ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: “Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση”

ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ: “Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση”

Τη Δευτέρα, ο Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου των ΗΠΑ Τζον Κέρμπι ρωτήθηκε απο το News week για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ τύπου Zircon.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η φρεγάτα Admiral Gorshkov είχε δοκιμάσει επιτυχώς τον πύραυλο. Ο υπερηχητικός πύραυλος εκτοξεύτηκε αρκτική περιοχή της Ρωσίας, αγγίζοντας την ταχύτητα Mach 7 και χτύπησε έναν στόχο επιφανείας περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά, στις ακτές της Θάλασσας Μπάρεντς, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass τη Δευτέρα.

“Τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου Τσιρκόν επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών”, ανέφερε το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δημοσιεύοντας επίσης βίντεο του όπλου, το οποίο ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγουμένως καυχηθεί ότι θα ήταν σε θέση να φτάσει σε ταχύτητες εως Mach 9, και να χτυπήσει στόχους εώς και 1,700 χιλιόμετρα μακριά.

Όταν ρωτήθηκε για τη δοκιμή, ο Κέρμπι είπε: «Είμαστε σίγουρα ενήμεροι για τους ισχυρισμούς του Προέδρου Πούτιν, […] Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι της Ρωσίας ενδέχεται να αποσταθεροποιησούν την Ευρώπη και ενέχουν σημαντικούς κινδύνους επειδή είναι ικανά συστήματα και για πυρηνικά”.

Η Ρωσία απο την πλευρά της προειδοποιήσε τις ΗΠΑ οτι αν οι ΗΠΑ τοποθετήσουν υπερηχητικούς πυραύλους στην Ευρώπη, αυτο θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη κίνηση αναφέροντας οτι οι μικροί χρόνοι που χρειάζονται οι υπερηχητικοί πύραυλοι για να πλήξουν τους στόχους τους, καθιστούν την πιθανότητα της συγκρουσής ακόμα μεγαλύτερη.

Share
Translate »