ΖΗΛΕΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ RAFALE ΚΑΙ ΤΑ VIPER: “Θα αναβαθμίσουμε εγχώρια τα F16 μας και εμείς”

ΖΗΛΕΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ RAFALE ΚΑΙ ΤΑ VIPER: “Θα αναβαθμίσουμε εγχώρια τα F16 μας και εμείς”

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμίσει τα F-16 της και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους από 8.000 ώρες πτήσης σε 12.000.

Ο Ismail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) δήλωσε ότι η αναβάθμιση των τρεχόντων αεροσκαφών F-16 Block 30 θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση 1.200 – 1.500 ανταλλακτικών ανά αεροσκάφος.

Η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει το δικό της μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο σύμφωνα με τουρκικές εκτιμήσεις θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με την Defense News, το πρόγραμμα, ως συνήθως, αντιμετωπίζει προβλήματα.

«Η Turkish Aerospace Industries (TAI) έχει επικοινωνήσει με τη βρετανική εταιρεία παραγωγής κινητήρων Rolls-Royce για τεχνογνωσία και συμπαραγωγή κινητήρων, αλλά δεν έχει συμφωνήσει κάτι ακόμα», ανέφερε ο ειδησεωγραφικός ιστότοπος.

Η Τουρκία όπως όλα δείχνουν τρέχει και δεν φτάνει μέχρι να πετύχει το μεγαλεπίβολο σχέδιό της για εγχώριο αεροσκάφος καθώς η μόνη λύση που της έχει απομείνει απέναντι στην απειλή των ελληνικών Rafale, των F-16V και του ενδεχομένου απόκτησης F-35 είναι να παρουσιάσης έστω μια αναβάθμιση στα υπάρχοντα αεροσκάφη.

Πιθανότατα το σχέδιο αναβάθμισης να μην είναι τίποτα παραπάνω από προπαγάνδα καθώς έγινε άλλη μια παρόμοια προσπάθεια το 2017 η οποία στέφθηκε με αποτυχία λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας.

Η Τουρκική αεροπορία φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού μετά τον αποκλεισμό της απο το πρόγραμμα των F-35, τις αμερικανικές κυρώσεις εξαιτίας της αγοράς S-400 και τη μεγάλη οικονομική ύφεση που διέπει τη χώρα έχει μείνει με δεμένα χέρια απέναντι στις αναβαθμίσεις τις ελληνικής αεροπορίας.

Share
Translate »