Ισραήλ: 10 συλλήψεις για τις επιθέσεις εποίκων σε Ευρωπαίους διπλωμάτες και Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ στη Δυτική Όχθη

3 Λεπτά Ανάγνωσης
Στιγμιότυπο από το βίντεο της ισραηλινής αστυνομίας για την επιχείρηση «Φύλλο Ελιάς» στην περιοχή Μπινιαμίν. Φωτογραφία: Israel Police

Δέκα υπόπτους για τις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στη Δυτική Όχθη συνέλαβε η ισραηλινή αστυνομία, μετά τις βίαιες επιθέσεις ομάδων εποίκων σε Παλαιστίνιους, σε Αμερικανίδα φωτορεπόρτερ και σε αυτοκινητοπομπή Ευρωπαίων διπλωματών. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η επιχείρηση με την ονομασία «Φύλλο Ελιάς» έγινε στην περιοχή Μπινιαμίν και οι ύποπτοι, που θεωρείται ότι συνδέονται με τα επεισόδια, τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έφοδο πριν από την αυγή σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, για να εντοπίσουν άτομα ύποπτα για συμμετοχή στη βία και για παραβίαση διαταγής στρατιωτικού διοικητή που είχε κηρύξει την περιοχή κλειστή στρατιωτική ζώνη. «Κατασχέθηκαν αντικείμενα που συνδέουν τους υπόπτους με τα αδικήματα, καθώς και αρκετά οχήματα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, ομάδα μασκοφόρων Ισραηλινών επιτέθηκε σε Παλαιστίνιους που μάζευαν ελιές, τραυματίζοντας αρκετούς από αυτούς και τη φωτορεπόρτερ της Washington Post Χάιντι Λεβίν. Το Σάββατο, αυτοκινητοπομπή με εκπροσώπους της Γαλλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας δέχθηκε επίθεση από μασκοφόρους κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Ταϊμπέ, όπως επιβεβαίωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο ισραηλινός στρατός. Ο στρατός ανέφερε ότι η αυτοκινητοπομπή δεν είχε συντονιστεί μαζί του, χωρίς να αμφισβητήσει ότι δέχθηκε επίθεση από εποίκους, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σε προσοχή πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάικ Χάκαμπι χαρακτήρισε τις συλλήψεις «πολύ θετική εξέλιξη για τον εντοπισμό και την τιμωρία όσων επιτέθηκαν σοβαρά και χτύπησαν τη Χάιντι Λεβίν, μια άοπλη δημοσιογράφο», ενώ το Σαββατοκύριακο είχε μιλήσει για «τρομοκρατική πράξη μασκοφόρων δειλών». Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε επίσης την επίθεση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει κρίση στη Δυτική Όχθη και ότι η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από το Ισραήλ να πατάξει τέτοια φαινόμενα που πλήττουν Παλαιστίνιους και ξένους πολίτες.

- Advertisement -

Η βία δεν σταμάτησε τη Δευτέρα: δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στα χωριά Τουρμούς Αγιά και Ντέιρ Αμπού Μασάλ, βορειοδυτικά της Ραμάλα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Η Δυτική Όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διεθνούς πίεσης στο Ισραήλ, μετά και τη προκαταρκτική έγκριση στην Κνεσέτ για την επιβολή ισραηλινής κυριαρχίας, ενώ ο Χάκαμπι έχει βρεθεί στο παρελθόν στο επίκεντρο αντιδράσεων για τις δηλώσεις του για τα «βιβλικά εδάφη».

Κοινοποιήστε αυτό το Άρθρο
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση