29.5 C
Athens
Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣSPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά

Ημερομηνία:

Διαβάστε ακόμα:

Οι ευχές Μενέντεζ για την Κύπρο και οι νέες προοπτικές

Ολοκληρώθηκε χθές η στρατιωτική παρέλαση στην Λευκωσία με αφορμή...

Οι απειλές Ερντογάν θα συναντήσουν τα Ελληνικά όπλα

Ο Ερντογάν για ακόμα μια φορά προκαλεί ανοιχτά με...

JAVELIN: Σημαντικό ενδιαφέρον του ΓΕΣ για το αντιαρματικό

Πολύ θετικά νέα έχουμε για μια πιθανή προμήθεια νέων...

Η Ταϊβάν ξεκαθαρίζει για την αντίδραση της σε πιθανό ναυτικό αποκλεισμό

Ανώτατος αξιωματούχος της Ταϊβάν είπε στο Reuters ότι ακόμη...

ARGO 22: Ελλάδα και Γαλλία θα δείξουν τα δόντια τους

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ από το «Σάββατο...

Τα χρόνια περνάνε όμως τα M113 τα γνωστά και ως «παπάκια» του Ελληνικού Στρατού παραμένουν εδώ χωρις να έχουν κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα ή επιβιωσιμότητα στο σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Τα Ελληνικά M113 μπορούν να γίνουν όμως ξανά φονικά μέσω της τροποποίησης τους σε φορείς των αντιαρματικών πυράυλων SPIKE NLOS που φαίνεται να ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα για προμήθεια απο το Ισραήλ.

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά
A full scale mock up of a Spike NLOS missile made by the Israeli company, Rafael Systems. Photo taken during the 2016 Asian Defence and Security (ADAS) Trade Show at the World Trade Center in Pasay, Metro Manila – By Rhk111 – Own work, CC BY-SA 4.0

Συγκεκριμένα η έκδοση αυτή είναι γνωστή στο Ισραήλ υπο το όνομα Tamuz και μπορεί να βάλει εναντίον εχθρικών στόχων σε μια εμβέλεια περίπου 30 με 32 χιλιομέτρων.

Τι σημαίνει NLOS;

Η έκδοση NLOS των πυράυλων Spike σημαίνει «Non Line Of Sight» δηλαδή εκτός οπτικού πεδίου και είναι η μεγαλύτερη σε εμβέλεια έκδοση των πυραύλων Spike προς το παρόν.

Ο βρετανικός στρατός έχει προμηθευτεί και αυτός αδιευκρίνηστο αριθμό αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS υπο την ονομασία EXACTOR και έχει εξοπλίσει κάποια απο τα M113 του.

Βασικός χρήστης του Tamuz ή αλλιώς Spike NLOS δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απο τον IDF δηλαδή τον Ισραηλινό στρατό.

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά
PHOTO COPYRIGHT: RAFAEL

Οι πύραυλοι Spike, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από τη Rafael – Advanced Combat Systems και έχουν δυνατότητα «fire and forget» δηλαδή πλήρη αυτόματη καθοδήγηση εναντίον του εχθρικού στόχου με παράλληλη δυνατότητα ο χειριστής να αλλάξει στόχο αν χρειαστεί.

Πέρα απο τα M113, οι πύραυλοι Spike NLOS μπορούν να εγκατασταθούν και σε άλλες πλατφόρμες όπως ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, μικρά οχήματα τύπου buggy και πλοία, δυνατότητες που φέρεται να αξιολογεί ήδη εδω και καιρό η Ελλάδα.

Η πώληση των όπλων Spike στην Ευρώπη γίνεται μέσω της EuroSpike GmbH που αποτελεί κοινοπραξία της Rafael, DIEHL Defence και της Rheinmetall και δημιουργήθηκε για να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση πιθανών προμηθειών απο Ευρωπαϊκά Κράτη.

SPIKE NLOS: Πώς θα κάνουμε τα M113 ξανά φονικά
U.S. Army photo by Cpl. Max Elliott/RELEASED

Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, η Ελλάδα διαθέτει αυτην την στιγμή περίπου 2500 M113 έκδοσης A1/A2 (σύμφωνα με δημόσια στοιχεία) και με τον Spike NLOS να κοστίζει πολύ λίγα σε σχέση με τις δυνατότητες του, μπορούμε να καταλάβουμε τι πρόβλημα θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε σε οποιονδήποτε εχθρό με την μετατροπή 150-250 οχημάτων.

Να τονίσουμε εδώ ότι σε Ισραηλινή διαμόρφωση που έχουμε δει σε φωτογραφίες, το κάθε M113 μπορεί να βάλει εναντίον εχθρικών στόχων με τουλάχιστον 6 πυραύλους Spike NLOS.

Τα M113 μπορούν να εξοπλιστούν και με διαφορετικούς τύπους Spike όπως ο LR2 και SR αλλά αυτό ίσως το αναλύσουμε σε διαφορετικό άρθρο στο μέλλον.

Πείτε μας την γνώμη σας για την συγκεκριμένη πρόταση μετατροπής στα σχόλια κάτω απο το άρθρο!

Copyright: Απαγορεύεται η αντιγραφή του κειμένου χωρίς άδεια απο το NEMESIS HD.

YouTube

Αναλύσεις