ΥΠΕΞ: Υπεγράφη η επέκταση της MDCA με τις ΗΠΑ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέγραψε σήμερα την επέκταση της αμυντικής συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ κατα την διάρκεια επίσκεψης του στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον.

Οι δηλώσεις στο State Department

“Με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Antony Blinken είχαμε μια εγκάρδια & παραγωγική συνομιλία, που επισφράγισε τη στρατηγική φύση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Εξετάστηκαν οι εξελίξεις σε Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Δυτ. Βαλκάνια, Iνδο-Ειρηνικό, η κλιματική αλλαγή & οι προοπτικές πολυμερούς συνεργασίας.” δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του περιγράφει γενικά το τι υπέγραψαν χωρίς να προχωρά σε λεπτομέριες:

“Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας & o ΥΠΕΞ ΗΠΑ A. Blinken υπογράφουν το 2ο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Σημαντικό βήμα που δίνει νέα προοπτική σε εμβάθυνση στρατηγικής σχέσης των 2 χωρών, οι οποίες ασπάζονται κοινές αρχές & αξίες.

Εμπρακτη απόδειξη της σταθερής μας αποφασιστικότητας για προάσπιση κυριαρχίας & εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη και ενόπλων επιθέσεων”.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, με την ευκαιρία υπογραφής του δευτέρου τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ σήμερα, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η σημερινή υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών. Επιβεβαιώνει την δέσμευση και απόφασή τους να εμβαθύνουν και να διευρύνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους για την ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεών τους και την συνεισφορά τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Η νέα Συμφωνία αντανακλά την κοινή ισχυρή θέληση των δύο Κυβερνήσεων για την αμοιβαία περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους έναντι οιασδήποτε απειλής.

Share