Με αντιπροσωπεία της αμερικανικής Lockheed Martin συναντήθηκε τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Κίεβο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια ημέρα έντονης πίεσης για την ουκρανική αεράμυνα. Όπως έγραψε ο ίδιος, τα συστήματα Patriot και τα μαχητικά F-16 της εταιρείας παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της χώρας απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους και στα Shahed με κινητήρα jet, «και με τα δύο τα πράγματα δεν είναι εύκολα αυτή τη στιγμή».
Στη συνάντηση συζητήθηκε πώς μπορούν να διευρυνθούν και να αυξηθούν οι παραδόσεις. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η εταιρεία αυξάνει αυτή την περίοδο την παραγωγή πυραύλων κατά των βαλλιστικών απειλών, και το Κίεβο υπολογίζει ότι θα μπορέσει να αγοράσει μέρος τους «για να προστατεύσει περισσότερες ζωές». Παράλληλα, η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η συντήρηση και οι επισκευές των F-16 θα γίνονται μέσα στην Ουκρανία. «Είναι σημαντικό ότι η Lockheed Martin είναι παρούσα στην Ουκρανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ουκρανική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί ώστε η συνεργασία με την εταιρεία να διευρυνθεί. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ουκρανικής πλευράς και στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες αφότου ο Ζελένσκι μίλησε για καθυστερήσεις σε «ορισμένους τύπους ζωτικών προμηθειών» σε επίπεδο αμερικανικού υπουργείου Πολέμου, και μία ημέρα μετά τη συνέντευξή του στο Bloomberg, όπου είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παραδίδουν περίπου 12 πυραύλους Patriot τον μήνα. Η Lockheed Martin παρουσίασε πρόσφατα και τον νέο πύραυλο PAC-3 Edge για το σύστημα Patriot.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ζελένσκι κατήγγειλε ρωσικό πλήγμα με Shahed σε πάρκο κοντά σε καφετέρια στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με έξι νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά: ένα κοριτσάκι λίγο πάνω από ενός έτους, που σκοτώθηκε μέσα στο καρότσι του, και ένα κορίτσι 11 ετών. Η μητέρα του βρέφους πέθανε στο νοσοκομείο. Άλλοι 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους έξι παιδιά. «Χρειάζεται προστασία της ζωής. Χρειάζεται αεράμυνα για την Ουκρανία», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Τη νύχτα προς τη Δευτέρα η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 16 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Κιέβου και της περιφέρειάς του και περισσότερα από 200 drones σε πολλές περιοχές της χώρας, αφήνοντας τουλάχιστον 550.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, χτυπήθηκαν 28 υποσταθμοί και άλλες κρίσιμες ενεργειακές εγκαταστάσεις, ενώ τα συνεργεία εργάζονται για την αποκατάσταση. Ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών για επείγουσες επαφές με εταίρους που μπορούν να ενισχύσουν γρήγορα την αεράμυνα.
