Μετάβαση στο περιεχόμενο
LIVE ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αθήνα · Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2026

LIVE

ΟΗΕ: Με 130 ψήφους υπέρ και 17 κατά η Γενική Συνέλευση ζήτησε τέλος στο αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα – Η χαμηλότερη στήριξη εδώ και δύο δεκαετίες CISA: Οι ευπάθειες CVE-2026-97229 του GitLab και CVE-2026-76418 των Cisco ASA και FTD μπαίνουν στον κατάλογο KEV λόγω ενεργής εκμετάλλευσης Στρατηγός Κέιν: Δεύτερη προτεραιότητά του η «υπερνοημοσύνη», μετά τον προϋπολογισμό Βρετανία: Υποχρεωτικά αντισταθμιστικά ωφελήματα έως το 100% της αξίας στις μεγάλες αμυντικές συμβάσεις με ξένους προμηθευτές Υεμένη: Πάνω από 281.000 εκτοπισμένοι από τον Αύγουστο, αποκομμένοι δρόμοι βοήθειας στην Ταΐζ – Χτυπήθηκαν νοσοκομείο και ασθενοφόρο Future Interceptor: Η Lockheed Martin αναλαμβάνει τον νέο πύραυλο αεράμυνας του Αμερικανικού Στρατού – Έργο 1,08 δισ. δολαρίων Σουδάν: Ερευνητές του ΟΗΕ περιγράφουν διασυνοριακό δίκτυο υποστήριξης των RSF – Ρεκόρ επιθέσεων με drones κατά αμάχων τον Οκτώβριο Μπέσεντ: Το Ιράν «δεν μπορεί να πληρώσει τους στρατιώτες του» – Η «Operation Economic Outcast» κόβει τη χρηματοδότηση Χούθι, Χαμάς και Χεζμπολάχ, λέει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σχέδιο Ανάν: Τι προέβλεπε και γιατί οι Ελληνοκύπριοι είπαν «όχι» στο δημοψήφισμα του 2004 Ταϊβάν: «Το παράθυρο του 2027 ισχύει» λέει ο διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό – Ετοιμότητα έως τις 2 Απριλίου
Στα πρόθυρα τεράστιου πολέμου η Αφρική: Προειδοποίηση Μπουκίνα Φάσο και Μάλι υπέρ Νίγηρα

Ειδήσεις

Νίγηρας – Στα πρόθυρα τεράστιου πολέμου η Αφρική: Προειδοποίηση Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι

Στρατός Νίγηρας: By Spc. Zayid Ballesteros - https://www.dvidshub.net/image/3207234/react-contact-training-during-flintlock-2017-niger, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57718202

Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πραξικοπηματίες του Νίγηρα, οι στρατιωτικές πραξικοπηματικές κυβερνήσεις της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι εξέδωσαν κοινή δήλωση προειδοποιώντας ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για την επαναφορά του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ απειλώντας με πόλεμο υπέρ του Νίγηρα.

Η δήλωση, που μεταδόθηκε από την εθνική τηλεόραση των δύο κρατών, τόνισε ότι οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση θα θεωρηθεί «κήρυξη πολέμου» κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην απόφαση του Νίγηρα να αναλάβει τον έλεγχο της μοίρας και της κυριαρχίας του εν μέσω της πρόσφατης πολιτικής αναταραχής.

Η Δύση και η ECOWAS απειλεί με επέμβαση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόφαση Νίγηρα για «στοπ» σε εξαγωγές ουρανίου και χρυσού

Οι πιέσεις τόσο από δυτικούς όσο και από Αφρικανούς αυξάνονται στα μέλη του πρόσφατου πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση) πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο κορυφής, όπου ζήτησε την επαναφορά του προέδρου Μπαζούμ εντός μιας εβδομάδας, απειλώντας να λάβει «όλα τα μέτρα» για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας εάν χρειαστεί. Σε απάντηση στο πραξικόπημα, η ECOWAS επέβαλε οικονομικές κυρώσεις, παγώνοντας όλες τις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών και του Νίγηρα.

Διαφήμιση

Διεθνής εμπλοκή και Γαλλία

Νίγηρας Στα πρόθυρα τεράστιου πολέμου η Αφρική: Προειδοποίηση Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι
RAFALE PHOTO By Alan Wilson – Dassault Rafale B ‘341 / 113-FH’, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33924964

Η κατάσταση στον Νίγηρα έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, με την πρώην αποικιακή δύναμη, Γαλλία να προειδοποιεί ότι αν πληγούν τα συμφέροντα της θα απαντήσει άμεσα.

Ωστόσο, η χούντα του Νίγηρα κατηγόρησε τη Γαλλία ότι επιδιώκει στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση του Μπαζούμ, μια κατηγορία που η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολόνα αρνήθηκε. Δήλωσε ότι το κύριο μέλημα της Γαλλίας είναι η ασφάλεια των υπηκόων της και τόνισε ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύνοψη

Οι προειδοποιήσεις από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι κατά της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα του πολιτικού τοπίου στην Αφρική.

Καθώς η ECOWAS επιβάλλει κυρώσεις και απαιτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, η διεθνής ανάμειξη και οι κατηγορίες εντείνουν περαιτέρω την ένταση. Η κατάσταση στον Νίγηρα παραμένει λεπτή και όλα τα σενάρια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι με έναν τεράστιο πόλεμο στην Αφρική να εγκυμονεί σε περίπτωση επέμβασης της ECOWAS.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

ΑΦΡΙΚΗ Ειδήσεις ΜΑΛΙ ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ ΝΙΓΗΡΑΣ