του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας

Το σύγχρονο πεδίο μάχης γίνεται όλο και περισσότερο ένας...

Η αξία των USV και το μάθημα της Ουκρανικής επίθεσης

Η επίθεση στο Ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη...

Εξελίξεις