Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2026

LIVE

Εξοπλιστικό Ουίσκι: Τα Δελταπτέρυγα πεθαίνουν στα 20 τους | Το άδοξο τέλος των Mirage 2000-5 που κανείς δεν θέλει να υπογράψει Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πιθανή πώληση 500 πυραύλων Patriot PAC-3 MSE στην Ουκρανία έναντι 2,1 δισ. δολαρίων Τύμπανα πολέμου με το Ιράν: Ο Τραμπ στο τραπέζι των στρατιωτικών επιλογών – Πύραυλοι εδάφους-αέρος γύρω από το Μαρ-α-Λάγκο, προειδοποιήσεις για πλήγματα μετά τις εκλογές Νεφέλωμα Κεφαλή της Γάτας: Τα Hubble και Webb φωτογράφισαν στοιχειωμένο σκηνικό γέννησης άστρων στο νεφέλωμα της Καρίνας Teghaza 001: Αρειανός μετεωρίτης ηλικίας άνω των 4,1 δισ. ετών, από τους αρχαιότερους που βρέθηκαν στη Γη, αποκαλύπτει τον αρχαίο φλοιό του Άρη Αφγανιστάν: Η παραγωγή οπίου εκτοξεύθηκε σε ένα χρόνο – Η πρώτη αύξηση από την απαγόρευση των Ταλιμπάν, λέει έρευνα του ΟΗΕ Voyager 1: Η NASA ξαναβρήκε το σήμα μετά από διακοπή δύο ημερών και εξοικονόμησε ενέργεια ΟΗΕ: Με 130 ψήφους υπέρ και 17 κατά η Γενική Συνέλευση ζήτησε τέλος στο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα – Η χαμηλότερη στήριξη εδώ και δύο δεκαετίες CISA: Οι ευπάθειες CVE-2026-97229 του GitLab και CVE-2026-76418 των Cisco ASA και FTD μπαίνουν στον κατάλογο KEV λόγω ενεργής εκμετάλλευσης Στρατηγός Κέιν: Δεύτερη προτεραιότητά του η «υπερνοημοσύνη», μετά τον προϋπολογισμό
Η πρόσοψη του κτιρίου της Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ με την ισραηλινή σημαία σε ιστό και κάθετες σημαίες στις κολόνες, κάτω από καθαρό ουρανό

Ειδήσεις

Τουρκία και Κατάρ απορρίπτουν τις κατηγορίες για ανάμειξη στις ισραηλινές εκλογές – Το Λικούντ μιλά για «κλεμμένες» κάλπες, η Σιν Μπετ ερευνά

Άγκυρα και Ντόχα απάντησαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στους ισχυρισμούς ότι χρηματοδότησαν την προσέλευση των Αράβων ψηφοφόρων στο Ισραήλ. Το τουρκικό DMM μιλά για εκστρατεία παραπληροφόρησης, το Κατάρ για «γελοίες και επικίνδυνες» κατηγορίες.

Το κτίριο της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, στην Ιερουσαλήμ. Φωτογραφία: Clema12 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Η Άγκυρα και η Ντόχα αρνήθηκαν την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου ότι είχαν οποιονδήποτε ρόλο στις ισραηλινές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου. Οι δύο απαντήσεις ήρθαν ενώ το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Λικούντ, κατηγορεί τα αραβικά κόμματα για νοθεία στις εκλογές και ενώ η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ μαζί με τη Μοσάντ εξετάζουν υποψίες για ξένα χρήματα που φέρεται να διοχετεύθηκαν για να ανεβάσουν τη συμμετοχή στις αραβικές περιοχές.

Από τουρκικής πλευράς απάντησε το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης (DMM) της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας. Σε ανάρτησή του χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμα» όσα γράφονται σε διεθνή μέσα και στα κοινωνικά δίκτυα για τουρκική παρέμβαση στις κάλπες του Ισραήλ. Οι ισχυρισμοί, πρόσθεσε, αποτελούν μέρος «σκόπιμης και ανοιχτής εκστρατείας παραπληροφόρησης» με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, και κάλεσε το κοινό να μην τους πιστεύει. Στο γραφικό της ανάρτησης φαίνεται, διαγραμμένη με κόκκινο Χ, η δημοσίευση της Jerusalem Post για έρευνα της Σιν Μπετ που περιλαμβάνει και την Τουρκία. Το ίδιο κέντρο είχε απαντήσει πριν από λίγες ημέρες και σε ισραηλινές αιχμές για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Πιο αναλυτικό ήταν το Κατάρ. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ματζέντ αλ Ανσάρι δήλωσε ότι η χώρα του «αρνείται κατηγορηματικά» πως παρενέβη στις εκλογές ή χρηματοδότησε δραστηριότητες για να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Στο X έγραψε ότι οι κατηγορίες είναι «γελοίες και επικίνδυνες» και ότι το Κατάρ δεν πρέπει να γίνεται «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις πολιτικές αποτυχίες Ισραηλινών πολιτικών. «Μας κατηγορούν ότι αγοράσαμε τον Νετανιάχου, ότι αγοράσαμε την Αριστερά και τώρα ότι αγοράσαμε την αραβική ψήφο. Αν έπρεπε να πιστέψει κανείς όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, το Κατάρ θα κατείχε μάλλον ολόκληρο το Ισραήλ», είπε, σε δηλώσεις που κατέγραψε το Ynet. Η Ντόχα τόνισε ότι κάθε κυβέρνηση που θα προκύψει πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και ότι οι κατηγορίες δεν θα σταματήσουν τη διαμεσολάβησή της.

Διαφήμιση

Η υπόθεση ξεκίνησε από επιστολή του προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Νοάμ Σόλμπεργκ, προς τον διευθυντή της Σιν Μπετ Νταβίντ Ζίνι. Ο Σόλμπεργκ ζήτησε διεξοδική έρευνα για υποψίες ξένης ανάμειξης μέσω χρηματοδότησης και ευρήματα μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των προθεσμιών για τις εκλογικές προσφυγές. Η επιστολή δεν κατονόμαζε χώρες. Η Jerusalem Post έγραψε ότι η έρευνα αφορά ξένους παράγοντες, ανάμεσά τους το Κατάρ και την Τουρκία, και ότι υπάρχει υποψία μεταφοράς χρημάτων στο Ισραήλ για την ενίσχυση της προσέλευσης των Αράβων ψηφοφόρων.

Το Λικούντ, που ονόμασε την υπόθεση «Ράαμγκέιτ» (Ra’amgate), υποστηρίζει ότι οι εκλογές «κλάπηκαν». «Πρόκειται για σεισμό. Έκλεψαν τις εκλογές στο Ισραήλ!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για επίθεση στη δημοκρατία με στόχο την «ξένη κατάληψη της Κνεσέτ» και την «ισλαμοποίηση του Ισραήλ», και κάλεσε τα σιωνιστικά κόμματα να μη συνεργαστούν με το Ράαμ και την «Κοινή Λίστα». Ο γιος του πρωθυπουργού, Γιαΐρ Νετανιάχου, κατηγόρησε στο X το Κατάρ, την Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη ότι νόθευσαν τις εκλογές.

Οι εκλογικές αρχές κράτησαν αποστάσεις. Ο ασκών καθήκοντα γενικού διευθυντή της Επιτροπής Ντιν Λίβνε δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν νόμιμα και ότι οι ισχυρισμοί για συστηματική παραβίαση της ακεραιότητας της ψηφοφορίας είναι αβάσιμοι. Η υπόθεση δωροδοκίας ψηφοφόρων στο Νεγκέβ, με επτά συλλήψεις, ερευνάται χωριστά από την αστυνομία και δεν συνδέεται με την έρευνα για την ξένη χρηματοδότηση, ενώ η αστυνομία απέρριψε τους ισχυρισμούς του Λικούντ ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη. Ο επικεφαλής του Ράαμ Μανσούρ Αμπάς αρνήθηκε κάθε εμπλοκή και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Η ένταση έχει και πολιτικό βάρος. Μετά την καταμέτρηση των κανονικών ψηφοδελτίων, το μπλοκ του Νετανιάχου έχει 53 έδρες, η αντιπολίτευση του Γκαντί Αϊζενκότ 48 και οι αραβικές λίστες 19, χωρίς κανένα στρατόπεδο να φτάνει τις 61 της πλειοψηφίας, όπως φαινόταν ήδη από την καταμέτρηση της Τετάρτης. Οι αραβικές λίστες μπορεί έτσι να κρίνουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Γιαΐρ Νετανιάχου ΕΚΛΟΓΕΣ Ισραήλ ΚΑΤΑΡ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΙΝ ΜΠΕΤ Τουρκία